Икономическата теория се нуждае от основен ремонт

Кризата принуди икономистите да се откажат от учебникарските теории и да погледнат към реалността

Докато преподавателите по икономика се чудят как да обяснят света след кризата, насекомите могат да се окажат тяхната армия от помощници. Докато през септември 2008 г. американската инвестиционна банка "Леман брадърс" рухваше, аржентински мравки участваха в германско телевизионно шоу. Пред тях бе постен избор между къс и дълъг път до храната. На теория заради тяхната химическа комуникация и милионите години еволюция би трябвало да изберат късия път. За ужас на продуцентите те обаче избират дългия път и продължили да се движат по него, дори и след като някои открили по-кратката пътека. "Германците бяха бесни", казва професорът по икономика Алан Кърман, чийто приятел и колега Ги Терола провеждал експериментите. Кърман е започнал да използва този пример, когато говори за модерното икономическо мислене. Насекомите не са били ефективни, но в крайна сметка достигнали до целта си. "Мисля, че и с икономиката е така", казва Кърман. Именно в това се корени революцията, която се натрупва в сърцето на науката за икономиката в Европа, разказва агенция Reuters.

Развенчаване на теориите

Със задълбочаване на кризата в еврозоната, икономисти във Франция, Германия и Италия бяха принудени да се откажат от учебникарските теории и да погледнат към реалния свят - от насекомите до финансовите пазари, от банките до компютърните томографи, за да разберат по-добре какво се случва. Все повече преподаватели твърдят, че много от учебниците, написани от специалисти, които не предвидиха кризата, са далеч от реалността, непоследователни, тъпи, а днес и опасни. "В този смисъл кризата е голяма възможност", казва Кърман. "Ако не беше фактът, че милиони хора страдат, няма по-добро време да си икономист. Сега можем да видим какво е грешно в нашата теория", допълва той.

Да твърдиш, че теорията не е ефективна, доскоро би се сметнало за ерес в много часове по икономика. Модерната икономическа теория започва да се появява през 80-те години на миналия век благодарение на Нобеловия лауреат Робърт Лукас от Университета в Чикаго. Той твърди, че икономическите модели са нещо, което трябва да можеш да вкараш в компютъра и да задействаш: "Механичен изкуствен свят, населен от взаимодействащи си роботи." Ако не е в модела, няма как да се случи - например сривът във финансовата система. Новите кейнсианци пък допускаха възможни пазарни провали, но продължаваха да се основават на идеята, че поведението на хората е рационално.

Време за практичен подход

След задълбочаването на кризата обаче икономистите започнаха да си задават въпроса как така професията е била сляпа за факта, че теориите й водят хората по грешната пътека - също както мравките на Ги Терола. Все повече преподаватели по икономика и в Европа, и в САЩ смятат, че е дошло време за по-практичен подход. Миналата година британският икономически консултант Даян Койл организира конференция за преподаването на икономика. Темите били от сложна теория до това дали икономистите биха могли да си намерят работа. Повечето икономисти, които завършват образованието си сега, няма да са достатъчно подготвени да разберат Financial Times, смята британският икономист Джон Кей, според когото те прекалено дълго са смесвали абстрактното и реалното.

Нуждата от промяна в икономическата теория се забелязва и в Германия, където професор Петер Бофингер, който оглавява отдела за монетарна политика и международна икономика в Университета във Вюрцбург и е бивш съветник на канцлера Ангела Меркел, също смята, че повечето учебници са опасни. "За мен най-удивителното нещо беше, че тези книги не намират аналитично обяснение на безработицата", казва Бофингер. Освен това според него е невероятно как стандартните модели не допускат, че хората ще се държат по начин, който отразява несигурност за бъдещето. Теорията твърди, че един испанец например, изгубил работата си, ще действа така, сякаш ще си намери нова след година. "Това е ужасно грешно. Ако студенти по медицина учеха тези глупости, човек би се страхувал да отиде на лекар, нали", казва Бофингер. Повечето икономисти отхвърлят такива критики, но все пак си задават въпроса доколко конвенционалният подход е заслепил хората, смята Даян Койл. Според Саймън Еверет от Университета "Сен Гален" макроикономистите са пренебрегнали финансовите системи в повечето от моделите си, а пък финансистите са пропуснали някои икономически връзки.

Преподаватели: Прекалено либерализираният пазар създава чудовища

На стената на партера на университета Бочони в Милано е изложено произведение, на което се като част от вестникарско заглавие се вижда цитат от християнска молитва: Et Dimitte Nobis Debita Nostra. (И прости дълговете ни). Основан през 1902г., Бочони е първият университет в Италия, връчващ диплома по икономика. Премиерът Марио Монти е бил ректор тук между 1989г. и 1994г. Тук са учили десетки от висшите италиански държавни ръководители и банкери. В известен смисъл това е катедрала на ортодоксалната икономическа мисъл. Но сега това се променя.

"Всички макроикономически парадигми се оспорват след кризата от 2007г.", казва Стефано Гати, директор на бакалавърските програми по икономика и финанси. Студентите на "Бочони" използват европейското издание на известния учебник на Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ и на Грегъри Манкив, професор от Харвард. И двата учебника са обновени, за да отразят ефекта от кризата, но това може би не е достатъчно. Бланшар заяви през 2008г., че "състоянието на макроикономиката е добро", само за да напише през 2011г., че "нашите най-съкровени убеждения" са поставени под въпрос от кризата. Гати каза, че "парадигмата, че пазарът ще се коригира сам, върху която Бланшар и Манкив основават теориите си, е закъсала сериозно". "Прекалено либерализираният пазар създава чудовища."

Франческо Саита, преподавател по финансови пазари и институции в "Бочони", покани водещи банкери и икономисти да говорят пред студентите. "Студентите се нуждаят от по-малко икономически модели и повече методи за разбиране на несигурността", коментира Джовани Валоти, преподавател по публичен мениджмънт. Алесандро Кофано, студент по икономика в трети курс, казва ,че непрекъснато изникват въпроси за това защо формулите и графиките от учебниците ги няма в реалния живот.
109 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tel_112 avatar :-|
    Мазен чех
    • - 57
    • + 71

    Икономиката не е никаква наука, че да се занимаваме с теориите и. А броенето на икономистите за вишисти е обида за хората изучавали истинска наука. Допускането на въпросните неграмотници във властта и управлението на фирмите пък е повече от опасно, както показва опитът.

    Нередност?
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 19
    • + 38

    Естествено че пазара СЕ коригира САМ . Колкото по-големи са били изкривяванията , толкова по-дълго ще е възстановяването. Възстановяването идва - някои държави вече плаща реалната цена за облигациите си , а не преди 2008г. една полу-фалирала Гърция се финансираше на смешни нива , включително Испания , Италия иде ред на Франция ... пазара се коригира само че политиците ще платят ли цената ....?

    Нередност?
  • 3
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 6
    • + 107

    До коментар [#1] от "tel_112":

    Инженер ли си?

    Докато банките дърпат конците чрез fractional banking и институции, като Federal Reserve, нещата няма да са на добре.

    На прекалено много алчни хора им се даде възможността да създават пари от нищото, както и да управляват чужди милиарди. Щом е възможно да направиш сделка на фондовата борса за един милиард, като вложиш само 20 милиона собствени средства, за какви икономически теории говорим?

    Световната финансова система е голямо казино, в което банките са The House, а залозите - пенсиите, спестяванията, жилищата и застраховките на плебса. Това е истината.

    Нередност?
  • 4
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 4
    • + 39

    Е, най-после...откога говориме, че е нужна нова парадигма...Щото сегашната си е от 17-ти век... Вярно, цял един "отрасъл" ще се наложи да "пообеднее"...

    Нередност?
  • 5
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 1

    сигурно си прав,дай още аргументи,ако това не е емоция+

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 20
    • + 29

    До коментар [#1] от "tel_112":


    [quote#1:"tel_112"]броенето на икономистите за вишисти[/quote]

    А теб какъв да те броим, народен гений като родния Бабуин? Първо научи правописа!

    Нередност?
  • 7
    axel avatar :-|
    axel
    • - 1
    • + 51

    "Насекомите не са били ефективни, но в крайна сметка достигнали до целта си."

    В тая мисъл има нещо неясно:
    Под "ефективност" се разбира степента, до която се реализират планираните дейности и до която се постигат планираните резултати. Ако си мислим, че насекомите са "планирали" достигането/намирането на храната, то те са постигнали целта си, т.е. били са ефективни.

    Какво обаче не са били мравките?
    Те не са били ефикасни:
    Под "ефикасност" се разбира отношение между постигнатия резултат и използваните ресурси, т.е. те са използвали повече ресурс за постигането на целта си, отколкото ако бяха минали по по-късия път.

    "За мен най-удивителното нещо беше, че тези книги не намират аналитично обяснение на безработицата", казва Бофингер."

    Има един американски икономист, който е далеч по-известен като писател и авангарден мислител - Джеръми Рифкин, автор на "Европейската мечта". Та той е написал и други книги, между които и "Краят на работата и нейното бъдеще". Заглавието звучи като каламбур, но в нея, проследявайки динамиката на работната сила, той убедително доказва въз основа на много статистически данни, че "технологичната безработица" не може да бъде победена с конвенционални средства. Първото издание на книгата е през 1996 г. Към новото издание от 2004 г. е написал над 60 страници увод, в който е обобщил развитието на данните за безработицата в световен мащаб. Наблюденията върху случващото се от 2004 г. досега само доказват неговата правота. За съжаление обаче мастите учени са тръгнали по по-дългата пътека. Дано да им стигне времето, за да стигнат до храната за всички...

    Нередност?
  • 8
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 7
    • + 45

    Ще съберът един отбор икономисти и един супер компютър. Ще дефинират световната икономика, (долкото е възможно) на компютърен език. След това компютъра ще поработи и ще изплюе "отговорът е 42" . Икономистите ще се повъртят и почудят какво аджеба е това, но най-умният ще натисне F1 (help).
    Тогава компютъра ще поясни, че трябва да се вдигнат доходите на бедните и средната класа.

    За това икономистите ще получат нобелова награда , ще настъпи всеобщ мир и благоденствие, и ще заживеем в Идиокрация !!!

    Нередност?
  • 9
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • - 7
    • + 29

    В икономиката се намесват много политици, които действат популистки, а не икономически обосновано. Ако си караш колата, а някой постоянно ти бута и дърпа волана, какъв ще е резултата? Ами отиваш в канавката или в пропастта.

    Нередност?
  • 10
    nemo avatar :-|
    nemo
    • + 44

    Капитал, научете как се произнасят имената. В карето:
    Университетът не е "Бочони", а "Бокони" и Грегъри Манкив всъщност е Грегъри Манкю.

    Нередност?
Нов коментар