🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каракачанов е дал само за "военна инфраструктура" над 226 млн. лв. директно, без конкурс

Служебният военен министър дава лидера на ВМРО Каракачанов и екипа му на прокурор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата материали, касаещи евентуални закононарушения на неговия предшественик Красимир Каракачанов и неговия екип, обяви самият той пред журналисти днес. Данните са на базата на одитна проверка, извършена в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". За 2018 и 2019 г. тя е приключила, а в момента тече анализ на информацията и за миналата година, който ще финализиран максимум до седмица. Проблемът с проектите по линия на военната инфраструкура е сериозен, тъй като предишното правителство отпусна целево 300 млн. лв. (по 100 млн. лв. годишно) за строителни работи и модернизация на авиобаза "Граф Игнатиево" във връзка с приемането на въоръжение на новите щатстки изтребители F-16 Block 70.

Как се дотира строителният бранш

Оказва се, че над 90% от поръчките, които са възлагани от въпросната структура, са минали директно, без търг или конкурс. "Това е окей съгласно закона, но в случая дори не е извършена пазарно проучване, т.е. не са водени разговори или консултации с други евентуални изпълнители. Въпросните поръчки са възлагани директно на конкретна фирма", коментира Панайотов, добавяйки, че имената на компаниите доста често се повтарят. "Материалите за 2018 и 2019 г. са изпратени както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнение за нарушаване на финансовата дисциплина и прилагането на Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнение за практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи и липсата на контрол по изпълнението на договорите", обобщава служебният министър. Той обаче отказа да споменава каквито и да е конкретни имена на компании, преди да има решение на държавното обвинение по въпроса има ли престъпление или не.

Според служебния военен министър друг констатиран проблем е, че в много от случаите е имало 100% авансово предплащане. Това означава, че отбранителното ведомство е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на Министерството на финансите, което е било твърдо против подобна практика. През 2018 г. главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" е сключила договори за 35.7 млн. лв., от които 32.8 млн. лв., или около 92%, са възложени директно, уточни Панайотов. През следващата година стойността на държавните поръчки нараства на 39.1 млн. лв., от които 36.3 млн., или около 93% отиват при конкретни фирми без конкурс. За 2020 г. вече сумата скача драстично до 159.1 млн. лв., от които 99% са дадени директно.

Друго смущаващо нещо от практиките на инфраструктурната дирекция е, че често не се посочва срок за откриване на строителна площадка. "В някои от поръчките сроковете не просто не са спазвани, но дори не са залагани", коментира Панайотов. В един случай при планирани 90 дни за проектиране и 360 за изпълнение, само изготвянето на проекта е отнело 545 календарни дни, а строителството е започнало около година и половина, след като на строителя е платена авансово цялата сума по договора в размер на 5.98 млн. лв.

В момента тече също така вътрешна проверка в държавното военно-ремонтно предприятие "Терем", на което Каракачанов възложи да изготви проект за евентуално директно възлагане на проекта за нови бойни машини на Сухопътни войски за близо 1.5 млрд. лв. с ДДС, както на главната дирекция "Военни клубове и почивно дело", която управлява социалните дейности за военнослужещите и медийната дейност на отбранителното ведомство. Панайотов разказа също така за съмнителни практики на предшественика си, когато отбранителното ведомство е дало на две телевизии 240 хил. лв. за реклама по линия на кампанията "Бъди войник" (той отказа да съобщи кои са тв каналите), 36 хил. лв. на фолклорна телевизия за изготвянето на военно предаване и 36 хил. лв. за изработване и поддържане на фейсбук страница, която преди това се е управлявала от служител в пресцентъра на военното министерство.

Още скрити разходи около модернизацията на армията

По време на днешното изявление на служебния военен министър стана ясно също така, че новите модулни патрулни кораби за бойния флот на стойност близо 1 млрд. лв. с ДДС всъщност са поръчани без боеприпаси. Тепърва трябва да се работи по отделен мащабен инвестиционен проект, с който да се осигурят снаряди, ракети и торпеда за двата плавателни съда. Приблизителната цена на нужните боекомплекти варира в зависимост от вида им между 400-500 млн. лв. и 1 млрд. По този начин Панайотов косвено призна, че при подписването и на втория голям договор за превъоръжаване на армията отбранителното ведомство на практика е скрило от обществото голяма част от реалната цена, която трябва да плати на финала.

"Вместихме се в сумата, определена от Народното събрание. По съществото си цената за придобиване на два модулни патрулни кораби, които по друга класификация са между голяма корвета и малка фрегата, е безпрецедентна за този тип сделки - за по-малко от 500 млн. евро с ДДС ние придобиваме два много качествени военноморски съда", коментира по този повод началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него не е можело да планираме закупуване на боеприпаси, преди да е ясна конфигурацията на кораба и да е сключен договорът. И допълва, че доставката на снаряди, ракети и торпеда не е еднократен акт, а непрекъснат процес. Според адмирал Ефтимов процесът по придобиването на боекомплектите ще върви паралелно до завършването на първия боен кораб през 2025 г. По този повод Георги Панайотов допълни, че обществото все пак трябва да знае, че предстои нова сделка за корабните боеприпаси и тя е на сериозна цена.

"На сухо" ли остава пехотата

Проектът за бронираните машини за Сухопътни войски на стойност близо 1.5 млрд. лв. също на практика е провален, каза още служебният министър на отбраната. През последните седмици от управлението си неговият предшественик Красимир Каракачанов обяви, че ще възложи модернизационната програма за евентуално изпълнение на държавната военно-ремонтна фирма "Терем", след като и двамата финалисти в тръжната процедура (мултинационалната GDELS и финландската Patria) дадоха оферти, които превишават с няколкостотин милиона лева предвидения бюджет. Според Панайотов има доклад на Съвета по отбраната по темата от 10 май, който ден по-късно е внесен за обсъждане в Министерски съвет. В него от "Терем" твърдят, че евентуално имат готовност да направят подобна машина, но не представят конкретна оферта. Държавната фирма е изпратила искане за оферти до 13 евентуални подизпълнители, което е косвена индикация, че отново се е мислело в посока директно договаряне без търг, като 'Терем" предимно играе ролята на посредник и маскировка за фирмите, при които реално ще отидат парите. В крайна сметка правителствено решение не е взето и има само доклад по темата.

"Вчера имах среща с едната фирма, която е била допусната до финалния кръг. И ги попитах как се е получило така, че компанията е предоставила оферта, която превишава с половин милиард сумата, одобрена за тази цел. Обясниха ми, че спецификациите, които първоначално са дадени, са променяни в около 90 позиции. Променяни са условията на договора, което е принудило участниците в търга съответно да сложат т.нар. буфери за себе си, което е довело до тази цена, която е неприемлива за България", разказа Панайотов. Той уточни интересния детайл, че например новата оферта на Patria, дадена вече на "Терем", този път се е вписвала в отпуснатия бюджет. Според представителите на компанията това се е случило, защото условията по търга са променяни 7 пъти и освен това договорът е включвал клауза за преждевременно прекратяване от българска страна, което ги е накарало да заложат буфер, т.е. да повишат цената. Министър Панайотов уточни, че вероятно скоро ще се срещне и с представителите на GDELS, които са другият финален участник в провалилата се надпревара за модернизация на Cухопътните войски.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 7

    "ПатрЕотът" плаче за затвор!

    Нередност?
  • 2
    maxsimus avatar :-|
    Iliqn Stoqnov
    • - 6

    Това се знаеше никои никого не е подвеждал,кои ще ти произведе 2 корвети на тази цена.Тъпите комунисти търсят под вола теле!Те какво очакват да им подарят боеприпаси ли?!много ясно ще се копува то бива да си тъп ама чак толкова.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-@
    aussie
    • + 5

    Шкембе войвода се е изживявал като СЕО но с парите на данъкоплатците.
    Патриотична корупция!!!

    Нередност?
Нов коментар