Легализирай трудно

Един ден на Ивайло Калфин в опит да си узакони дипломата си в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реших да легализирам дипломата си от Университета в Лофбъро, Великобритания не защото имам нужда от това – магистърската степен от УНСС ми върши работа. Целта ми е да привлека вниманието върху безумната процедура, която губи време и пари на много млади хора и която понякога ги отказва да се върнат в България. Техният глас не се чува, удавен в празните приказки на чиновниците, че "ние спазваме европейското законодателство".

И така. След като съм се запознал с държавните изисквания, протяжно разписани и в специална наредба, се озовавам в Националния център за информация и документация към министерството на образованието - НАЦИД.

9-те стъпки пред признаването

Наредба за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение на чуждестранни висши училища

1. Заявление по образец, утвърден от министъра на образованието, младежта и науката

2. Оригинал и копие на диплома за завършено средно образование



3. Оригинал и копие на диплома за завършена предходна образователно-квалификационна степен,придобита в Република България,или удостоверение за призната предходна образователно-квалификационна степен на придобито висше образование в чужбина

4. Оригинал и 2 копия на дипломата за висше образование или на друг аналогичен документ, издаден от образователна институция,призната от компетентен държавен орган за част от системата на светското висше образование на съответната държава



5. Оригинал и 2 копия на приложението към дипломата



6. Документ за платена държавна такса за извършване на процедурата по признаване на образованието



7. Оригинал и копие на документ за самоличност



8. Декларация за истинността на посочените данни и за това, че им е известна отговорността за представяне на неверни данни, която се носи по реда на Наказателния кодекс на Република България



9. Лицата представят оригинал и копие на европейско дипломно приложение, ако притежават такова, и други документи от значение за исканото признаване, посочени от комисията.

Всички документи от чуждестранни университети трябва да са преведени от заклет преводач и апостил от МВнР.

Четвъртък сутрин е, но не толкова рано, че чиновниците да не са изпили първото кафе. Сложил съм в папка единственото доказателство за моето учение в Англия - дипломата. Нарочно пуснах предварително съобщение в медиите и директорката г-жа Ваня Грашкина лично ме посреща на входа. Тя и колежките й от приемната търпеливо и ми отделят внимание в продължение на около час и половина. Много са любезни. Младата експертка, която ме приема, изтърпява и разсъжденията ми за смисъла от съществуващата процедура. Какво да се прави - нито аз мога да се маскирам като непознат посетител, нито те могат да си позволят да не внимават във всяка дума и в поведението си.

Разбира се, изучил съм и нося със себе си наредбата, по която се легализират дипломите. Класацията на британските университети, където Лофбъро с гордост удържа деветото си място и през 2011 г., съм оставил у дома. Не знам дали тя би била меродавно доказателство, че образованието ми струва. Дипломата е скромна - една страница, датирана от декември 1999 г., която казва, че ми е присъдена степен магистър по международно банкиране. След като с експертката изчерпваме обсъждането на наредбата, отново ме запознават с документите, които трябва да събера, за да разгледат молбата ми. Ето накратко какво се иска от мен:

Първо трябва да си изискам от университета академична справка. Ако не ми я дадат, понеже съм завършил преди 12 години и тогава тя не е съществувала в сегашния формат, трябва да осигуря документи, които да показват какъв е бил хорариумът ми по отделните предмети и с какви оценки съм си взел изпитите. Ами ако комисията реши, че часовете ми са малко или пък че не съм си взел изпитите с достатъчно висока оценка, могат ли да ми откажат признаването??? Младата експертка се усмихва и ме успокоява, че това няма да се случи. Защо тогава искат тези документи? Впрочем европейското право, потвърдено с практика на европейския съд, ясно казва, че никой не може да преценява повторно дали един акредитиран университет правилно е издал съответната диплома. Т.е. справките с хорариума и с оценките са излишни.Това обаче не ме освобождава от грижата да ги осигуря.

Всеки документ трябва да бъде заверен с държавен печат (апостил) на Нейно величество, а ако е копие - да има и нотариална заверка. Излизат по 80 паунда на документ. Уверяват ме, че ако се обадя в английското посолство или в университета, те щели да извадят документите вместо мен и да ми ги изпратят. Посолството очевидно не извършва подобни услуги. Ще опитам да си поискам документите от университета по пощата. Ако не - ще трябва да прекося лично Ламанша.

Обръщам страницата, където си записвам. Има още.

Освен въпросните справки трябва да представя и дипломи за завършено средно образование и за бакалавърска степен. Ами сега? Ако не ми харесат някоя оценка от училище? Ако съм бягал от часовете по музика? Пропада ми висшето образование. Пак ме успокояват, че няма страшно. Не знам - щом ще преценяват, могат и да откажат. Тайно се надявам, че софийската френска гимназия и УНСС изглеждат легитимни, а и успехът ми съвсем не е лош. Ами ако бяха от чужбина? Нова процедура!

Не искам да бавя топката и вече съм се огледал за заклет преводач, който да предаде на български съдържанието на английските документи. От една фирма ми казват, че ще ми струва по 40 лева на страница. Половината от сумата са таксите за заверка на превода във външното министерство. Ако страниците са повече от една, цената се вдига. Ще ми ги направят бързо. Препоръчан съм им от позната.

Нови уверения от любезната служителка: други документи освен копия на лична карта и т.н. няма да ми трябват. Подозрителен съм - наредбата за легализация дава на НАЦИД право да иска допълнително каквото прецени. Нарочно уточнявам какво да донеса, защото знам, че искат най-невероятни бележки. Като например такава, че си бил в страната, в която е акредитиран университетът по време на цялото следване. На мен явно ще ми повярват - известността има предимства. Но на други не вярват. А какво всъщност ги интересува колко часа и къде точно съм имал, след като университетът е преценил, че може да ми присъди съответната академична степен? Какво да направя, като в Англия бакалавърска степен се получава за три, а не за 4 години, както е в България. А часовете в магистърската програма са по-малко, отколкото у нас, за сметка на повече самостоятелна работа.

Единственото хубаво, което разбирам, е, че все пак не искат оригинал на дипломата. Той обикновено излиза няколко месеца след завършването. Достатъчна била само бележка за завършване на съответната степен, разбира се, с апостил. В моя случай няма значение, но е добре за тези, които са изкласили току-що, защото не трябва да чакат.

На изпроводяк ми казват, че мога да си подам документите по електронен път. Ползата не ми е съвсем ясна, след като така или иначе трябва да се занесат оригиналите. Убеждават ме, че тяхна работа е да проверят дали университетът ми е читав, както и дали дипломата ми не е фалшива. Непрекъснато ми повтарят, че при тях процедурата е кратка (има случаи, които показват обратното) и безплатна. Питам защо е толкова скъпо и трудно, преди да се стигне до подаването на документите. Отговарят ми с примери за страни с още по-тежки процедури. Защо винаги трябва да се сравняваме с тези, които са по-зле от нас, а не с тези, които са по-напред?!

Здравата логика предполага, че страната ни трябва да направи всичко възможно да стимулира младите и образовани българи да работят за България. Кой ще отрече, че на администрацията са й нужни повече познаващи европейските практики и езици експерти. Само че, ако са завършили в чужбина, те се сблъскват с нежеланието на администрацията да облекчи тяхното завръщане и на практика биват дискриминирани спрямо връстниците си, завършили в България.

Потенциално от тази процедура са засегнати над 300 хиляди граждани – 25-30 хиляди студенти, завършили в ЕС през последните 5 г., откакто България членува в съюза, както и членовете на семействата им, които понасят редица лишения, за да изпратят децата си да получат добро образование и за които не е безразлично дали те се връщат.

Някои от тях вече са се сдобили със съдебни решения, че европейското право у нас се нарушава. И какво от това? Разполагам с уникално становище на прокуратурата, в което тя насърчава министър да не спазва решение на съда на последна инстанция (след решение на съда, че дипломите на филиалите на чуждестранни университети в България не се нуждаят от легализация, бел.ред.). По каква логика тогава гражданите трябва да спазват законите и решенията на съда?

Какво да кажа? И аз не можах да се справя с отпора на министерството на образованието, а бях вицепремиер и министър четири години. Но не се отказвам.

Вземам си довиждане със служителките в НАЦИД, които ме изпращат любезно, както са ме посрещнали. Утре продължавам.

*магистър по международно банкиране от Университета в Лофбъро

44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gentleman avatar :-|
    Don Octavio del Flores
    • - 17
    • + 179

    Някак нагло ми се струва Калфин да коментира този въпрос. Като бивш вицепремиер тази персона Калфин имаше достатъчно власт и възможности вместо да седи на седенки с подчинения си министър, да инициира промените, които да опростят тази процедура. Господин Калфин, къде спахте? Или по Ваше време, процедурата беше различна?

    Нередност?
  • 2
    ra4ko avatar :-P
    ra4ko
    • - 11
    • + 85

    Защо е цялото това нещо с легализацията на дипломите? Аз съм един от тези 25-30 хиляди студенти, завършили в ЕС през последните пет години и в момента имам постоянна работа в България. Не се е налагало да легализирам дипломата си за да ме назначат. Нелегален ли трябва да се чувствам?

    Нередност?
  • 3
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 7
    • + 78

    До коментар [#2] от "ra4ko":

    Става въпрос за работа в държавната администрация - същата тази, за която преди десетина години ЕС излезе с официално становище междувпрочем, че нито има, нито ще има капацитет да процедира европейските фондове за развитие...защото няма достатъчно и качествени хора. Сега някой прави ли връзката защо само 4-5% от парите по европейски проекти /които са милиарди безрезервни подаяния/ се усвояват? Не че администрацията е единствената причина, но е причина.

    А моят личен съвет за заминаващите да се образоват в чужбина - образованието е скъпа и стратегическа инвестиция, и поне в момента не може да се възвърне в България. Или не планирайте да се връщате, или планирайте да ставате престъпници. С една заплата в БГ няма смисъл усилието.

    Нередност?
  • 4
    kidon avatar :-|
    Kidon
    • - 2
    • + 31

    До коментар [#3] от "mirohero":

    Според мен най-големият проблем е, че където и да отидеш, ти искат едни и същи данни и нищо не е на едно място.
    И за всяка услуга, предоставяна от държавната администрация, се изминават излишни и тромави процедури.
    От страна на държавните служители - от тях за жалост не се иска творчество, а да спазват тези процедури...

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 11
    • + 117

    Ивайло,
    приятелю мой.... Ти си 20 години във властта.. Първо в ДКМС, после в БДМ, после в БКП/БСП... После съветник на Гоце, а накрая 2-3 години МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ!!!
    Що не ги оправи тия неща бре??????????????????????

    Нередност?
  • 8
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 7
    • + 103

    Добре бе господин бивш Вицепремиер, какво правихте Вие в последният мандат, че още ги има тия проблеми? Процедурите да не са от вчера? Защо не ги решихте като сте били в позиция да го направите? Ако един Вицепремиер на Република България не може да промени една административна процедура, то какъв Вицепремиер е той изобщо?

    Погледнете разказите на г-н Е.Дайнов и вижте че същите проблеми ги е имало и преди 30 години...при онази "народната" власт.Що ли подозирам че сегашният хаос е следствие на липсата на каквато и да било реформа в администрацията за последните 20 години.

    Иначе мога да ви разкажа от НОИ как дават наследствени пенсии на студент учещ в ЕС.

    Всеки път когато отида в университета да им искам специално изготвеният от тях документ за НОИ че съм студент при тях (от университета досега такова нещо не бяха правили) ме гледат като извънземно. Хората са си решили въпроса практично по немксому - свидетелство че си студент се вади онлайн, който има нужда да се увери в неговата достоверност цъка на един линк който го праща на страницата на университета и там му обясняват, че Да аз съм студент.

    Та след това, въпросното удостоверение трябва да се занесе на местен нотариус, който да направи нотариално заверено копие - отнема ден и доста пари като всяка една услуга извършвана от нотариус.

    Като уж последна стъпка на всичко туй трябва да му се тури един апостил - прави се в районния съд отнема ден-два и е доста скъпо. Като питах лелките от НОИ за какво им е та казаха в прав текст "Не знаем".

    Та в момента в който имам в ръката си апостила вече мога да го пратя към България, но понеже нямам доверие нито на българските пощи нито на лелките от НОИ, го пращам със специална услуга на баба ми, която да се вдигне да отиде до НОИ да седи 2 часа да благоволят да я приемат и да предаде нещо което струва много време и много пари а ми се полага по закон.

    Най-якото е че цялата тази процедура се прави на всеки 6 месеца - толкова е семстъра а за лелките от НОИ, подпечатено , подписано и прошноровано удоствоерение че аз ще бъда студент още поне Х години не важи.

    Нередност?
  • 9
    quantum avatar :-|
    quantum
    • - 14
    • + 36

    Как та не е срам изобщо да се показваш пред хората бе калфин?

    Нередност?
  • 10
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • - 1
    • + 35

    А ако е някой обикновен човек колко ще има да чака и колко пъти ще го върнат ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал