🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед ще поддържа лихвите около нулата поне до 2023 г.

Централната банка на САЩ подобри прогнозите си за икономиката, но не каза нищо за още стимули. А това не се хареса на пазарите

Reuters    ©  Kevin Lamarque

Федералният резерв обяви, че ще продължава да поддържа почти нулеви лихвени проценти, вероятно поне до края на 2023 г., съобщава Reuters. Те също така показаха нова, по-оптимистична прогноза за развитието на американската икономика в следващите месеци, но нищо за нови стимули. Според Фед спадът на БВП на САЩ през тази година ще бъде 3.7%, в сравнение с 6.5% прогнозирани през юни. Безработицата пък, прогнозирана през юни да достигне 9.3% в края на годината, сега се очаква да бъде 7.6%.

Всичко това показва промяна в настроенията на Централната банка на САЩ. Макар нещата да са далеч от нормалността, по всичко личи, че възстановяването на икономиката се случва по-бързо от първоначалните прогнози.

Новината за лихвените проценти "бутна" пазарите

Председателят на Фед Джером Пауъл нe каза нищо за повече парични стимули, което се прие с известно разочарование от пазарите. Инвеститорите очевидно оценяват, че в момента сме в пика на процеса на количествени облекчения. Именно рекордно ниските лихви и печатането на пари през изкупуване на облигации станаха причина през последните години индексите и акциите в САЩ да достигнат исторически нива най-вече заради липсата на алтернативи. Ниските лихви смачкаха доходността по държавните облигации на развитите държави, а при някои от тях те са на отрицателни нива.

Фючърсите на Dow Jones 30 паднаха с около 0.90%, а тези на доминирания от технологични компании Nasdaq 100 - с над 1.30%. Европейските акции също бяха засегнати, като Stoxx Europe 600, DAX, CAC 40 и FTSE 100 индексите паднаха с по около 0.60%. Според старши анализатора на пазарите в Ava Trade Наем Аслам "пазарите имат нужда от малко време да осмислят новините от Федералния резерв", след което отново ще тръгнат нагоре.

Очакванията за близките години

В средносрочен план Фед очаква безработицата да е около 5.5% в края на 2021 г. и 4.6% в края на 2022 г. Инфлацията ще остане под целевите 2% поне 2023 г., като от Централната банка обявиха миналия месец, че обмислят нова стратегия, чрез която да вдигнат инфлацията, така че да се "наваксат" годините, в които тя е била твърде ниска. Именно когато въпросните 2% бъдат достигнати, тогава Федералният резерв ще обмисли повишаване на лихвените проценти.

В допълнение към прогнозите си Фед обяви и че ще продължава да купува държавни и обезпечени с ипотека ценни книжа, като биха могли дори да засилят скоростта, с която го правят, което е промяна от предишната им стратегия, приоритизираща количественото облекчаване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар