🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас има нужда от модерна индустрия

Логичното място на Бургас е сред областите - шампиони по индустриално развитие. Ще успее ли да го задържи?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свикнали сме да виждаме Бургас предимно като туристическа дестинация със силно развити потребителски услуги. Това обаче не е достатъчно, за да остане сред лидерите по икономическо развитие във всичките му проявления - доходи, цени на имоти, положителна нетна миграция. Вероятно много рецепти валят към местните власти, но работещите модели не са твърде много. От представянето на други региони в България и ЦИЕ знаем, че за динамично и устойчиво развитие трябват диверсифицирана икономика и модерна индустрия.

Бургас попада в групата на седемте големи индустриални области, в които се създава 60% от добавената стойност в индустрията. В индекса "Индустриално развитие" Бургас заема шесто място сред тези седем области (виж карето).

Дали област Бургас да попадне сред големите и малките региони не е въпрос само на изследователско усмотрение. Ако градът и регионът имат критичното ниво самочувствие, че ще бъдат видими на индустриалната карта на България, те трябва да се сравняват с другите големи. А те са София и Пловдив (с общо около 50% от индустриалната добавена стойност в страната), но също така Варна, Русе и Стара Загора.

На 18 май 2023 г. (четвъртък) ще се проведе събитието "Среща на бизнеса в Бургас и региона". Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.

Затова предпоследното място в този кратък списък не би следвало да е депресиращо, а по-скоро мотивиращо за бизнеса и местните власти. Те трябва да си задават въпроси как да бъдат сред шампионите по развитие, а не да търсят сравнение с по-бавни региони. Важен е и реализмът при поставяне на нови цели. Индексът показва, че догонването на лидера София-област е "висока топка", но пък съседните по развитие Стара Загора и Варна са показателни за сравнителната загуба или набиране на ускорение.

Средната производителност (добавената стойност в индустрията, разделена на броя работни места) в област Бургас е сред най-високите в страната. Сравнително високата производителност е характерна за тежките процесни компании, какъвто е например най-големият промишлен работодател в областта - "Лукойл Нефтохим България". В този сектор обаче трудно може да очакваме ръст на работните места и съответно положителна промяна на индикаторите, характеризиращи структурата и индустриалната заетост.

Мехатроника и аутомотив секторът, който основно създава нова индустриална заетост в България, е отговорен за 26.4% от индустриалната заетост в област Бургас. По-висок е този дял в идентифицираните като най-близки по ранкинг според индекса "Индустриално развитие" Варна и Стара Загора - 27.6% и съответно 29.4%.

Диверсификацията е относително слаба в икономиката на областта, като едва 17.6% от работните места са в промишлеността - този дял е по-висок във всички други области освен Варна и София-град. Това може да бъде проблем пред развитието на икономиката, чиито потребителски услуги и туризъм загубиха близо 7500 работни места през пандемичната 2020 г., а през следващата година възстановиха само около 1000.

Но по-важният проблем е дългосрочен - ръстът на производителността през последните пет години изостава много от ръста на заплатите. Всъщност по този показател Бургас се представя най-слабо сред всички области. Има и други региони, в които заплатите растат по-бързо от производителността, но в Бургас това е особено остро изразено.

В дългосрочен план това може да се тълкува като предвестник на свиване на работните места в индустрията. Но тази прогноза не е задължително да се сбъдне. Резервите на пазара на труда - заети в относително ниско производителни компании - трябва да бъдат използвани като фактор за привличане на нови инвеститори.

Какво показва индексът "Индустриално развитие"

Регионалните икономически различия могат да бъдат обяснени с различни модели, но един фактор би присъствал във всяко обяснение. Това е притокът на инвестиции в начинания, които създават нови, по-производителни работни позиции. До каква степен един регион има потенциал за това (а и се възползва от него) е обект на този сравнителен анализ между областите.

Индексът е изчислен чрез комбинирането на осем индикатора (чрез тяхното нормализиране и непретеглено усредняване), включително: производителност (добавена стойност на едно работно място), дял на индустрията в местната икономика (според брой работни места), дял на износ в приходите на производствените предприятия, дял на чуждите инвеститори в работните места в индустрията и др. Последните данни са налични за 2021 г., а промяната на индекса е изчислена спрямо 2020 г.

Географското делене е на областно ниво, като това има определени компромиси, но за нуждите на местната икономическа политика вероятно дава най-ясни послания. За нуждите на анализа индексът е изчислен общо за 28 области, но представянето на резултатите е в две групи: големите седем индустриални области, които концентрират 60% от добавената стойност в индустрията в България, и всички останали 21 области. Големите седем са - София (две области - град и област), Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Националният принос на една област е използван единствено за представянето на резултатите в две групи, но не оказва влияние на класацията. Ето затова по-малки и хомогенни области могат попаднат на по-предни позиции спрямо други големи индустриални центрове.
Все още няма коментари
Нов коментар