Повечето европейци смятат, че САЩ са в упадък

Изследване на ECFR показва преобладаващ скепитицизъм относно перспективите за възстановяване при Байдън

Въпреки че европейците одобряват победата на Джо Байдън в президентските избори в САЩ, повечето са скептични за възстановяването на глобалната американската сила. Това показва общоевропейско проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR), включващо над 15 хил. души от 11 държави.

То формира основата на нов политически доклад на Марк Ленард, директор на ЕCFR , и Иван Кръстев, политолог и председател на УС на "Център за либерални стратегии", който е озаглавен "Кризата на американската сила: Как европейците виждат Америка на Байдън" и показва как вярата на европейците в американската сила ерозира. "Когато Джордж Буш беше президент, европейците бяха разединени относно това как Америка трябва да използва своята сила. С влизането на Байдън в Белия дом те са разделени относно това дали Америка изобщо има такава", коментира Ленард.

Кръстев посочва, че Тръмп не е Евита Перон: "Малцина ще плачат, гледайки как си отива. И все пак е ясно, че бурното му президентство е оставило незаличим отпечатък върху отношението на Европа към САЩ. Повечето европейци са скептични относно способността на Америка да формира света. Мнозина предпочитат по-независима роля на ЕС на глобалната сцена."

Подкрепата на ЕС вече не е даденост

Според проучването по-голямата част от германците са съгласни, че след вота за Доналд Тръмп през 2016 г. на американците не може да се вярва, като в цяла Европа са повече анкетираните, които подкрепят това твърдение, отколкото тези, които не го подкрепят. Наблюдава се много ограничена готовност на европейците да поддържат САЩ в потенциални международни разногласия. Поне половината от респондентите във всяка една от 11-те анкетирани страни смятат, че тяхното правителство трябва да остане неутрално в конфликт между САЩ и Китай, а в никоя от изследваните държави няма мнозинство, което да желае да застане на страната на Вашингтон срещу Русия. Същевременно 6 от 10 европейци вярват, че политическата система на САЩ е разбита и през следващото десетилетие Китай ще се превърне в по-голяма сила от Америка. По думите на Ленард и Кръстев това означава, че европейците няма автоматично да застанат на страната на Вашингтон в една нова Студена война. И вместо подкрепата им да бъде вземана за даденост, тя ще трябва да бъде завоювана със свидетелства за взаимни ползи.

Администрация на Байдън има всички основания да се страхува от настроението на европейците, докато Америка се завръща на глобалната сцена.

Докладът посочва, че управлението на Доналд Тръмп е повлияло до такава степен на трансатлантическите отношения, че в момента в ЕС има дълбок скептицизъм относно това дали Байдън може да спре упадъка на САЩ на глобалната сцена. Ленард и Кръстев смятат, че Европа не може да стои настрана при този глобален климат. Те подчертават преобладаващата гледна точка на повечето европейци, че Америка не функционира добре, същевременно оценявайки системата на ЕС и/или на собствените си страни много по-положително.

"В очите на много европейци САЩ ще бъдат разсеяни от вътрешни разделения и ще се борят да възвърнат глобалното си лидерство. Рисковият подход на Тръмп, според когото беше в интерес на Вашингтон да действа като главен разрушител и да организира света около асиметрични двустранни отношения с други сили, изглежда че се провали. И все пак надеждата, че Байдън ще върне САЩ обратно към политиката на Обама за вграждане на американската власт в мрежа от съюзи, също изглежда нереалистична", твърдят Ленард и Кръстев.

ЕС трябва да се грижи за себе си

Две трети от анкетираните европейци заявяват, че Европа не може винаги да разчита на САЩ и че трябва сама да се грижи за отбранителните си способности. Тази подкрепа е най-силно изразена в Португалия (72%), Швеция (71%), Испания (71%), Франция (70%) и Полша (69%). Само 10% смятат, че Вашингтон винаги ще защитава Европа, а мнозинството се обръща за защита по-близо до дома си.

Според проучването европейците искат един по-здрав ЕС в международен план в области като търговията, данъчното облагане и регулацията. Те смятат, че страната, с която е най-важно да имат добри отношения, е Германия. Анкетираните във Франция, Испания, Дания, Холандия, Португалия и Унгария избират Германия като най-важната държава, с която страната им да изгражда добри отношения. Същевременно в Германия 38% избират Франция за свой най-важен съюзник. Само респондентите във Великобритания (55%), Полша (45%), Италия (36%) и Швеция (36%) класират САЩ на първо място пред Германия. "Това повдига въпроса дали Берлин ще замени Вашингтон във външнополитическото лидерство", казват Ленард и Кръстев.

Но двамата анализатори обръщат внимание на следния въпрос - европейските лидери като Еманюел Макрон са склонни да тълкуват обществената подкрепа за европейски суверенитет като желание Европа да играе по-важна роля в глобалната политика. За мнозинството граждани обаче европейският суверенитет представлява желание за неутралитет в ескалиращата конкуренция между САЩ и Китай. "За тези граждани суверенитетът не е величествено навлизане на ЕС в международната политика, а авариен изход от двуполюсния свят на утрешния ден. Това е заявление за ранно пенсиониране от състезанието на Великите сили", смятат Ленард и Кръстев.

Докладът стига до заключението, че след управление на Тръмп партньорството между ЕС и САЩ е нарушено и се нуждае от ремонт. И администрация на Байдън има всички основания да се страхува от настроението на европейците, докато Америка се завръща на глобалната сцена.

Положителни нагласи

Докладът обобщава, че през изминалите две години европейците са станали по-позитивно настроени към ЕС. В Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция - страните, в които ECFR е провел проучването и през 2019 г., и през 2020 г., средният дял на хората, които казват, че политическата система на ЕС работи много добре или умерено добре, се е увеличил от 46% на 48%. Докато тези, които посочват, че системата е донякъде или напълно нефункционална, са намалели от 45% на 43%.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS
    • - 2
    • + 3

    Там ако тръгне разпад м/у щатите тоя на бивша Югославия ще изглежда , че все едно е бил мирен !

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 2

    Пак ли ще цитираме "доклад за разпадането на Америка" на другаря Иван Кръстев, който беше сниман на една маса с кремълския диктатор Путин и който се оказа, че е син на Йото Кръстев, член на ЦК на БКП?!? Този човек вече 30 години се изживява като една политическа баба Ванга, но за разлика от баба ви Ванга, Кръстев досега не е познал нищо.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Дай Боже всекиму разпад като американския!

    Нередност?
  • 4
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    Четете историята. Няма вечни империи. Без значение как са се създали.

    Нередност?
Нов коментар