🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът не позволява на прокуратурата да прекрати делото за "Осемте джуджета"

Преди близо три години разследване на Антикорупционния фронт разкри мащабна криминална мрежа за рекет под чадъра на държавното обвинение

Пред Антикорупционния фонд Илия Златанов разказа за престъпна схема за изземане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата
Пред Антикорупционния фонд Илия Златанов разказа за престъпна схема за изземане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата
Пред Антикорупционния фонд Илия Златанов разказа за престъпна схема за изземане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата    ©  АКФ
Пред Антикорупционния фонд Илия Златанов разказа за престъпна схема за изземане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата    ©  АКФ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавното обвинение е приложило запазената си марка да прекратява тихомълком разследвания по невралгични теми, каквато е скандалният казус "Осемте джуджета". Това става ясно от съобщение на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" в четвъртък, чието разследване отпреди три години разкри мащабна криминална мрежа за рекет, в основата на която стои прокуратурата.

От предоставените от организацията данни става ясно, че осем месеца ръководеното от Иван Гешев обвинение се опитва да прекрати наказателното производство по разследването "Осемте джуджета" с мотива, че в него няма достатъчно данни за престъпление. Две съдебни инстанции засега се противопоставят на опита за замитане на скандала, като отменят прекратяването с мотива, че данни все пак има, а държавното обвинение трябва само да поиска да ги установи.

В разследването на АКФ бизнесменът Илия Златанов твърди, че му е оказан натиск да прехвърли имуществото си. Той свидетелства, че е бил заплашван от бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров, известен като Еврото, от съпругата му Любена и още няколко души.

Районната прокуратура в София е стигнала до извода, че няма достатъчно данни за извършено престъпление. Производството е прекратено, но два съдебни състава последователно отменят това решение, като посочват, че прокуратурата не е проверила всички данни.

Делото е върнато за доработване веднъж от Софийския районен съд, но обвинението е обжалвало. На 23 февруари това прави и Софийският градски съд, който потвърждава отмяната на постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването.

Съдиите Николай Младенов, Веселина Ставрева и Божидар Стаевски се съгласяват с мотивите на колегите си от районна съд, че прокурорите не са направили всичко необходимо за събиране на доказателства, преди да заключи, че няма данни за престъпление. В определението на съда се казва, че при две противоречащи си взаимно версии е необходимо да се съберат контролни доказателства, които да покажат коя от тях е достоверна, но това не е било сторено.

Предисторията

Разследването на "Антикорупционен фонд" беше излъчено в няколко части през 2020 и 2021 г. В него собственикът на фирма за производство на асансьори "Изамет" Илия Златанов разказва за престъпна схема за изземане на бизнеси, в която активно участие има и прокуратурата. Пред АКФ Златанов твърди, че е потърсил съдействие от бившия магистрат Петьо Еврото за разрешаване на бизнес конфликт със сина си - Явор. Илия Златанов разказва, че Еврото му е обещал подкрепа, а срещите по уточняване на детайлите се правели по желание на Петров в столичния ресторант "Осемте джуджета".

Според Златанов с негово съдействие срещу сина му Явор Златанов било образувано дело в Специализираната прокуратура. След това обаче от бащата било поискано да прехвърли бизнеса си, защото в противен случай щяло да има фатални последствия за сина. Златанов-старши твърди, че е бил заплашен на 8 април 2020 г. в станалия известен покрай разследването ресторант, както и че хората около Петров му отнели голямо количество злато, което уж като доказателство по делото срещу сина му. Златанов казва още, че съпругата на Петров - Любена, ходела въоръжена с пистолет и му казвала, че трябва да е благодарен, че е жив. В схемата е намесен и бившия съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов-Митко Каратиста.

Заедно с Петьо Еврото и жена му бизнесменът споменаваше и имената на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, спецпрокурора Димитър Франтишек и директора на националното следствие Борислав Сарафов.

Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че започва проверка през лятото на 2020 г., но никога повече не беше изнесена официална информация за нейния напредък. Така от началото на скандала преди почти три години прокуратурата не дава никаква информация за разследването.

На въпроси на журналисти по темата главният прокурор Иван Гешев, чието име беше замесено и в друг скандал с превземане на бизнес, обяви иронично, че "се работи", а проверки ще бъдат направени и на "осемте джуджета, и на десетте малки негърчета".

Засега не е ясно дали ръководеното от Гешев държавно обвинение ще обжалва и решението на втората съдебна инстанция, което задължава прокурорите да продължат разследването по придобилия широка известност скандален случай.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Бившият депутат от #ГЕРБ #ДимитърГамишев е осъден на 3 години затвор (условно) за данъчни престъпления в особено големи размери. Присъдата на ОС Благоевград е от вчера и мотивите са в процес на изготвяне. Гамишев е осъден да заплати на държавата и над 200 хиляди лева (самите спестени данъци). Припомняме, че преди две години и #ВАС потвърди ревизионния акт срещу него за същата сума.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161393830856189

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Председателят на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов не е декларирал закупени от него през декември 2019 г. гараж и пристройка, отбелязана в Кадастъра като „селскостопанска сграда”.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161393857576189
    Двата обекта са видими в кадастралната карта и се намират в имота с луксозната му къща в с. Константиново – вилна зона с прекрасна панорама към Варненското езеро. За тези постройки няма строителни книжа и Акт 16, защото бившият им собственик счита, че са преместваеми.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Нова декларация на Весела Лечева - министър на спорта в преназначеното от президента Румен Радев служебно правителство, потвърждава, че тя е декларирала неверни данни в предишна декларация и от август 2022 г. продължава да бъде в несъвместимост със заеманата от нея длъжност.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161393691156189

    Нередност?
Нов коментар