🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Интерхолд" ще изпълнява екомерките в Кресненското дефиле заради "Струма"

България е поела няколко ангажимента към Брюксел и чак тогава ще кандидатства за европейско финансиране за магистралата

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От втория път Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра фирма, която да изпълни мерки за защита на биоразнообразието в Кресненското дефиле. Това е "Интерхолд", а договорът е за 2.44 млн. лв. без ДДС. При първия опит не се яви нито един кандидат.

Въпросните мерки за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле бяха включени в решението за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. Без тях Европейската комисия (ЕК) не би била съгласна да финансира лот 3.2 от "Струма". Oсвен намаляване на натиска от трафика върху флората и фауната поръчката включва и мерки за безопасността в критичния участък в дефилето.

Състезание с трима

След като при първата процедура не се появи нито един кандидат, АПИ отправи конкретни покани към три фирми - "Интерхолд", "Пътно поддържане и Строителство-2009" и "Тони Тодоров", като последните две са отстранени още на етап технически оферти и ценовите им предложения не са отворени.

Фирмата победител е собственост на Денислав Герданов, син на бившия кмет на Копривщица Генчо Герданов. Дружеството също строи сгради - в столичния кв. "Манастирски ливади" например, но освен това е работило по авариен ремонт на язовир и по ВиК проекти, посочва се във фирмения сайт. За 2019 г. компанията има оборот почти 20 млн. лв. и над 180 заети.

Фирмата ще има 300 дни, за да проектира мерките, които ще се съгласуват с екоминистерството, а след това и да ги изпълни.

Какво се случва с парите за дефилето

Преди време Европейската комисия отправи критика към България, че е планирала въпросните екомерки да се изпълняват на твърде късен етап - след изграждането на източното трасе на "Струма" извън дефилето. Затова кандидатстването за европейско финансиране беше оттеглено и се пристъпи към обявяването на търг за мерките.

Освен гореспоменатите смекчаващи мерки България е поела ангажимент да изготви и специфични консервационни цели за защитените зони в дефилето. Според източник на "Капитал", близък до процеса, в момента Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работи с експерти, назначени от ЕК, за да се приложат най-добрите европейски практики. След това ще се прегледа дали ОВОС-ът отговаря на новозаложените специфични цели, за да се разбере дали ще има нужда от промяна на трасето. Процесът за целите е в напреднала фаза, обясни източникът пред "Капитал".

АПИ вече е избрала изпълнители и за двете части на общо 27-те км от магистрала "Струма" през Кресненския пролом, но договорите за изпълнение най-вероятно няма да бъдат подписани скоро, тъй като тепърва трябва да се подаде апликационната форма за финансиране, а дотогава ще се изпълняват обещанията.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Чакайте от долни мутри да станат хубави, качествени магистрали, от които да не се краде зверски и пак да има всякакви проблеми...

    Нередност?
  • 2
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 3
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар