🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Във ВСС продължава процедурата по отстраняване главния прокурор Иван Гешев; КС: Необнародван закон не може да се променя; ВКС с тълкувателно дело за давността по вноските за кредит

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

И тази седмица ще започне със заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. След 14-часовото заседание на ВСС в четвъртък по темата очакванията са съветът да не протака процедурата и да стигне до решение - ако не днес, то в следващите дни.

В петък Гешев с писмо до председателя на Народното събрание поиска парламентът да го изслуша при закрити врата във връзка с досъдебни производства за корупция и търговия с влияние. Доскоро той категорично отхвърляше идеята да говори по конкретни дела пред депутатите.

В събота бившият председател на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов лансира тезата, че ако ВСС освободи Гешев, то президентът Радев би следвало да изчака произнасянето на КС по делото срещу промените в НПК и съдебния закон, преди да подпише указа, защото иначе, ако КС обяви промените за противоконституционни, то "тогава може отново да обвинят президента, че е нарушил конституцията". Всъщност е точно обратното - ако президентът задържи указа, вместо да изпълни конституционното си задължение, това би било основание за обвинение в нарушение на конституцията.

Междувременно изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за член на конституционната парламентарна комисия предизвика обществен скандал. С явен стремеж да налага присъствието си, в петък той анонсира, че "вървим към премахване на поста "главен прокурор", а от ДБ засега уклончиво отричат да е вземано такова решение - имало само разговори. А ДПС отново лансира своя проект за промени в конституцията, показан преди година.

ТОП 3

Ново тълкувателно дело на ВКС - за давността по главницата на банков кредит, изплащан на вноски

По Тълкувателно дело №3/2023 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия на ВКС е поставен въпросът: "При уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, откога тече съгласно чл. 114 ЗЗД давностният срок за главницата и/или за възнаградителните лихви - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост?" Във ВКС продължава противоречивата практика по въпроса и след Тълкувателно решение №5/2019 от 21 януари 2022 г. на ОСГТК на ВКС, където по повод поръчителството по кредит бе прието, че кредиторът трябва да предяви иск против длъжника в шестмесечен срок от настъпването на изискуемостта на целия дълг, за да продължи солидарната отговорност на поръчителя. И след това във ВКС съдиите са разделени на две групи, като едните приемат, че давността за вземания по главницата започва да тече от момента на изискуемостта на всяка вноска поотделно, а според другите това е датата на уговорения краен срок за погасяване на кредита.

КС: Парламентът не може да променя необнародван закон

Не е допустимо приет от Народното събрание закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник, включително и когато е върнат с президентско вето. Това гласи диспозитивът на Решение №4/2023 г. на Конституционния съд по дело, образувано през февруари 2021 г., т.е. повече от две години. Искането е на президента, а поводът за него са скандалните промени в Закона за потребителския кредит (ЗПК) от края на 2020 г., даващи възможност неустойките по бързите кредити да стигат до два пъти главницата. Парламентът се опита да поправи гафа с преходни разпоредби в закона за бюджета за 2021 г., преди промените в ЗПК да са обнародвани, като междувременно отхвърли президентското вето върху текста. В крайна сметка и за двете разпоредби бе предвидено да влязат в сила от 1 януари 2021 г. (историята можете да си припомните тук). Върнатият от президента за ново обсъждане закон не е бил обнародван, което би било предпоставка за изменение, допълнение или отмяна на закона, респ. на отделни негови разпоредби, се казва в решението на КС.

Съдия Галя Вълкова, омбудсманът Диана Ковачева и бившият шеф на НИП Драгомир Йорданов са одобрените кандидати за Съда в Страсбург

Министерството на правосъдието обяви списъка на тримата класирани кандидати в конкурса за нов български съдия в Страсбург - това са съдийката от Софийския градски съд Галя Вълкова, омбусманът Диана Ковачева и бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов. Правителството трябва да изпрати техните имена на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която да излъчи следващия съдия с мандат от 9 години. Мандатът на действащия съдия Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Александър Кашъмов: Разходите на публични средства в болниците са обществена информация. Съдебни решения по дела на "Капитал" утвърждават задължението на болниците да дават информация за това как харчат средствата на здравната каса. Делата са заведени срещу отказите на четири големи държавни болници да предоставят информация за заплащането на техните ръководни органи, за участието на членовете на тези органи в лечебната дейност, финансирана от здравната каса, за най-ниските и най-високите заплати на лекарите и сестрите.

"Тероризъм с евентуален умисъл": Прокурорският провал с хакването на НАП. Четири години след хакването на НАП прокуратурата внесе обвинителен акт, но срещу само двама обвиняеми, с което отпадна обвинението за организирана престъпна група. Съдът го върна на прокуратурата, след като констатира множество разминавания, които поставят под въпрос извършителя, представян от прокуратурата като безспорен. Случаят е олицетворение на стила медийно правосъдие, наложен от главния прокурор Иван Гешев.

Агенцията по вписванията и Министерството на икономиката в нов опит за спасяване на панаира. Апелативният съд - Пловдив, остави без движение като недопустима жалбата на Агенцията по вписванията срещу отмяната на отказа да впише апорта на акциите от панаира в дружеството на Георги Гергов ("Пълдин туринвест"). Общинският съвет в Пловдив отказа да приеме решение за размяна на варненските акции от панаира срещу участието на Пловдив в "Пълдин туринвест". Новият министър на икономиката нареди да се извърши правен анализ на всички възможности за защита.

Конституционният сезон е открит. След като вкара Делян Пеевски в конституционната комисия, ДПС публикува и свой проект за промени в конституцията, посветен на главата съдебна власт и косвен конституционен контрол от КС през състави на ВКС и ВАС. Коментар на доц. д-рНаталия Киселова за проекта, който предлага само козметични промени, но иззема инициативата от ПП/ДБ.

Най-после сме "напред" в класацията на ЕС по въпросите на правосъдието. България има най-големи разходи в ЕС за правосъдие като дял от БВП по данни на ЕК, представени в началото на юни. В периода 2019 - 2021 г. тези разходи са около 0,7 на сто от БВП. Страната ни бележи и едни от най-високите възнаграждения на върховните съдии и прокурори спрямо средната заплата. За последните 5 години бюджетът на съдебната власт се удвои и достигна 1,2 млрд. лева. Какви са вариантите да се промени сегашната практика на растеж на разходите за правосъдие без качествена промяна - анализ на Иван Брегов от ИПИ.

Избрано от други медии

Адв. Снежана Стефанова: За правото на поверителна среща между адвокат и задържан. Едно от нормативните изисквания за свиждане с адвокат е то да бъде наблюдавано, но не и подслушвано. Много от арестите в страната обаче не позволяват поверителен разговор между адвокат и клиент, като това може да става само през шумоизолираща преграда между две отделни помещения и чрез телефонни слушалки. (ДеФакто)

ВАС обяви за нищожно изискването за стикер на адвокатските карти само срещу платени вноски. Върховният административен съд обяви за нищожно решението на Висшия адвокатски съвет от 2020 г., според което заверката на адвокатските карти става с поставяне на стикер за конкретната година, а на колегиите по места се дават толкова стикери, колкото са адвокатите, които са си платили вноските. Така на практика стикер получават само коректните платци към Висшия адвокатски съвет. (Лекс)

ВКС решава: Кой връща парите по договор за поръчка, който не може да се изпълни - довереникът или получилата ги насрещна страна. На този въпрос за развитието на правото ще отговори състав на ВКС пои спор между мъж и дружество, чрез което е искал да купи кола от Австрия. (Лекс)

СЕС: Съдът не е длъжен да посочи в присъдата правото на нов процес на задочно осъдения. Това прие Съдът на Европейския съюз (СЕС) в решение по преюдициално запитване на съдията от Софийския градски съд Иво Хинов. (Лекс)

Вновия брой 4/2023 г. на сп. "Адвокатски преглед" четете:



Все още няма коментари
Нов коментар