Проклятието "електронно правосъдие"

Защо експериментът "Единна информационна система" на съдилищата е на път да се провали

Съдии от София и адвокати протестираха в сряда пред ВСС
Съдии от София и адвокати протестираха в сряда пред ВСС
Съдии от София и адвокати протестираха в сряда пред ВСС    ©  Юлия Лазарова
Съдии от София и адвокати протестираха в сряда пред ВСС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Милинка или баничка? Това беше поантата в продължилото над девет часа извънредно заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сряда.

В един от най-разпалените моменти на дискусията (посветена на проблемите с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) член на съвета от прокурорската колегия по погрешка включи микрофона си и така всички участници станаха свидетели на размислите му за закуските.

ЕИСС е част от проект за 6 млн. лв., финансиран с европейски средства по Оперативна програма "Добро управление", и трябва да бъде фундаментът за въвеждането на електронното правосъдие в България. Системата е насочена навътре към съдилищата и цели цялостно дигитализиране на документооборота в съдебния процес.

През последните три месеца съдилища от цялата страна, които се сблъскват със системата, пишат писма до ВСС, за да поискат спиране на въвеждането на системата (което трябва да приключи тази седмица с включването на Върховния касационен съд), и посочваха десетки проблеми, които според повечето мнения усложняват значително работата на съдията.

В сряда по време на заседанието на ВСС съдии от софийските съдилища отидоха на протест пред сградата на съвета срещу въвеждането на системата.

В крайна сметка кадровият орган прие решение системата да се въведе във ВКС, но ползването ѝ да се спре до 18 декември, като ще бъде сформирана работна група от съдии и служители, които да обобщят всички слабости, които изпълнителят - държавната "Информационно обслужване", трябва да отстрани.

Зад цялата история с печалното изпълнение на проекта стоят съвсем прости неща - опитът на прокуратурата да контролира съда, борбата за власт във ВСС и липсата за рефлекс за институционална прозрачност.

Карма

Историята с опитите за въвеждането на дигиталните технологии в съдебната власт има предълга история, а съдебните репортери от няколко поколения могат да се похвалят, че поне няколко пъти са откривали основоположника на всички от тях - Електронната информационна система за противодействие на престъпността, която трябваше да свърже системите на следствие, МВР, прокуратура, съдилища и затвори. Работата и по нея започва някъде в края на миналия век, а статутът им към днешна дата е загадка. Междувременно в съдилищата започват да се въвеждат различни информационни системи (към днешна дата действат три различни). Отделно от това има няколко системи за случайно разпределение на дела и всевъзможни различни практики за публикуване на съдебните актове.

След присъединяването на България в ЕС и достъпа на страната до оперативните програми по линия на "Административен капацитет" са отделени 30 млн. лв., немалка част от тях за подобряване на информационните технологии. Към днешна дата постигнатото е невидимо, а в един от проектите (за информационна система на военните съдилищата) е обект на наказателно дело за измама с еврофондове, по което са подсъдими двама бивши председатели на съдилища.

В този контекст през 2016 г. ВСС сключва договор по проект "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата" на стойност на 6 млн. лв.

Обществената поръчка за избор на изпълнител на ЕИСС е обявена, но е блокирана от жалби. В крайна сметка и КЗК, и Върховният административен съд (ВАС) потвърждават избора на изпълнител, но междувременно мандатът на предишния ВСС изтича.

Нов ВСС, нов късмет

През ноември, още на второто заседание на нов състав на ВСС, е определен нов екип по проекта. Показателното е, че целият процес по подмяна се диктува от членове на прокурорската колегия - Даниела Машева (днес зам. главен прокурор), Огнян Дамянов и Гергана Мутафова (прокурор, номинация на ГЕРБ). Именно Мутафова поема ръководството на проекта.

Новият състав на ВСС решава да прекрати поръчката. Следват още две, които също са прекратени - при първата са отстранени всички участници. Втората прекратена поръчка е още по-интересна. В мотивите е записано, че са нарушени правилата, тъй като "потенциален участник в процедурата е уведомен от служител в администрацията на ВСС за подадена жалба по процедурата, с което е бил въведен в заблуждение относно възможността да подаде оферта в определения срок", като се е постигнал "разубеждаващ ефект върху потенциалния участник, довел до неподаване на подготвената оферта за участие".

От преписката на КЗК по случая става ясно, че "потенциалният участник", който не е подал оферта, е държавната "Информационно обслужване".

През януари 2019 г. именно "Информационно обслужване" ще бъде избрана и за изпълнител. Фирмата има 15 месеца да изпълни договора - срок, който ще бъде удължен заради извънредното положение. Крайният срок за изпълнението на проекта по програма "Добро управление" изтича в края на годината.

Кратък срок, липса на комуникация

От дискусията в сряда стана ясно, че краткият срок на работа е сред основните причини за проблемите със системата. Олга Керелска, която е член на съвета от Съдийската колегия, обясни, че на практика времето за изработване, тестване и внедряване се е застъпило, като вместо първоначално замислените 34 месеца срокът се свил до 19 месеца.

Даниела Марчева, която също е член на Съдийската колегия, посочи и друг проблем: "Работната група, която е била към проекта, е била само от ИТ експерти."

Парадоксалното е, че сред тях например е системният администратор на Върховната касационна прокуратура, но и нито един съдия от което и да е било ниво на съдебната система при положение, че именно съдиите ще бъдат потребителите на системата.

През пролетта започва пилотно внедряване в различни съдилища в страната.

По думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов през юли тази година, започват да идват първите сигнали за проблем със системата. В началото на юли съдии от Благоевград изпращат конкретен списък с 44 точки забележки. Следват и други писма.

Те обаче така и не стигат до всички членове на съвета и така на 23 юли тази година ВСС взима неинформирано решение, че трябва да внедри системата, без да е наясно с проблемите. Решение, което беше определено на заседанието в сряда като "голяма грешка".

Сблъсъкът на съдиите с новия софтуер провокира вълна от писма до съвета.

В медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, които традиционно обгрижват интересите на мнозинството в съвета и главния прокурор, съдийската реакция е определена като опит за атака срещу съвета, организирана от Лозан Панов и Съюза на съдиите в България.

Истината обаче е, че съдилищата, от които идва обратната връзка, трудно могат да бъдат свързани с председателя на ВКС или най-голямата магистратска организация в България. Нещо повече - двамата членове на съвета, които стават основни говорители на проблемите със системата, Боряна Димитров и Даниела Марчева, са сред острите критици на Панов.

В крайна сметка с два месеца закъснение мнозинството във ВСС разбира, че проблем със системата има и няма как да го крие.

Преди повече от месец "Капитал" се опита да получи от ВСС информация, свързана с изпълнението на проекта. Първо ни беше обяснено, че такава ще ни бъде предоставена, а впоследствие бяхме посъветвани да подадем заявление по Закона за достъп до обществена информация. Въпреки изтичането на предвидения в закона 14-дневен срок отговор не дойде. В същото време по проекта са отчетени над 80 хил. лв. за дейности по "събития, публичност и визуализации".

Ремонт в движение

Изолирането на съдиите в работната група, кратките срокове, обучението "на крак" създават напрежение, като фирмата изпълнител "Информационно обслужване" поема всички удари.

"При качване на акт не се предвижда директно подписване от съдията докладчик, а това става с шест кликвания - връщане в папката на делото, възлагане на задача за подписване на качения акт (в едноличните съдебни състави тази задача на практика се самовъзлага), връщане в панела със задачите, кликване върху бутон "изпълни", и едва тогава - подписване", коментира съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев, който беше един от изслушаните в сряда магистрати от ВСС.

"По 70 клика за нищо", обясни членът на съвета Боряна Димитрова, която каза, че проблемите са не стотици, а хиляди.

От "Информационно обслужване" обясниха пред ВСС, че до този момент са направени 66 ъпдейта на системата, и признаха, че проблемите не са "хиляди, а вероятно "стотици хиляди". Те призоваха съдиите да връщат обратна връзка и заявиха, че отговарят на всеки конкретно посочен проблем. Отделно от това по договор има 24 човекомесеца за гаранционно обслужване.

И кой ще има достъп

Единственият открит защитник на системата във ВСС встрани от екипа, работил по проекта, е главният прокурор Иван Гешев, който в началото на седмицата обяви, че спирането на внедряването ѝ ще е удар по репутацията на съдебната система. Вероятно този интерес на прокуратурата, както и фактът, че държавното управление е "превзело" управлението на проекта, е причината между другото в дискусията да се появят и въпроси кой ще може да има достъп до проектите на съдебни актове (на практика съдиите ще пишат решенията си в системата и там ще стоят черновите) и дали те няма да може да се редактират. От "Информационно обслужване" обясниха пред ВСС, че въпросите кой ще поддържа системата и къде ще се съхранява тя трябва да бъдат решени впоследствие от ВСС, като напомниха, че служителите на държавната фирма имат разрешение за достъп до класифицирана информация.

Всъщност евентуалната вратичка в сигурността (проблем, който трайно преследва сблъсъка на съдебната власт с информационните технологии - за справка скандалите със софтуера за случайното разпределение на делата отпреди години) може да се окаже проблем много по-голям от тромавата система, защото ще подстави под съмнение независимостта на правосъдието.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 15
    • + 1

    Това са реформаторите от групировката Капитал. Говорят за реформи, електронни системи, модернизация, нови технологии, но когато опре до електорнна система в съда на наш Лозан тогава има проблем. Имало бъгове, не била добра, можело това да стане, онова да стане, ЕИСС отнема ценното време на съдиите, за да регистрират изготвените от тях съдебни актове и т.н. Когато трябва да се види ясно един съдия какво прави, колко работи, да се следи работата му не е хубаво да има електорнна система. Но нямаше проблем със системата за "случайно разпределение на дела" дълги години и тук ни стон, ни звук за този това. Натрапва се на полезния идиот, че Прокуратурата (пеевския Гешев) е лошата, а Съда (наш Лозан Панов) честен и почтен. Стига демагогия!

    Нередност?
  • 2
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Колко ти плащат за да тролиш тука!?
    Системата е на ниво Netscape Navigator от 1995 година.

    Нередност?
  • 4
    marulio avatar :-|
    Darulio
    • + 6

    До коментар [#2] от "Стефан":

    Не отговаряй нито на партийния трол над теб, нито на платения секс бот под теб. Няма смисъл - и при двете няма мозъчна дейност, само предварително програмирани текстове за писане.

    Нередност?
Нов коментар