🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

OpenAI: Правните спорове около бъдещето на изкуствения интелект

Къде е деликатният баланс между напредъка на технологията и защитата на личната неприкосновеност и авторското право

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

OpenAI безспорно се наложи като един от водещите играчи в технологичния свят напоследък. Поредните правни предизвикателства, с които се сблъсква компанията, подчертават сложната връзка между прогресивните иновации в областта на изкуствения интелект (AI), правните и етичните рамки. Правните спорове, които засягат въпроси, свързани с поверителността, нарушението на авторски права и конфликти с личности като Илън Мъск, до голяма степен изтъкват и задълбочаването на различията между бурното развитие на AI базираните технологии, действащите правни и социални норми, които тези технологии предизвикват и са напът да трансформират.

Поверителност иAI

Спектърът на съдебни искове срещу OpenAI по повод поверителността подчертават необходимостта от деликатен баланс между напредъка в технологията и защитата на личната неприкосновеност. Особено внимание заслужава един от нашумелите казуси в САЩ, който очертава по-скоро негативен образ на OpenAI като организация, изтъквайки противоречието между поетите ангажименти за поверителност на компанията и действията ѝ при съдебни искове. Ищците твърдят, че компанията е събирала лични данни за разработването на AI технологии без съгласието на индивидите, което според тях е неетично и потенциално нарушава няколко акта, включително Закона за поверителност на електронните комуникации (ECPA) и Закона за нарушение на поверителността в Калифорния (CIPA), настоявайки за обезщетение за непозволеното използване на лична и биометрична информация. От своя страна OpenAI критикува ответната страна, като смята, че с тези спорове те проявяват "прекомерна загриженост". Извън може би тази артистичност и театрално разменени реплики, критичните въпроси, които ищците поставят за отговорностите на разработчиците на AI, подчертават важността от активно ангажиране с намаляването на рисковете за поверителността, представляващи сериозно предизвикателство в ерата на AI (OPENAI/MICROSOFT LAWSUIT PDFS - createdontscrape).

Още по-сложен изглежда правният спор, започнат от италианския надзорен орган за защита на личните данни във връзка с проекта Sora на OpenAI. Artificial intelligence, the Italian Data Protection Authority launches an investigation into "Sora" of... - Garante Privacy Разследването се фокусира върху съответствието на Sora с европейските регулации за поверителност, като поставя под въпрос използваните данни за обучение на AI алгоритми и съгласието за обработката на лична информация. Случаят подчертава важни аспекти относно необходимостта от строги мерки за защита на поверителността и механизмите за съгласие в разработката на AI технологии.

Авторско право: спорната граница

И арената на авторското право се е превърнала в бойно поле за OpenAI. Компанията се сблъсква с обвинения за неправомерно използване на материали, защитени с авторски права, за обучението на своите AI модели. Наскоро подаденият съдебен иска срещу OpenAI за авторско право Raw-Story-v.-OpenAI-Complaint-Filed.pdf (loevy.com) подчертава тази проблематика, като изисква OpenAI да "премахнат всички копия на авторските произведения, от които са премахнати информацията за автора, заглавието, авторското право от техните обучителни масиви". Авторите на този иск излагат аргумента, че OpenAI е разработила специални инструменти още в края на 2023 г., които дават възможност на авторите да предотвратяват включването на техните творби в базите данни за обучение на AI. В тази връзка те подчертават, че съществуването на такива инструменти само по себе си служи като доказателство за осведомеността на OpenAI относно потенциалното нарушение на авторските права, което се осъществява, когато техният материал се използва без подходящо разрешение. Допълнително според ищците действията на OpenAI, включително премахването на информация за авторството и други важни данни от съдържанието, улесняват и прикриват нарушението на авторските права, което поставя компанията в позиция на нарушител.

Този случай не само поставя под въпрос практиките на OpenAI, но и предизвиква широк морален и етичен дебат относно използването на авторски защитени материали в AI индустрията. Той подчертава нуждата от баланс между насърчаването на иновациите и спазването на авторските права, които пък са основополагащи за защитата и насърчаването на креативността сред авторите.

Илън Мъск и OpenAI: сблъсък на визии

Правната конфронтация на Илън Мъск с OpenAI добавя нова сложност, преплитайки въпроси за управлението на технологиите с амбициите и визиите на един от неговите съоснователи. Мъск поставя под въпрос публичния достъп до изследвания и технологии на AI и дефиницията на изкуствения общ интелект (AGI) musk-v-altman-openai-complaint-sf.pdf (courthousenews.com).

В своите искания Мъск подчертава необходимостта от уточняване на обхвата на споразумението между OpenAI и Microsoft, като поставя акцент върху дефиницията на понятието Общ изкуствен интелект (AGI - Artificial General Intelligence - вид изкуствен интелект, който е способен да учи и да резонира по начин, сходен с човешкия, което му предоставя потенциала самостоятелно да решава сложни проблеми и да взима решения. Този спор до голяма степен се превръща във важен не само за правните и технически детайли, но и за бъдещото направление на изследванията на AI и философските основи на това, което представлява AGI.

Разбира се, както и "подобава" между бивши (бизнес) партньори, тази сага не е лишена от изнасяне в публичното пространство на компромати под формата на лични разговори между страните назад във времето. Така OpenAI отговори на Мъск с интересни публикации (специално последните мейли от публикацията) OpenAI and Elon Musk.

Последици за AI индустрията

Действително правните затруднения на OpenAI служат като микрокосмос на напрежението между иновациите и регулациите, като се тласкат границите на това кое е технологично възможно, докато се справят с етичните, правните и обществените последици от тези иновации. Но същевременно предизвикателствата, пред които е изправен днес OpenAI, вероятно ще се окажат символични за по-широките дилеми пред AI индустрията, докато стъпва в неизследвани територии.

Към отговорно бъдеще

И докато сме застинали в този критичен момент, действията и решенията на днешните AI пионери неизбежно имат потенциал да оформят бъдещето на тази трансформираща технология. Това е бъдеще, което трябва да бъде ръководено с идеята и ясно поети ангажименти за спазване на етични принципи, правна непорочност и непоколебимо посвещение към подобрението на човечеството. В този контекст поредните (но сякаш с по-голям правен интензитет от всякога) съдебни спорове идват в момент, когато след много дебати актът за регулиране на AI беше приет на 13 март 2024 г. Artificial Intelligence Act: MEPs adopt landmark law | News | European Parliament (europa.eu)

Това е момент на надежда и предизвикателство. Надеждата че новата регулация ще бъде в състояние да насочи развитието на AI в полза на човечеството, защитавайки индивидуалните права и стимулирайки отговорния иновационен процес. Предизвикателството се крие в прилагането на тези регулации в динамично развиващия се свят на технологиите, където традиционните методи на контрол може да се окажат неефективни или дори контрапродуктивни. Регулирането на AI не е просто въпрос на ограничения и забрани и справяне с текущи трудности. То представлява уникална възможност за създаване на рамка, която улеснява сътрудничеството между различни социални актьори - от научни изследователи до политици и гражданско общество. Подобна рамка обещава европейският законодател с новоприетия акт.

*Юлия Пригонча е председател на Управителния съвет на Асоциацията за защита на личните данни, магистър по право и киберсигурност

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар