🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупцията отново е ключов проблем за австрийските компании в България*

Основните трудности на пазара са свързани с работната ръка, сочи годишната анкета на Advantage Austria

Според търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер фирмите като цяло очакват възстановяване след пандемията
Според търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер фирмите като цяло очакват възстановяване след пандемията
Според търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер фирмите като цяло очакват възстановяване след пандемията
Според търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер фирмите като цяло очакват възстановяване след пандемията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корупцията отново излиза като ключов проблем за австрийските компании в България, след като предходната година беше изместена от непредвидимата икономическа политика като основно предизвикателство. Това показва годишната анкета на Търговското представителство на Австрия (Advantage Austria), проведена сред 70 фирми в страната. За поредна година като най-голям проблем на пазара остава работната ръка - както недостатъчната квалификация, така и недостигът и ниската производителност.

Регулации и пазар

Нуждата от борба с корупцията и престъпността е посочена като основно предизвикателство на регулаторната среда от най-голям брой фирми (виж графиката). Значителен е и броят на компаниите, които смятат, че трябва да има по-предвидима икономическа политика, както и по-голяма политическа стабилност. "Последното е разбираемо, като се има предвид, че през миналата година на три пъти имаше парламентарни избори. Това сигурно е повлияло на отговорите", коментира търговският съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер.

Като ключов проблем на пазара за поредна година остава работната ръка (виж графиката). Най-голям е броят на фирмите, посочили лошата квалификация на работниците като основна пречка, но бизнесът се оплаква също и от недостига на работна ръка, както и от продуктивността на работниците. Инфраструктурата също има много поле за подобрение според австрийските компании в страната.

"Въпреки предизвикателните за бизнеса обстоятелства, свързани с пандемията и с ръста на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България все пак запазват оптимизъм по отношение на развитието на цялостния бизнес климат в страната", коментира Купфер за "Капитал". По думите му от разговори с фирми като най-належащи въпроси за решаване се очертават високите цени на енергията и суровините (например дървесината).

Икономика и бизнес

Над една трета (35%) от анкетираните компании смятат, че през последната година има влошаване на цялостното развитие на икономическия климат, но за 30% се наблюдава подобрение. Малко по-оптимистично са настроени фирмите за следващите 12 месеца, като 32% смятат, че икономическият климат ще се подобри. "Това е двойно по-висок резултат, отколкото предходната година", каза Купфер. Влошаване прогнозират по-малко от четвърт.

Показателите на компаниите като цяло показват прогрес през 2021 г., добри са предвижданията и за тази година. Над половината от анкетираните (53%) отчитат ръст на оборота през миналата година, толкова очакват да увеличат продажбите си и през тази. Под една пета са фирмите, които имат по-слаби резултати за миналата година и по-ниски очаквания за тази. По думите на Купфер като цяло фирмите очакват възстановяване след пандемията.

В 63% от компаниите не е имало промени в персонала, такива не се предвиждат и през тази година. Добрата новина е, че делът на фирмите, увеличили броя на служителите си през 2021 г., надвишава близо три пъти тези, съкратилите персонал. Още по-добро е съотношението, което се очаква тази година - 30% от фирмите ще наемат още хора, а едва 7% ще намалят броя на работниците.

Преобладаващата част от фирмите са запазили обема на инвестициите си през миналата година непроменен (55%), а близо една трета са ги увеличили. Подобни са очакванията и за тази година, макар че леко намаляват компаниите, които предвиждат да инвестират по-голяма сума (25%), за сметка на тези, които ще запазят обемите си.

Според Купфер има няколко причини за тези резултати. "От една страна, ръстът на оборотите донякъде се дължи на по-високите цени например на енергоносителите и суровините. От друга страна, числата показват, че вероятно се осъществяват икономии от мащаба и със съществуващите машини и човешки капитал компаниите биха могли да се справят с нови поръчки. Освен това в България има засилваща се тенденция към цифровизация и автоматизация на промишлеността, което означава, че по-високите приходи се постигат със същата работна сила", каза той.

След ковид

Като цяло кризата с COVID-19 е довела най-вече до проблеми с доставките, показват данните от анкетата. Над 40% от компаниите посочват, че са имали силни или много силни затруднения, а едва 27% не са били засегнати. Около една четвърт от фирмите са отчели значителен спад в търсенето на продукти и услуги от клиентите, докато при другите ефектът е бил минимален или никакъв. Най-малко компании посочват като сериозна последица от ковид анулираните поръчки, докато близо 60% въобще не са имали такъв проблем.

Затрудненията при доставките са причина много компании да се насочват към преместване на производствата си от Азия към Европа или към намиране на нови доставчици тук. Това отваря възможности за нови инвестиции в България, но конкуренцията със съседните държави е силна, признава Купфер. "Ние сме в непрекъснат контакт с австрийски инвеститори, които искат да открият фирма в страната, търсят търговски представители и фирми, на които да възложат производство. Също така има и много силен интерес от съществуващи австрийски фирми в България, които искат да увеличат съществено дейността си в страната. За да е възможно това, трябва цялостната рамка да е правилна. Предимство на България са конкурентните разходи за труд, атрактивна данъчна система и доброто качество на служителите. Въпреки това трябва да се обърне внимание на реалността, че и съседните държави наваксват в привличането на инвеститори", посочи Купфер.

*Допълнено към 12:18 ч.