🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eкомерките за "Струма" в Кресненското дефиле се отлагат

Обществената поръчка за 3 млн. лв. е прекратена, тъй като никой не е подал оферта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 28 май беше крайният срок за подаване на оферти в търга за технически проект и изпълнение на част от екомерките по магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Нито един участник обаче не е подал оферта и това е принудило Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да прекрати обществената поръчка, чийто бюджет беше 3 млн. лв.

Целта на търга беше да се избере фирма, която да изпълни част от мерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в решението за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017г. От АПИ не отговориха на въпрос на "Капитал" в понеделник как планират да действат сега и дали ще бъде подновена процедурта. В прессъобщение във вторник те написаха следното: "Предстои в кратък срок Агенция "Пътна инфраструктура" да процедира по ЗОП възлагане на предвидените еко мерки, тъй като обявената в началото на март т. г. тръжна процедура е прекратена поради непостъпила нито една оферта в определения срок до 28 май." Не става ясно обаче какво точно ще предприемат.

Без въпросните мерки Европейската комисия (ЕК) не би била съгласна да финансира лот 3.2 от "Струма". В посока Гърция АПИ иска да използва съществуващия път Е-79, а към София да се построи ново трасе източно от дефилето. Вече бяха събрани оферти в търга за новата отсечка, но няма подписани договори, тъй като финансирането не е гарантирано.

Въпросният участък попада в защитени територии по две директиви - за местообитанията и за птиците.

Защо са нужни мерките

Решението по ОВОС за въпросния участък бе издадено още през 2017г., а през 2018г. АПИ сключи договор с изпълнител за изработване на идеен проект за въпросните мерки, описани в екооценката, която обаче не е публична и "Капитал" го поиска по Закона за достъп до обществена информация.

Първоначално в апликационната си форма за европейско финансиране до ЕК пътната агенция бе предвидила въпросните мерки да се извършват "след завършването на източното скоростно трасе, планирано най-рано през 2027 г.". Но вече построените участъци от "Струма" така или иначе обаче увеличават трафика по Е-79 и трябва възможно най-скоро да се предвидят сериозни мерки за опазване на биоразнообразието там. В приложения към тръжната документация на прекратената сега процедура доклад за "Оценка и намаляване на отрицателното въздействие върху влечугите и земноводните в Кресненското дефиле за алтернативите за автомагистрала "Струма" (Лот 3.2)" пише следното: "На път E79, преминаващ през Кресненското дефиле нивата на смъртност на пътя на влечуги и земноводни са много високи и съществува потенциално значителен бариерен ефект при сегашното натоварване на трафика. Тази ситуация противоречи на приоритетите за управление на ЗЗ BG0000366 от Натура 2000 и трябва да бъде подобрена."

През февруари тази година България оттегли апликационната си форма за финансиране от ЕК и тогава АПИ съобщи, че "се ангажира до края на 2020 г. да изпълни поредица от мерки, а именно модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на големите съоръжения". Това обаче може и да не се случи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 3

    Да бе, никой не искал, просто още отсега искат да "смажат" обявяването на пълния провал, който сътвориха с финансирането от ЕК в стремежа си да обслужат желанията на шепа бойкоизбрани бизнесмени! Мога да се обзаложа, че това е договорка с камарата на мутростроителите поръчката да се саботира и сега ще кажат "ето, ние направихме каквото трябва, но никой не искаше и затова не можем да подадем нова апликационна форма за този програмен период" (срокът е до края на годината). Упорството на властите с години да не се съобразяват с екологичните норми сега ще се върне като бумеранг право в "гордостта" на ББ - великите магистрали.

    Нередност?
Нов коментар