🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Милиардният търг за бойните машини за пехотата върви към преразглеждане

Мегапроектът за почти 1.5 млрд. лв. вероятно ще бъде завещан на следващото правителство

Реалните ракетни стрелби с новите бойни машини са на път да вкарат нова миниинтрига в наддаването между GDELS и Patria
Реалните ракетни стрелби с новите бойни машини са на път да вкарат нова миниинтрига в наддаването между GDELS и Patria
Реалните ракетни стрелби с новите бойни машини са на път да вкарат нова миниинтрига в наддаването между GDELS и Patria    ©  Цветелина Белутова
Реалните ракетни стрелби с новите бойни машини са на път да вкарат нова миниинтрига в наддаването между GDELS и Patria    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преоборудването на Сухопътни войски с натовски бронирани бойни машини вероятно ще бъде оставено за неясното бъдеще. Това се разбира от интервю на военния министър Красимир Каракачанов пред в. "Труд". "Най-вероятно този проект ще бъде преразгледан", казва в прав текст вицепремиерът.

Целта на третия мащабен проект за модернизация на българската армия е да въоръжи поне една пехотна бригада, най-вероятно елитната 61-ва Стрямска, със 150 бронирани машини от най-ново поколение, които да й позволят да участва максимално ефективно в евентуални съюзнически операции на Северноатлантческия алианс. От тях 90 трябва да са бойни - въоръжени с 30-милиметрово автоматично оръдие с натовски боеприпаси, което може да стреля точно в движение, с модерни самонасочващи се противотанкови ракети, както и с максимално добра бронировка, която да гарантира висока степен на оцеляване в реални бойни действия. Останалите 60 машини ще са спомагателни - може да са по-леки, не толкова високопроходими (със задвижване 6х6 вместо 8х8), с по-леко въоръжение и не чак толкова висока степен на защита.

За целите на модернизационната програма парламентът отпусна 1.46 млн. лв. с ДДС, а до финалния етап на наддаването достигнаха две фирми - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria. При отварянето на ценовите оферти, които не бяха оповестени официално, обаче се оказа, че в стремежа си да изпълнят всички изисквания на българските военни и двете компании са превишили бюджета с поне половин милиард лева. "Това е сложна сделка. И двете фирми, които бяха класирани, дадоха много по-високи цени от това, което парламентът ни е гласувал като рамка. Не бих си позволил да искам промяна на рамката", коментира сега Каракачанов.

Последното означава, че оттук нататък има две опции - прекратяване на процедурата, което на практика ще я убие в условията на набиращата скорост икономическа коронакриза или предоговаряне на техническите параметри, така че някоя от двете фирми да се опита да се вмести в бюджета. При поне половин милиард лева преразход обаче и в двата случая това означава брутално орязване на способностите на машините, тъй като бройката им е ясно фиксирана с решението на парламента. От изявленията на Каракачанов индиректно става ясно, че той планира да "тупа топката" и да прехвърли отговорността за многомилиардния проект (и евентуалния непопулярен във военните среди ход за спирането му) на следващите управляващи. "Няма да бързам, но смятам, че нещата трябва да бъдат ясни до края на мандата ми като министър на отбраната, за да може следващият министър да има яснота и да вземе своето решение", коментира той пред "Труд".

Източници на "Капитал" от отбранителния сектор също потвърждават, че поръчката за новите бойни машини на пехотата в момента продължава да се намира в безтегловност. Според тях нито има индикации за прекратяване на процедурата, нито се водят преговори за подобряване на офертите на база на промяна в техническите изисквания. Единственото развитие по темата е свързано предложение на военното министерство до GDELS и Patria да проведат полеви тестове с реални стрелби в края на февруари.

Шах с ракети

Около въпросните изпитания обаче отново се заформя още една, макар и по-малка интрига. Според източници на "Капитал" министерство на отбраната и фирмите-финалисти не можели да се разберат кой и в каква степен да поеме разходите около полевите тестове, чиято цена се оказала седемцифрена сума. Най-спорен се оказал фактът, че военното ведомство включило в изпитанията реални стрелби с противотанкови ракети. Цената на всяка от тях е около 200 хил. евро, като от фирмите се изисква да изстрелят 3-4 от тях, т.е. да направят разход от около 1.5 млн. лв. само по тази линия, без дори да знаят дали ще има финализиране на процедурата и ще бъдат реално класирани. Отделно от това и двете машини ще са оборудвани с пускови установки на едни и същи ракети - израелските Spike, която до голяма степен обезсмисля цялото упражнение. Съвсем спокойно тази част от изпитанията може да бъде направена и с макети на ракети, така че да се провери просто дали пусковият механизъм функционира нормално.

В тази графа има още едни любопитен детайл: ракетите Spike се произвеждат от същия израелски държавен отбранителен холдинг, който прави куполите на машините на GDELS. Конкурентът Patria от своя страна е оборудван с куполи на израелската Elbit Systems, която обаче е отделна частна военна компания и която де факто ще трябва да купи ракетите за изпитанията от своя пряк конкурент в настоящото наддаване. Така че искането на българската страна да има реални ракетни пускове в някаква минимална степен индиректно облагодетелства General Dynamics.

Ако обаче съдим по изказванията на Красимир Каракачанов, тази миниинтрига едва ли ще има особено значение, защото окончателното (непопулярно) решение за модернизацията Сухопътни войски ще бъде йезуитски завещано на следващата власт, която и да е тя.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    противотанкови ракети. Цената на всяка от тях е около 200 хил. евро,

    Що за фишеци са това , че то танковете дето ще ги целат струват по-малко. Сигурен съм че някои от наще фирми - ще предложат по-качествени и на по-добра цена .

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 4

    Вие да на чакате следващото правителство да е на вашия Спондж Боб Квадратните гащи? Следващото правителство ще е пак същото или в по-лошия случай някаква коалция на БСП с ДПС и Трифонов. Тогава не инвестиции и пари в армия ще има ами и основни разходи в държавата няма да могат да бъдат покрити!

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie

    Чиновниците са решили да погледат сеир за чужда сметка 😀

    Нередност?
Нов коментар