🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Нови правила за статута на главния прокурор; Прекратено е разследването за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов; България пак осъдена в Страсбург за домашно насилие

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийската градска прокуратура тихомълком е прекратила разследването на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, на които се виждат златни кюлчета и пачки с банкноти от по 500 евро в чекмедже на нощно шкафче. Това съобщи "Биволъ" и публикува части от прокурорското постановление от 10 май, според което в случая няма данни за престъпление. Според "Биволъ" произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, докато Иван Гешев е бил в САЩ. Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата", каза за БТА в събота главният прокурор Иван Гешев, който разбрал за прекратяването от медиите (вижте в статията на "Дневник").

Междувременно в понеделник главният прокурор Иван Гешев даде близо двучасово изявление за събитията около искането за оставката му и пусна 35-минутен запис на негов разговор с члена на прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев, който се оказва емисар с обещания за 100% политически гаранции за Гешев, ако подаде оставка.

В четвъртък ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев по първото искане на шестима прокурори от прокурорската колегия, мотивирано с накърняване престижа на съдебната власт. Хронология на заседанието можете да видите тук. Преди това, във вторник, членове на прокурорската колегия внесоха второ искане за освобождаване на Гешев.

Как кризата в прокуратурата се отразява на политическата криза и какви са идеите за конституционна реформа за промени в прокуратурата и ВСС - четете тук.

Пак през уикенда до редакционните пощи на редица медии и до Антикорупционния фонд бяха разпратени анонимно снимки, на които се виждат шефът на следствието Борислав Сарафов и бившия следовател Петьо Петров (Петьо Еврото), заедно с твърдения, че снимките са от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на КПКОНПИ, но проверката е спряна, а материалите - унищожени, благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев (вижте тук).

ТОП 3

Парламентът прие окончателно промените в НПК и съдебния закон за статута на главния прокурор

Главният прокурор ще бъде избиран и отстраняван с 13 гласа от 25-членния Висш съдебен съвет, като тези правила ще важат и за висящите процедури срещу Гешев в момента. Председателите на върховните съдилища ще се избират и освобождават както досега със 17 гласа. Това прие окончателно парламентът в петък при гласуването на второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, включващ и новия механизъм за разследване на главния прокурор. С преходна разпоредба е прието също в тримесечен срок от влизане в сила на закона да се проведе и нов избор за членове на съвета от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи, с което парламентът зачеркна проведените миналата година избори в органите на съдебната власт. Тримесечен срок има и Народното събрание да избере и парламентарната квота във ВСС. Потвърдените от горестоящия прокурор откази за образуване на досъдебно производство за изрично изброени престъпления ще могат да се обжалват пред съд.

Любопитен коментар на адв. Андрей Янкулов по някои аспекти от промените публикува ДеФакто, а Съюзът на съдиите в България още преди второто четене в пленарна зала изрази загриженост за някои предложения.

Ново осъдително решение на ЕСПЧ за неадекватни действия на властите по случай на домашно насилие

Европейският съд по правата на човека в Страсбург произнесе трето осъдително решение срещу България по жалба на жена, жертва на домашно насилие, като в решението се казва, че България няма ефективна система за наказване на всички форми на домашно насилие и осигуряване на достатъчни гаранции за жертвите, правителството не е успяло да покаже адекватни политики в тази област, а държавата не разполага и с официална изчерпателна статистика за жертвите на това престъпление. Конкретният случай е от 2019 г., когато 15-годишно момиче е било малтретирано от 23-годишния мъж, с който живеело, но прокуратурата отказва да образува досъдебно производство с мотив, че става дума за лека телесна повреда, която се преследва по частен път. Постановлението на прокурора в Костинброд е потвърдено от Софийската районна прокуратура, апелативната и Върховната касационна прокуратура. Освен нарушение на чл. 3 (забрана за изтезания), ЕСПЧ приема, че в случая е налице и дискриминация, основана на пола. Още по темата тук.

СЕС по българско дело: Основанията за полицейското задържане трябва да се съобщават веднага

Основанията за задържането на заподозрените или обвиняемите, съдържаща и описание на релевантните факти - време и място, форма на участие в престъплението и неокончателна правна квалификация, следва да им бъде предоставена възможно най-бързо - в момента на задържането или в кратък срок след това. Допустимо е тази информация да бъде изложена в документи, различни от акта за задържане, но тя трябва да е достатъчна, за да могат задържаните ефективно да оспорят законността на задържането си. Директива 2012/13/ЕС за правото на информация в наказателното производство не допуска тази информация да бъде съобщена само при евентуално оспорване на задържането по съдебен ред. Това се казва в решение на СЕС по дело С-608/21 по преюдициално запитване на Софийския районен съд по дело на участник в протестите от 2020 г.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Добри правни практики и специфики при жилищни комплекси от затворен тип. С малки изключения съществуващата правна уредба не третира изрично този модел на съжителство. Няколко законодателни промени биха отворили пътя пред лекото и законосъобразно структуриране на комплексите. Съществуват и добри практики на база действащото законодателство, които биха обезпечили пълноценния им живот. Коментар на адв. Стефан Кючуков и адв. Николина Стефанова.

Правилата на "четвъртия етаж", или как кметът на Варна отказва да изпълни съдебно решение. Година след първото искане и три месеца след произнасянето на последната съдебна инстанция варненският кмет Иван Портних отказва да издаде разрешителни за поставяне на близо 300 павилиона за търговия на дребно в курорта Златни пясъци. Така те се оказват незаконни и ако работят през започващия туристически сезон, наемателите са заплашени от санкции.

Законът за медийната свобода в ЕС: беззъба или ненужна намеса. Свободата на медиите вече се разглежда от Европейската комисия в годишния доклад за върховенството на правото, който може да спира евросредства за държавите в риск. Към момента се финализира крайният вариант за първия Закон за медийната свобода в ЕС, като намеренията са добри, но в голямата си част те се състоят от препоръки с нисък реален ефект за проблемните държави.

Смисълът на законността е хората да имат достойнство. Съдиите не трябва да бъдат пряк източник на политически спорове, от тях се очаква да са безстрастни и независими. Но демокрациите през XXI век се отказват от този идеал заради възникващия автократичен популизъм, в който правителствата нападат всяка институция, призвана да ги държи отговорни. Това се казва в коментар на Project Syndicate по повод на спорните съдебни реформи в Израел, който е актуален и за България.

30-годишната деградация на съдебната власт. Защо се случи

От началото на прехода правосъдието е обект на натиск и опити за политическо овладяване. Така съдебната реформа бе подменена и се превърна в битка за постове и власт. Резултатът е, че прокуратурата се превърна в силен политически играч, съдът е обругаван, а съдиите - деморализирани.

Избрано от други медии

Кадруване извън мандат. Какви избори за лидери в системата прави ВСС? (Част първа) За сeдeмтe мeceцa, през които ВСС paбoти c изтeĸъл мaндaт Cъдийcĸaтa и Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия ca пpoвeли oбщo 42 пpoцeдypи зa избop нa pъĸoвoдитeли в cъдeбнaтa cиcтeмa. Видимата непрозрачност и предизвестеност на тези назначения поставят етичния проблем редно ли е членовете на този съвет да взимат стратегически важни решения за управлението на системата през следващите пет години. Анализ на Българския институт за правни инициативи (ДеФакто).

Все още няма коментари
Нов коментар