🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каракачанов възлага проект за близо 1.5 млрд. лв. на държавната "Терем"

Военноремонтният холдинг ще проучва дали новите бойни машини за пехотата могат да бъдат направени от български фирми без търг

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очаквано потвърди в събота пред bTV, че има намерение да прекрати настоящата тръжна процедура за придобиване на нови бронирани бойни машини за Сухопътни войски на стойност 1.46 млрд. лв. с ДДС и вместо това да възложи организацията на проекта на държавния военноремонтен холдинг "Терем". Причината според него е, че и двете фирми-финалисти в наддаването - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria, са надхвърлили в предложенията си отпуснатия от парламента бюджет, и то с много. "Цената скача с 30-50%. Извинявайте, ние не намираме необходимото обяснение за това. Оттук нататък политико-военната група, която работеше по проекта, предлага да направим аргументиран доклад до Министерски съвет, че тази опция приключва като възможност", коментира военният министър пред bTV. Представители на участниците в наддаването коментираха пред "Капитал", че все още са готови за преговори с военното министерство и смятат, че биха могли да свалят цените си до гласувания бюджет.

Вместо това обаче Каракачанов ще възложи на военноремонтния холдинг "Терем" с принципал Министерство на отбраната да започне проучване дали въпросният мегапроект за модернизация на пехотата може да бъде осъществен от българската индустрия. Компанията ще има срок от един месец да излезе с доклад дали и как това може да стане факт. Формалното решение за възлагането на мегапроекта на "Терем" почти сигурно ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда, така че развръзката на интригата кой ще достави новите 150 бронирани бойни машини за армията ще се отложи за втората половина на март, т.е. само две седмици преди изборите за бъдещото Народно събрание, които могат да пренаредят формулата на властта в държавата. Така че има вероятност на следващото правителство да бъде завещанa преценката за окончателното решение (в по-добрия случай) или подписани договори за изпълнение и евентуални съдебни дела (в по-лошия).

Това, което военното министерство се опитва да постигне, прехвърляйки проекта на държавната фирма "Терем", е да се отърси от формалните ограничения и правила на настоящата тръжна процедура. Така отбранителното ведомство ще може да заобиколи невъзможните технически спецификации за бойните машини, които само е заложило преди няколко години в искането за обвързващи оферти до фирмите участници и които на финала доведоха да превишаване на отпуснатия бюджет с толкова големи суми. Също така министерството евентуално ще може да вкара в надпреварата нови играчи и подизпълнители. На този етап схемата до голяма степен напомня на държавната фирма "Автомагистрали", чрез която правителството непрозрачно преразпределя голяма част от държавните пари за строителство и ремонт на пътища към предпочитани от властта фирми, като заобикаля Закона за обществените поръчки.

На практика екипът на Каракачанов ще получи възможност да преговаря по своя субективна преценка с всички производители на колесни шасита, бойни куполи, въоръжение, комуникационно оборудване и т.н., като ги комбинира така, както намери за добре. Това е доста различно от правилата на настоящата тръжна процедура, където това беше поверено на фирмите участнички - съответно GDELS избра да играе с куполите на израелската държавна военна фирма Rafael, а конкурентите им Patria - с куполите на частната израелска компания Elbit Systems. Сега вече "Терем" ще има възможност да прецени еднолично и непрозрачно какво шаси с какво оборудване и въоръжение да комбинира.

По информация на "Капитал" също в новата инхаус процедура ще бъде преговаряно не само с български отбранителни фирми (които не участваха дори в първоначалното пресяване на оферти), но и с чужди такива, включително настоящите участници в търга. Техни представители коментираха неофициално пред "Капитал" в последните дни, че при преговори по техническото задание и взаимни отстъпки във военното министерство евентуално биха могли да се вместят в бюджета, въпреки че на предишния етап го прескочиха с около половин милиард лева. Въпреки гръмките си заявки, че проектът ще се осъществява от българската отбранителна индустрия, в последните си изказвания и самият Каракачанов признава, че нашите фирми едва ли ще имат пълния капацитет да се справят сами с изпълнението на толкова сложна и мащабна модернизационна програма. В края на миналия месец той изрично подчерта, че куполът на бойните машини почти сигурно ще бъде чуждестранен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 4

    ...все още са готови за преговори с военното министерство и смятат, че биха могли да свалят цените си до гласувания бюджет...

    Да ама Каракочанчето има избори да прави , а това е една добра предизборна дъвка ...

    Нередност?
Нов коментар