🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ударно одобри и модернизация на танковете

Около 40 машини T-72 ще бъдат преоборудвани срещу 50-80 млн. лв. с израелско ноу-хау

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само седмица след като сключи без конкурс договор за бойни машини за специалните сили на стойност около 50 млн. лв., правителството одобри поредната военна сделка от подобен мащаб. Става дума за модернизацията на старите съветски танкове T-72, които все още са фундамента на българските сухопътни войски. От Министерския съвет не дадоха официална информация за колко танка става дума, какво точно ще се подобрява по тях и срещу каква сума. По неофициална информация обаче идеята е да се модернизират около 40 машини, като стойността на проекта ще е 50 млн. лв., а изпълнението му - между 2 и 3 години. Източници от военните среди твърдят, че сумата може да набъбне и до 80 млн. лв. В момента по неофициална информация страната ни разполага с около 80 танка Т-72.

"Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на сухопътните войски. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност", пише в мотивите на Министерския съвет. И се уточнява, че с реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

По-интересният въпрос обаче е как точно ще бъде извършена модернизацията. В правителственото решение никъде не се казва коя ще е компанията, която ще я осъществи. От предишни изказвания на отбранителния министър Красимир Каракачанов става ясно, че това най-вероятно ще бъде военноремонтният холдинг "Терем". По неофициална информация обаче там ще бъде извършена само грубата работа по асемблирането, а системите за управлението на огъня, самозащита и комуникации ще бъдат доставени от израелската фирма "Елбит", която преди около година направи презентация на възможностите си за модификация на Т-72. Според източници от военното министерство модернизацията на танковете ще проправи пътя към следващ етап, при който на машините ще бъде инсталирана възможност за изстрелване на израелски ракети (най-вероятно Eurospike) през оръдието.

Не става ясно обаче защо военното министерство и този път използва "задната врата" в Закона за обществените поръчки, която позволява да не се организира търг с разтегливия аргумент "защита на националната сигурност". Най-вероятно отново ще бъде вкаран в ход аргументът за подкрепа на българската военна промишленост и за спасяването на холдинга "Терем", който периодично затъва във финансова криза. Евентуален търг за модернизацията на Т-72 обаче би привлякъл повече потенциални изпълнители (например фирми от бивши членове на Варшавския договор като Полша и Чехия) и би ги мотивирал да предложат по-добри оферти както като цени, така и като технически параметри.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 5

    Здраво мирише.

    И чехи, и поляци направиха собствен ъпгрейд на Т-72. В последните години това направи и Украина.

    Затова не е ясно защо тази сделка се провежда без търг.

    Бих разбрал ако това бяха Су-25 за които единствената (не-руска) оферта беше от Беларус.

    Но при условие, че има няколко възможни производители/изпълнители подобна непрозрачност повдига много въпроси.

    Аргументът с Терем също издиша защото и поляци, и украинци можеха евентуално да предложат такава локална сглобка в България. Ама Шкембе войвода, за по-сигурно, реши да не ги пита.

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    До коментар [#1] от "Николов":

    Също не е ясно какво включва този ъпгрейд.

    Както показа войната в Карабах танковете (и бронираната техника въобще) са силно уязвими от дронове.

    Затова без конкретни мерки за защита от дронове всякакво наливане на пари в танкове (и друга бронирана техника) е нелепо.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 3

    Другото е, че, че за малки и бедни страни най-добрата стратегия е на асиметричната отбрана - а именно да парират превъзходството на противника в настъпателни оръжия чрез инвестиране в по-евтини защитни оръжия.

    Т.е. вместо в танкове следва да инвестираме в противотанкови ракети и дронове. Вместо фрегати следва да инвестираме в брегови противокорабни ракети.

    Така с малкото разполагаеми средства може да постигнем максимален отбранителен ефект.

    А ние се изсилваме да инвестираме в настъпателни оръжия като "големите батковци".

    Само един пример - със средствата за ъпгрейд на един танк може да се купят няколко модерни противотанкови ракетни комплекси (Спайк, Джавелин) барабар с ракетите към тях. Ако за тези 50 милиона лева купим няколкостотин ракетни установки Джавелин или Спайк всеки противник би се замислил дали да тръгва с танковете и БМП-тата си с/у нас.

    А с 10% от парите за фрегати можехме да купим няколко модерни противокорабни ракетни комплекси (напр. RBS-15 или NSM) с които да покрием многократно нашата черноморска акватория - обсега на тези ракети достига 500 мили, а най-отдалечената точка на нашата акватория е на около 120 мили от брега. Всъщност, с такива брегови ракетни батареи бихме могли да покрием 80% от акваторията на Черно Море - в това число цялата руска акватория включително Крим.

    А с остатъка от парите за фрегати можеше да купим нещо по-смислено - дронове, нови радари и с-ми за ПВО и др.

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 4

    Бързат яко, защото догодина не се знае и ги е шубе. Трябва да се довършват ангажименти.

    Нередност?
  • 6
    simon40 avatar :-|
    simon40

    До коментар [#3] от "Николов":

    Прав сте до голяма степен но за съжаление танкове трябват. Не може да оставиш пехотата сама и незащитена срещу настъпващи танкове. Трябва поне да има някой който да поеме удара докато те се оправят с Джавелини-те.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#6] от "simon40":

    С Джавелин-ите и Спайк-овете подготвен военослужещ лесно може да се оправи - приготвянето за стрелба отнема по-малко от минута.

    А в съвременните условия танкистите са по същество смъртници - под земята ги дебнат мини, по земята ги дебнат Джавелини, Спайк-ове и др. РПГ-та, а от въздуха ги дебнат дронове, щурмови хеликоптери и самолети.

    Животът на един танкист на бойното поле в Карабах в общия случай се оказа доста по-кратък от живота на един пехотинец.

    На кратко - без адекватна защита танковете днес са лесни мишени.

    Затова е нелепо МО да инвестира десетки милиони в ъпгрейд, който не засяга проблема с оцеляването на танковете.

    За малка и бедна страна като БГ е по-смислено да инвестира в по-евтини защитни оръжия отколкото в настъпателни.

    Една нова установка Спайк или Джавелин барабар с комплект от 10-тина ракети е м/у 30 и 100 пъти по-евтина от един нов танк (и то без муницията и горивото!).

    А с една такава установка можеш да унищожиш доста танкове или БМП-та.

    Ако вместо 50-60 лесно уязвими танкове имаме 500 установки Спайк или Джавелин всяка една страна сериозно би се замислила дали да пуска бронирана техника с/у нас.

    Нередност?
  • 8
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Директно в джоба на джуджето.

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    В танка ще има ли минибарче и последна хай фай видео съранд с-ма ???

    Нередност?
  • 10
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    А и да не забравя - трябва разширение на танка - вместо три танкиста , три весьолъй други - трябва вече да побира четирима , за каре белот !!!

    Нередност?
Нов коментар