🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бронетранспортьор на Национална служба "Жандармерия" по време на специализирана операция в ромската махала на Видин през 2002 г.
Бронетранспортьор на Национална служба "Жандармерия" по време на специализирана операция в ромската махала на Видин през 2002 г.    ©  Асен Тонев

Войната | Украйна може да получи БТР-и от запасите на жандармерията ни

Около 100 бронетранспортьора, наследени от времето на "Вътрешни войски", събират прах в складовете на МВР и ще бъдат предоставени на Киев

Бронетранспортьор на Национална служба "Жандармерия" по време на специализирана операция в ромската махала на Видин през 2002 г.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В желанието си бързо да помогне на Украйна и нейната борба с руските окупатори управляващата коалиция очевидно проявява креативност, заровила се е дълбоко в неприкосновените запаси на българските силови ведомства и е открила неподозирани резерви. Това става ясно от проект за решение за предоставяне на допълнителна военно-техническа подкрепа за Украйна, депозиран тази сутрин в деловодството на парламента от лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС, както и председателя на комисията по отбрана. Този път обаче не става дума за оръжие и боеприпаси от военновременните резерви на българската армия, а от запасите на... МВР.

Оказва се, че вътрешното ведомство все още съхранява около 100 бронетранспортьора (БТР), което е наследило от т.нар. "Вътрешни войски", които в началото на миналото десетилетие бяха преобразувани в Национална служба "Жандармерия". Машините са съхранявани в складовете на МВР и не са ползвани през последните около 25 години. Сега депутатите предлагат въпросната лека бойна техника да бъде предоставена на Украйна, тъй като не е нужна на вътрешното ведомство, защото не отговаря на настоящите функции и задачи на жандармерията, особено след нейната професионализация и премахването на наборните войници в нея. Става дума за БТР-и, произведени между 60-те и 70-те години на миналия век, като част от тях най-вероятно не са в работещо състояние и трябва да се ремонтират, или да се използват за резервни части.

При всички положения обаче става дума за бронирана техника, която украинската армия познава добре, сравнително лесно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван поне един лекопехотен полк. Въпросните машини със сигурност могат да осигурят защита на украинските войници поне срещу леко стрелковo оръжие и осколки от артилерийски снаряди, взривили се на по-голямо разстояние. Затова депутатите от т.нар. "евроатлантическо мнозинство" предлагат "Република България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР".

На практика това е второто решение, внесено от депутатите от "проукраинската" фракция в парламента, внесено в рамките на около седмица. Миналата седмица те депозираха в деловодството на парламента предложение за "ускоряване на процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната". Зад тази сложна формулировка се крие промяна в решението на бившето служебно правителство, по силата на което армията предостави на държавния отбранителен гигант ВМЗ "Сопот" стари боеприпаси на стойност около 350 млн. лв. срещу ангажимент компанията да ги подмени с новопроизведени в съотношение 1:1. Идеята беше снарядите с изтичащ срок на годност да бъдат предоставени на Украйна.

По неофициална информация на "Капитал" обаче предишният кабинет е преценил, че засега няма да подменя голямокалибрени боеприпаси. Въпросните 152-милиметрови снаряди всъщност са най-необходими на украинската армия, защото са предназначени за най-далекобойните "екссъветски" оръдия. Решението на парламента от миналата седмица дава зелена светлина на военното министерство да деблокира и боеприпаси от този тип. Според източници на "Капитал" по тази линия България може да осигури снаряди, с които "ненатовската" артилерия на Киев може да воюва в продължение на 30-40 дни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 4

    Това е хубаво, че казват какво се дава и са неща, които няма да ползваме. Сега остава и Тагарев да публикува списъка с помощта, която армията е предоставила на Украйна, а не да се крие като мишка.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    Боги Бонев описа случка по негово време като министър, че тия 50-60 годишни БТР-и на ход преди да им се счупи нещо, могли да изминат цели 50-60 км.
    Поредното старо негодно железо за победата...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Някой от вас дава ли на приятел старите си обувки/шапки/лаптопи, преседяли 20-30 г на тавана с мисълта, че му прави невероятна услуга?
    Денков/Тагарев и винкели от Перник ще пратят, оформени като хладно оръжие...
    Просто върви отчет пред господаря, в който тия никому ненужни железа ще се впишат като оръжие.
    Жалка перманентна васалност.

    Нередност?
  • 4
    zqv091066435 avatar :-P
    zqv091066435

    До коментар [#3] от "D-r D":

    В Мухонасранск така ли ви учат?

    Нередност?
Нов коментар