Седмичен бюлетин за правни новини

Парламентът извади следствието от прокуратурата; Тълкувателно решение на ВКС отговори на 8 въпроса по дружественото право; Атанас Славов е предложен за правосъден министър

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Атанас Славов е окончателната кандидатура за правосъден министър, което се оказа най-оспорваният пост в проектокабинета на Николай Денков. До последно за поста на правосъден министър се спрягаше кандидатурата на сегашния зам.-министър Емил Дечев. Повече за състава на кабинета, който бе обявен официално в петък, вижте тук.

Иначе през седмицата продължи развитието на политико-прокурорския скандал около главния прокурор Иван Гешев, искането за отстраняването му и рязкото активизиране на прокуратурата по отдавна забавени дела.

В понеделник главният прокурор внесе питане до Конституционния съд дали настоящият ВСС може да функционира при условията на изтекъл мандат и съответно - и да проведе процедурата по отстраняването му. Според Гешев, след като има избрана професионална квота от 11 души от съдебната власт, трябва да се сформира нов ВСС заедно с тримата членове по право.

В четвъртък Гешев не се яви на заседанието на Висшия съдебен съвет за обсъждане на първото искане за отстраняването му, направено от шестима членове на Прокурорската колегия. Стана известно, че Гешев се е командировал на международна конференция в Бургас, а адвокатката му представи болничен. ВСС обаче отказа да отложи заседанието или да спре процедурата по искане на Гешев и се произнесе по доказателствените искания. За понеделник е насрочено ново заседание по второто искане за отстраняване на Гешев, очаква се двете искания да се обединят в една процедура.

В петъчния брой на Държавен вестник бяха обнародвани промените в НПК и съдебния закон с новата процедура за разследване на главния прокурор и ново мнозинство за назначаването и отстраняването му - от 13 гласа. Очаква се Гешев да атакува закона в Конституционния съд, което ще е ново основание да иска спиране на процедурата пред ВСС, но едва след като КС допусне искането. Законът дава тримесечен срок, т.е. до 6 септември, на органите на съдебната власт и на парламента да проведат нови избори за свои представители във ВСС.

Пак в петък Гешев внесе в парламента искане за снемане на имунитета на Бойко Борисов по разследването "Барселонагейт". Главният прокурор обаче е върнал на Софийската градска прокуратура искането за сваляне на имунитета на Делян Добрев, защото не било достатъчно мотивирано.

ТОП 3

Парламентът извади следствието от прокуратурата, макар и по втория начин

Изненадващо при гласуването на второ четене на промени в Закона за съдебната власт, свързани главно с нови правомощия на Инспектората към ВСС, мнозинството в парламента премахна зависимостта на следствието от главния прокурор. Предложението на "Възраждане", което стои от предишния парламент, бе отхвърлено в правната комисия, но мина в пленарната зала. С него се премахва прякото подчинение на Националната следствена служба на главния прокурор, следствието ще се ръководи от директор, който ще се избира по същата процедура като "тримата големи" в съдебната власт, ще осъществява методическо ръководство на всички следователи от страната и ще назначава служителите. Създават се окръжни следствени служби, които ще се ръководят от директори. На практика законът връща положението от преди 2009 г., но Бойко Рашков напомни, че в НПК трябва да се преуредят процесуалните отношения между прокурора и разследващите органи. Още по темата тук.

Тълкувателно решение на ВКС отговори на 8 въпроса, свързани с дружественото право

С Тълкувателно решение №1/2020 по т.д. №1/2020 г. Общото събрание на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) отговори на 8 въпроса, свързани с дейността на дружествата с ограничена отговорност (ООД) и регистрацията на търговците. Въпросите включват реда за прекратяване на ЕООД при смърт на собственика и при бездействие на наследниците, защитата на изключения съдружник, който е и управител, отговорностите на управителя, действията на длъжностните лица по регистрацията при вписване на обстоятелства, свързани с прехвърляне на дружествени дялове, правомощията на съда в производството по обжалване на отказ за вписване и др.

13 кандидати за съдия в Страсбург в новата процедура, сред тях и омбудсманът Диана Ковачева

Комисията по провеждане на подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека обяви списък на допуснатите кандидати в новата, трета поред, процедура. Документи са подали и деветимата участници в предишната процедура, както и четирима нови - омбудсманът проф. Диана Ковачева, съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева. При предишната процедура трима не бяха допуснати до конкурса, а от останалите шестима никой не бе одобрен. При първата процедура пък се явиха само трима кандидати и министерството я прекрати поради липса на избор - в Страсбург държавата трябва да представи трима кандидати, от които ПАСЕ да избере новия съдия.

ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Адв. Даниела Доковска: Държавата е мафиотизирана в юридическия смисъл на това понятие. Днешната ситуация е продукт на дългогодишна негативна селекция в органите на съдебната власт, и най-вече в прокуратурата, казва Доковска в интервю за "Капитал". Според нея изказването на главния прокурор, че трябва да се измете от парламента "политическият боклук", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да е депутат. Главният прокурор не отговаря на основното изискване да бъде безпристрастен, независим и подчинен само на закона.

Операция "Частично чисти ръце". Прокуратурата бутна трупчетата на стари разследвания, без да променя политическия обсег на действие. Впечатление прави колко много дела, свързани с ГЕРБ или с лични интереси на Бойко Борисов, са били на "трупчета" или скоропостижно прекратявани, но ДПС, изглежда, остава извън обсега на действие на прокуратурата.

Пране на пари, мръсен въздух и още: Брюксел обяви 4 наказателни процедури срещу България. Европейската комисия обяви четири нови наказателни процедури срещу България в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС, качеството на въздуха и морската безопасност.



Схема за корумпиране и рекетиране на магистрати е поддържал бившият следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, на което се дължи и неговото влияние в системата. Това твърди бившата съпруга на Петров Любена Павлова в интервю пред Антикорупционния фонд (АКФ), излъчено през седмицата в две части (вижте тук и тук). Павлова очевидно цели да даде подкрепа за главния прокурор Гешев и да атакува заместника му Борислав Сарафов, но покрай това прави ред любопитни разкрития, сред които:

  • От 2000 до 20 000 лв. заплата получавали магистрати и полицаи от Петьо Еврото;
  • Зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов е негов близък семеен приятел и проводник на неговите интереси;
  • Един от честите посетители на Еврото била Емилия Русинова, бивш градски прокурор на София, а сега зам. апелативен ръководител. Идвали и членове на ВСС - и на сегашния, и на предишния състав и др.


ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Цветът на юридическата мисъл в Европа се събра на конгрес в София. В продължение на четири дни София беше домакин на XXX ĸoнгpec нa Meждyнapoднaтa фeдepaция пo Eвpoпeйcĸo пpaвo (FІDЕ), който се пpoвeжда c инcтитyциoнaлнaтa пoдĸpeпa нa Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз (СЕС). Конгресът беше открит от председателя на FIDЕ и председател на Първи състав на СЕС Александър Арабаджиев, от председателя на СЕС Кун Ленартс и председателя на Общия съд на ЕС Marc van der Woude, съдиите ни в общия съд Александър Корнезов и Марияна Кънчева. (Лекс)

"Се таа брат" е причината съдът да спре достъпа до "Замунда" и Pirate Bay. Решение на Софийския градски съд на 31 май 2023 г. като първа инстанция постанови три интернет доставчика в България да предприемат действия по преустановяване и блокиране на достъпа на своите абонати до уебстраниците, в които са достъпни онлайн платформите за споделяне на файлове ThePirateBay и Zamunda, както и до техните огледални сайтове. Решението е далеч от окончателно затваряне на "кранчето", но е поредният знак, че примката около пиратите се затяга в последните месеци. (Сега)

Съветът на ЕС одобри присъединяването на Съюза към Истанбулската конвенция. Преди това присъединяването на ЕС беше подкрепено с голямо мнозинство и от Европейския парламент. Съветът и ЕП са в процес на приемане на закон на ЕС за борба с насилието срещу жени и домашното насилие, който да криминализира редица престъпления в целия съюз, като например споделянето на интимни снимки без съгласието на страните, осакатяването на женски гениталии и кибертормоза. (Свободна Европа)

Все още няма коментари
Нов коментар