🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
   ©  Георги Кожухаров

Войната | "Без авиация и тежка бронирана техника": изпращаме нова военна помощ за Украйна

България ще се включи и в инициативата на ЕС за ударно производство на "натовски" снаряди за артилерията, твърди военният министър Тагарев

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще изпрати втори пакет с военни помощи за Украйна. Това потвърди тази сутрин министърът на отбраната Тодор Тагарев, а по-късно следобед и даде малко повече подробности по темата. Миналия петък правителството е взело две решения по темата "на подпис", т.е., без да се свиква специално заседание на Министерски съвет. Съдържанието и на втория пакет с военни помощи за Киев обаче остава поверително.

Министър Тагарев все пак уточни, че в него "няма авиация и тежка бронирана техника". По повод питанията защо според премиера Денков военната подкрепа ще се предоставя по график в продължение на няколко месеца, ръководителят на отбранителното ведомство добави, че "не става дума за помощ, която може да се натовари в един камион". Страната ни ще изпрати боеприпаси и бойни системи, чийто ресурс скоро ще изтече, но въпреки това все още са годни за употреба и са необходими за украинската армия.

"Украйна се нуждае от много неща - започвайки от изтребителна авиация, където в момента ориентацията е изцяло към F-16, до бинтове за ранени войници. Там списъкът е огромен. Ние работим стриктно в рамките на решението на Народното събрание, което казва: "според заявените потребности и нашите възможности", разясни Тагарев. Затова според военния министър ние ще даваме неща, така че да спазваме нормативите за поддържане на запаси за кризисна обстановка, дори най-тежката, както и си оставяме възможност за нормална учебно-бойна подготовка на армията. Военният министър също така добави, че в решението на парламента няма ограничение колко транша с помощи може да дадем на Украйна.

"Войната продължава с пълна интензивност. Украйна продължава да се нуждае от международна поддръжка и без нея не е известно какво ще стане. Моето мнение е, че не трябва да рискуваме да видим какво ще се случи без поддръжка", отбеляза Тагарев. И добави, че това Украйна да удържи на руската агресия и да възстанови своята териториална цялост в международно признатите си граници от 1991 г. е "от ключово значение за европейската сигурност, за регионалната сигурност, за сигурността на България".

Страната ни също така вече планира да се включи в инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна и по-специално в последната й фаза, която предвижда изграждане и увеличаване на производствения капацитет за подобен тип боеприпаси у нас. По време на служебното правителство на Румен Радев България зае твърда позиция да остане извън тази съвместна програма за превъоръжаване.

"Има пълно разбиране от страна на правителството. Работим, мисля че тече съгласувателна процедура, за да се включим в тази инициатива", уточни Тагарев. "На хартия бързо ще го направим, може би още на следващото заседание на правителството. Въпросът е, че след като тук вече веднъж дойде еврокомисар, образно казано, с торбата с пари, и ние му казахме "не", сега ще видим какви са възможностите", обобщи той.

По принцип България не разполага с въоръжение, което да използва въпросния стандартен натовски калибър, но планира да придобие такова за в бъдеще. "Това е изключително важно, защото самата армия има намерение да преминава към въпрoсния 155-милиметров стандарт на артилерия. По този начин, използвайки и европейско финансиране, ние ще създадем капацитет, който ще бъде използван за производство на боеприпаси за нашата армия и в същото време ще допринесе за това нашата отбранителна индустрия да запази своята висока конкурентност в тази ниша", разясни военният министър. Все още се уточнява дали подобно производство на западни снаряди ще се развива от държавния оръжеен гигант ВМЗ "Сопот" или от друга фирма.

България също така обмисля промяна на търговските практики за търговия на отбранителна техника с Украйна. "Вкарването на цяла серия от посредници води само до рискове, а от гледна точка на украинците - и до оскъпяване на това, което те купуват от нашата отбранителна индустрия", отбеляза военният министър.

Тагарев сподели своето виждане по въпроса, че когато наши съюзници искат да ползват посредници, които те са си избрали и им имат доверие, това може да продължи по досегашния начин. Когато обаче става дума за директни продажби с украинско финансиране за украинската армия, страната ни ще се постарае да работи директно, да няма посредници, тъй като включването им "ни вкарва в една сива зона", допълни той.

Министърът също така вече се е запознал с договора между военното министерство и ВМС "Сопот" за подмяна на старите снаряди на армията с нови, който в момента изглежда много изгоден. С оглед хода на войната обаче държавното отбранително предприятие може би ще прецени рисковете по този договор и после ще се прецени как да се действа. "В договора не пише какво прави ВМЗ със старите боеприпаси", каза също така Тагарев, без да дава повече подробности какво точно има предвид.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Зенитно-ракетни комплекси, С 300 и по-стари, ракети въздух-въздух, инженерна техника за прекосяване на реки, РСЗО, стволна артилерия, противотанкови мини, БТР-и, БРДМ-и, НТ-ЛБ-та, миномети, стрелково оръжие, разни боеприпаси: всичко от складовете, което не е "авиация и тежка бронетехника"...
    Това ще изпращаме.

    Нередност?
Нов коментар