🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Закони има, няма кой да ги налага

Трагедията на булевард "Сливница"

от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"
от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"
от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"    ©  Юлия Лазарова
от архива: Тежката катастрофа, при която загинаха две жени, предизвика стотици хора да излязат на протест на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Убийството на двама младежи на столичния булевард "Сливница" естествено отново предизвика протести. Това е поредната трагедия, която се случва по улиците на страната. И пак се търсят виновни, предлагат се завишаване на наказанията за нарушителите, конфискуване на автомобилите на убийците и всякакви други мерки, които да озаптят недисциплинираните шофьори. Институциите пък започнаха да си прехвърлят топката - общината казва, че е направила всичко възможно, но КАТ не си вършели работата, пътна полиция - че общината е виновна, и т.н. Позната до болка картина, докато се стигне до следващата трагедия.

А истината е проста - София е осеяна с камери - видимият признак е, че вече никой не кара в буслентите и рядко някой си позволява да мине на червено. Магистралите и пътищата също са оборудвани с видеонаблюдение, изградено заради тол системата. Институциите обаче не могат да приемат елементарни наредби или закони за съгласуване, за да се използват възможностите на тези камери от пътната полиция. Но дори това е по-малкият проблем. По-големият е, че КАТ не може да намери адекватно решение нарушителите да се санкционират - просто актовете не се връчват. Едва една трета от заловените с превишена скорост получават санкция и си заплащат глобите. Останалите минават метър. И няма как при това положение те да имат дисциплиниращ ефект.

Научно е доказано, че завишаването на наказанията не води до превенция на едно престъпление или до неговото възпиране. Това, което го прави, е незабавното и бързо прилагане на наказанието. И каквито и кампании да предприема МВР с клечащи зад храстите полицаи с радари, ефектът е минимален.

Другият голям проблем е корупцията в КАТ. Ко-руп-ци-ята! Само незабавни и прилагани наказания от безкомпромисни, а не корумпирани, полицаи могат да прекратят войната по пътищата. Другото е чесане на езици.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stq011168455 avatar :-@
    Ionian
    • + 3

    Камерите са бутафорни. Няма автоматизирана система, която да ги ползва. Тоест автоматично глоби не излизат от това, че има камери, дори тези за бус лентите. Ползват се като плашило. Всеки ден виждам да минават хора на червено.
    Но реално в 99% камерите за бус ленти вършат работа, хората не карат в бус лентата. Работа вършат и кутиите за стационарни камери. Те са 3 , но покрай тях се кара ВИНАГИ бавно.
    В София могат да се сложат 300 стационарни камери/радари и проблема за миг ще се реши.Достатъчно е да отделите 5 часа и да отидете до Дубай или Абу Даби, градове със хиляди скъпи коли с по 700 коня и всеки кара като охлюв, защото има радари през 500 метра. Цената им е нищожна. Защо не се прави - елементарно бизнеса на КАТ ще пострада. Вижте къщите и бизнеса на всеки шеф на кат от 90 до сега, всеки е скрит милионер, вижте нормалните катаджии какви пари си докарват.... Технологиите ще решат проблема не още мобилни камери и екипи, не камерите на кръстовищата. Радари трябват. 99% от катастрофите са поради висока скорост, 95% от катастрофиралите не са нито пияни, нито дрогирани.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    Аз изобщо не съм убеден, че камерите за бус лентите вършат работа.

    Нередност?
  • 3
    xfu16763627741163132 avatar :-|
    Vasil Stoychev

    Въпросът с адресната регистрация е ОГРОМЕН проблем, за който никой не говори. Примерно на мен периодично ми се случва да се разправям с призовкари или дори мутри. Защо? На адреса на който живея преди години е живял един младеж, който го е посочил като адрес по местоживеене при издаването на първата лична карта. Няма законен начин като собственик на имота, по който да го отрегистрирам. Истинският проблем у нас не е, че няма правила, а че държавата не желае да работи и да решава проблемни казуси. И така си караме от една трагедия към друга...

    Нередност?
Нов коментар