🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проект дава шанс на младежи да бъдат част от справедливия енергиен преход

Той се изпълнява от "Джуниър ачийвмънт" - България, и е насочен към инициативи за повишаване на знанията и предприемаческия капацитет на младите по темата за зеления преход

Младежи и ученици все по-често настояват да имат роля в решенията и дейностите, свързани с климатичните промени и зеления преход
Младежи и ученици все по-често настояват да имат роля в решенията и дейностите, свързани с климатичните промени и зеления преход
Младежи и ученици все по-често настояват да имат роля в решенията и дейностите, свързани с климатичните промени и зеления преход    ©  Цветелина Белутова
Младежи и ученици все по-често настояват да имат роля в решенията и дейностите, свързани с климатичните промени и зеления преход    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Програмата се предлага в четири страни от Балканите с въглищни райони
  • Насърчаването на участието на млади хора в проекти, свързани с важни екологични и социалните теми, е една от целите на проекта
  • Участниците са обучени за работа по разработването на устойчиви иновативни бизнес решения

Темата за справедливия енергиен преход придоби широка популярност в последните години. Това е сложен процес, който надхвърля простото преминаване от невъзобновяеми към възобновяеми източници. Той включва и социално-икономически компоненти, като например защита на правата на работниците и осигуряване на социална справедливост за всички.

Професионалната общност и гражданските организации вече се фокусират върху повишаване на осведомеността и насърчаване на гражданите да участват в решаването на екологични предизвикателства.

А участието на младите хора пък е от решаващо значение, тъй като те са движещата сила на обществото и генераторите на социална промяна.

Такъв е проектът на програма Еразъм+ "Panda Labs Achievers: младежи за справедлив енергиен преход", който се изпълнява в четири държави от региона - България, Черна гора, Македония и Сърбия, и предвижда включването на младите хора в различни инициативи. Проектът започна миналата година и ще продължи до 2025 година.

Водещата организация по проекта е Junior Achievement (JA) България. Всички страни, в които всъщност се провежда проектът Panda Labs Junior for Just Transition, са страни, подписали Парижкото споразумение и поели ангажименти да намалят техните емисии и да работят заедно за адаптиране към въздействието на изменението на климата.

Проектът и неговите цели

Проектът цели да запознае над 500 млади хора в България, Сърбия, Северна Македония и Черна гора чрез поредица от неформални интерактивни образователни формати с теми като: климатични промени, възобновяема енергия, кръгова и нисковъглеродна икономика, справедлив енергиен преход, зелено предприемачество.

Чрез предвидените дейности младежите ще повишат своите знания и предприемачески капацитет за решаване на актуални проблеми, свързани със справедливия енергиен преход. Предвид основните цели и теми проектът е насочен към училища от въглищни райони и в него вземат участие 7 класа от горен гимназиален етап (15-18 г.) от Перник, Радомир, Кюстендил и Бобов дол.

Освен това проектът има за цел да вдъхнови партньорства с училища и общини и да насочи интереса на местните власти и бизнес ментори, за овластяване и мотивиране на младежите да останат и да намерят възможности за бизнес или работа за нововъзникващи зелени стартиращи предприятия в техните региони.

Проектът всъщност е част от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Германското федерално министерство на околната среда, опазване на природата и ядрена безопасност.

Дейностите по проекта обхващат две учебни години и включват обучения за учители, работа с интерактивен учебен курс в онлайн Moodle платформа (базиран на иновативната програма по зелено предприемачество GREENT на JA Bulgaria), учебни посещения на учениците в местни зелени бизнеси, срещи със зелени предприемачи, ученически хакатони за генериране на иновативни предприемачески решения, симулации на икономически и социален съвет и кръгли маси с местни заинтересовани страни, международна конференция с участие на ученици от четирите държави.

Ползите от включването в програмата са свързани с повишаването на капацитета на училищата и учителите да работят по най-актуални съвременни теми като климатични промени, устойчиво развитие и нисковъглеродна икономика. Дейностите по проекта ще дадат възможност на младежите не само да повишат своите познания по темите за зеления преход, но и да допринесат за своята местна среда чрез вдъхновение за зелени иновации и предприемачество, каквито са основните идеи на JA България.

Защо е важно

Насърчаването на участието на млади хора в проекти, свързани с важни екологични и социалните теми в обществото, са необходими и трябва да станат приоритет, особено в развиващите се държави и региони. В зависимост от сферата на интересите си, младите хора търсят начини да участват в тези теми, но най-често не знаят много, нито са запознати с концепцията за справедлив преход.

Обсъждането на темата, особено във въглищните региони, винаги е предизвикателство, тъй като тя все още не е на фокус там и следователно подходът и стратегията на кампаниите за набиране на персонал изискваха специално внимание.

Проучването по време на действието на програмата показва, че младите хора от България смятат, че е много важно те да бъдат въвлечени във вземането на решения, създаването на процеси както на местно, така и на национално ниво. Младите хора от Сърбия смятат, че проекти като този, в който са участвали, помагат на други млади хора. Те се чувстват добре, когато са част от по-голяма история и когато създават взаимодействие. Младите хора от България заявяват още, че за приобщаването им би било важно да се споделя положителен опит в общността.

Защото младите не знаят много

В началото на проекта е проведено социологическо проучване, за да се получи по-добро вникване в разбирането на процеса за справедлив преход сред местното население. Също така проучването е използвано като важен инструмент, който помага на екипа на проекта да адаптира по-добре образователната програма и подход към комуникиране с младежите на тази тема.

Следвайки местния контекст на справедлив преход във всяка от четирите страни, констатациите също са доста добри и различни. Например в България две трети от анкетираните са чували за това какво е "справедлив енергиен преход", но мнозина (43%) знаят само термина, но не и значението. В Сърбия делът на тези, които не познават термина, е най-голям - 68%, докато в Черна гора и Северна Македония е с 20% по-малък (съответно 46% и 48%).

Терминът "справедлив енергиен преход" е още по-непознат за младите респонденти. По-голямата част от младежите не знаят нищо за това - в България (83%), в Сърбия (95%), в Черна гора (92%), в Северна Македония (91%). Повечето от тях дори изобщо не са чували термина. Тези, които имат познания относно сроковете за изпълнение, са около 20 -22% в три от страните - България, Черна гора и Македония, докато в Сърбия са с 10% по-малко.

Когато става въпрос пък за необходимостта от енергиен преход младите хора, които смятат, че е необходима стъпка за предприемане на енергиен преход към възобновяеми енергийни източници са най-много в Северна Македония - две трети (65%), по-малко в България - половината (50%), и най-малко - една трета в Сърбия (36%) и Черна гора (35%).

Всички тези констатации показват, че е повече от спешно да се предприемат така необходимите стъпки към повишаване на осведомеността по темата чрез разработване на кампании, обучение на хората (особено младежи) комуникации на местно и национално ниво.

Постиженията на програмата

За периода на проекта участниците от всичките четири страни ще бъдат образовани и обучени за работа по разработването на устойчиви иновативни бизнес решения и зелени стартиращи фирми в техните местни общности, сочи доклад за постигнатите резултати за първата година от проекта. Образователният курс е проектиран по начин, който дава основно разбиране по определена тема като екосистема, изменение на климата и принципи на устойчиво развитие, енергия, източници и възобновяема енергия, справедлив преход и социално-икономически последици независимо от техните предишни знания.

Проектът, който е с продължителност от две години (2023 -2025 г), е насочен към общо 600 участници -100 гимназисти и 50 студенти от всяка държава, а след завършване на образователния курс студентите получават възможност да използват придобитите знания в състезания. Всеки партньор по проекта провежда четири хакатона, по време на които конкретно се обхващат теми, свързани с устойчивото развитие, зелената икономика и справедливия преход. Победителите в хакатони са наградени с пътуване до регионални конференции на Panda Labs в София и Охрид, където са имали шанса да се свържат в мрежа с връстниците си, да обменят идеи, да учат и да развиват своите идеи.

JA Bulgaria е организация, която предоставя иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета. Образователните продукти и услуги на организацията включват програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа.

JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование ("от АБВ до PhD"), чрез който устойчиво се изгражда предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание. JA Bulgaria е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до над 30,000 ученици и студенти в страната.
Все още няма коментари
Нов коментар