🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петьо Еврото корумпирал магистрати, разказа бившата му жена, Борислав Сарафов бил редовен посетител

"Идваха за пари, дали да оставят, дали да вземат", каза Любена Павлова в интервю за Антикорупционния фонд

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Схема за корумпиране и рекетиране на магистрати е поддържал бившият следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, чието име стана широко обществено известно покрай разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) "Осемте джуджета". А зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, поддържал много близки отношения с Петьо Еврото и редовно посещавал "по работа" ресторанта "Осемте джуджета" в центъра на София, който Петров бе превърнал в свой офис.

Това заяви в ексклузивно интервю пред АКФ бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова, която само до преди три години участваше активно в изнудванията, предприети от съпруга й Петров, ако се съди по свидетелствата на Илия Златанов, собственик на асансьорния завод "Изамет" и основен обект на рекет в разследването "Осемте джуджета". В сряда АКФ пусна първата част на интервюто на Любена Павлова, в четвъртък се очаква да излезе и втората част. (Съдържанието на първата част вижте по-долу.)

Интервюто на Павлова (самата тя обясни, че част от причините да го даде е, че Петьо Петров е отвлякъл общото им дете) се появява в пореден епизод от битката за власт между различни лобита в прокуратурата, която тясно се преплита с политическата криза заради задкулисните връзки между участниците. А междувременно, Петьо Петров бе обявен за издирване след прокурорска акция във вторник срещу него и бизнесмена Размиг Чакърян-Ами в ресторанта на Чъкърян в квартал "Драгалевци". По-късно днес Софийската районна прокуратура (СРП) обяви, че разследването срещу Петров е за принуда, осъществена със заплахи, както и за незаконно направени записи със специално техническо средство. СРП се самосезирала за тези случаи от разпространена информация в медиите.

Павлова заявява, че се е решила да даде публично изявление, защото се чувства заплашена от бившия си съпруг, за който многократно заяви, че опасен, а тя получавала заплахи. От година и девет месеца не била виждала сина си, който сега е на шест години, и бил отвлечен от баща си Петьо Петров, а никой адвокат не искал да се заеме със случая.

Кой е Петьо Петров



Бившият следовател и настоящ адвокат Петьо Петров беше известен с прякора "Петьо Еврото" още докато се подвизаваше като магистрат в столичното следствие до 2010 г., а после и командирован в Националната следствена служба, където му бяха поверени неслучайни дела, като това за хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък", срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Донев и Павлов, както и свързаната с Цветан Василев поръчка за модернизацията на армията, известна като мрежата "Странджа 2". След това Петров бе назначен за ръководител на столичното следствие, но през 2015 г. беше принуден да напусне. Причината бе, че Върховният касационен съд постанови оправдателна присъда по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, по което Петьо Петров бе основен свидетел на обвинението. В мотивите на съда на няколко пъти се казва, че по това дело Петров е осъществил класическа провокация към подкуп, което е престъпление. Вместо обаче прокуратурата да му образува досъдебно производство, Петьо Петров беше освободен от системата по негово желание.

"Просто ситуацията ми се струва зловеща. До скоро мислих, че се е отдал на пороци и всички са вдигнали ръце от него. Мислих, че правото е на моя страна, че ще мога да си върна детето. Последните случки ме разубеждават. Предстоят много страшни неща, ако планът който е задействан, се осъществи", казва Павлова.

Стартът на Павлова на публичната сцена

Първата поява на Любена Павлова в публичното пространство беше през 2014 г. като лице на "План Б", организация, която протестираше срещу съдебната реформа, предлагана от Христо Иванов като правосъден министър и в защита на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сдружението подаваше в прокуратурата сигнали срещу Христо Иванов и екипа му, а по едни от тези сигнали - че Иванов като министър се подписвал по различен начин в различните документи, следователно не се подписвал той, дори беше образувано досъдебно производство в прокуратурата. След оставката на Христо Иванов активностите на сдружението замряха.

Пред интервюиращите - разследващия журналист Николай Стайков и правния експерт Андрей Янкулов, Любена Павлова разказа, че Петьо Петров използва различни начини и механизми, за да осъществява натиск върху магистрати по повод на конкретни дела. Едни от тях са увещавани с пари, други са натискани с компромати, трети, като например бившият градски прокурор на София Емилия Русинова, минавали с обещения за кариерно израстване. През ресторанта на Петров минавали много магистрати - едни да оставят пари, други - да вземат, казва Павлова. Някои получавали и апартаменти, коли и каквото друго им било нужно, а по думите й, магистратите, които посещавали ресторанта, все се оплаквали, че са бедни и нуждаещи се. (Към момента най-ниската основна (а не брутна) заплата в системата е 3000 лв., а най-високата - към 6000 лв. Брутните заплати на магистратите са значително по-високи.)

Самият Сарафов твърди в изявления пред медиите, че Гешев също многократно е посещавал ресторанта и Петьо Еврото. Същевременно, само преди дни до редакционните пощи на редица медии и на АКФ бяха изпратени анонимно снимки, на които се вижда Сарафов заедно с Петьо Петров, Любена Петрова и съпругата на Сарафов в ресторанта "Осемте джуджета". В придружаващия текст към снимките се казва, че те са в резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на КПКОНПИ, но проверката е спряна, а материалите - унищожени, благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев.

Любена Петрова обаче е категорична, че главният прокурор Иван Гешев не е идвал в ресторанта. По време на целия разговор тя очевидно съзнателно поддържа тезата, че Сарафов е проводник на корупцията и натиска в системата, а основната му цел е да отстрани Гешев, за да стане главен прокурор на негово място.

Според нея заплашителното писмо до Иван Гешев, което той получил на летището при връщането си от САЩ, било писано от бившия й съпруг - тя е категорична, че разпознала стила и любими фрази на Петров. Става въпрос за текста, който Гешев обяви преди две седмици и който според него е трябвало да го мотивира да си подаде оставката. Оказва се, че Петров е любител на "Мечо Пух", перифраза от който фигурира в писмото: "Понякога седя и си мисля, а понякога само си седя". В писмото Гешев е заплашван, че е останал сам на гола скала, а духа вятър, затова най-добре да подаде оставка до 10 часа в понеделник сутринта, "за да не натисна един "Еnter".

"Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден. И в това писмо съзирам него, това няма вариант да е писано от друг. От осем години живея с него и записвам всичко. Той не може едновременно да го измисли и да го запише, аз съм била стенограф и много добре познавам стила му", казва Павлова. След което коментира: "И просто по този начин ти да вдигнеш ръка, да налетиш на главен прокурор на държава от ЕС, това говори или за много сериозен ментален срив, или за това, че някой стои зад тебе, много сериозен",

"Мисля че предстоят много страшни неща, ако планът който е задействан бъде изпълнен докрай. Тогава Сарафов ще остане главен прокурор до избора на следващ", казва в записа Любена Петрова.

Според нея Петров стои в основата и на измисления случай със заговора срещу главния прокурор и списъка за отстраняване на магистрати, към който бе приобщен Красимир Каменов - Къро, който миналата седмица бе разстрелян в Южна Африка.

Часове след интервюто на Павлова, BIRD.bg публикува интервю на Кристиян Христов, който сам се определя като "формален собственик на дружеството Изамет". В него Христов казва, "че е работил за Любена Петрова и Петьо Петров и сега се страхува за живота и здравето си, както и за тези на близките си. Христов декларира, че е бил принуждаван да прави неща, които не са законни и морални. Като прехвърлянето на дяловете на "Изамет" например, за което действие бил принуден от Любена. Любена била дейната, а #Еврото "хапвал, пийвал и спял", казва той пред BIRD. Самото заглавие на публикацията във Фейсбук гласи, че "20 мин след като този човек говори с наш репортер, той беше задържан!".

В интервюто си пред BIRD Христов заявява точно обратното на твърденията на Любена, а именно - че Гешев бил сред най-честите посетители в ресторанта на Еврото, а съпругата му била близка приятелка на Еврото и на Любена, като двете деляли офис на "Позитано" зад Съдебната палата. Но Гешев бил по-близък с Любена, отколкото с Еврото. "Любена беше близката приятелка не Гешев, те пиеха и пушека пури много след като Петьо Еврото се беше напил и прибрал у дома", казва Христов пред медията. Кристиян Христов е задържан от служители на ГДБОП пред сградата на БТА, където е трябвало да даде пресконференция. Арестът е по прокурорско постановление, потвърдиха от МВР.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 3

    Лаура Кьовеши харесва това.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 4

    Егати държавата! След 1300 години, още не можем да направим нормални хора от това примитивно племе! Закривай!

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3
    • + 4

    Сега броим... до появяването на рашистите,.. др. напольон.. с 16 профила... които ше ни обеснят как са против еврото, стабилната и изобщо демокрация.. най добре пРезидента диктатор!

    Нередност?
  • 4
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 1
    • + 2

    Туин Пийкс, епизод пореден ( „В град като Туин Пийкс никой не е невинен.“ ) в който наблюдавахме основно две действия (пране и накисване).

    Мястото на действието (АКФ) също изглежда много добре подбрана локация...

    Някакви въпроси ми изникват тук след този пореден епизод, но засега ще си оставя за себе си.

    Сюжетните линии стават все по-заплетени, но за зрителите, които гледат внимателно, ситуацията сякаш започва да се прояснява.

    В очакване на следващия епизод, не мога да престана да си мисля, че “Совите не са това, което са”...

    Нередност?
Нов коментар