🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай поиска да влезе в търговски съюз, първоначално създаден срещу влиянието на Пекин

Това се случва на фона на сключения пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия

Влизането в CPTPP ще бъде съществена стъпка за управлението на китайския президент Си Цзинпин
Влизането в CPTPP ще бъде съществена стъпка за управлението на китайския президент Си Цзинпин
Влизането в CPTPP ще бъде съществена стъпка за управлението на китайския президент Си Цзинпин    ©  Reuters
Влизането в CPTPP ще бъде съществена стъпка за управлението на китайския президент Си Цзинпин    ©  Reuters

Ден след като САЩ, Великобритания и Австралия сключиха пакт за сигурност като противодействия на Китай, властите в Пекин официално поискаха страната да влезе в ключов азиатско-тихоокеански търговски съюз в опит да подсилят позициите си в региона. Интересното е, че съюзът, който в крайна сметка бе наречен Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP), бе създаден от САЩ именно за възпиране на китайското влияние.

По време на президенjството си Доналд Тръмп извади Америка от него. След което Япония оглави преговори за сформирането на партньорство, което стана известно като CPTPP.

САЩ излязоха, Китай иска да влезе

От китайското търговско министерство са подали молба за присъединяване към споразумението за свободна търговия към новозеландския търговски министър Деймиън О'Конър, тъй като Нова Зеландия служи за административен център на пакта. След това О'Конър и китайският му колега Ван Уентао са обсъдили в телефонен разговор следващите стъпки в процеса.

Бившият американски президент Барак Обама лансира оригиналното Транстихоокеанско партньорство (TPP) като икономически съюз, който да противостои на нарастващото влияние на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския регион. След напускането на САЩ при Тръмп 11 страни, сред които Австралия, Канада, Чили, Япония и Нова Зеландия подписаха през 2018 г. CPTPP. В момента Великобритания официално е започнала преговори за присъединяване, а Тайланд също е изразил желание да го направи.

Влизането в CPTPP ще бъде съществена стъпка за Пекин, пише британската ВВС. През ноември азиатската страна подписа присъединяване към друго търговско споразумение, съставено от 14 държави, включително Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия. То е наречено Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и представлява най-големия търговски блок в света.

Обрат в стратегиите спрямо Азиатско-Тихоокеанския регион

Китайската заявка за членство в CPTPP идва на фона на обявения от САЩ, Великобритания и Австралия пакт за сигурност - Aukus, чиято цел според експерти е да бъде отговор на интересите на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския регион. По силата му Австралия ще се сдобие с атомни подводници посредством технология на САЩ.

Анализатори описват партньорството като най-значимата договорка в сферата на отбраната между трите страни от Втората световна война насам. То показва съществен обрат в стратегиите и политиките спрямо региона.

Китай остро критикува сформирането на Aukus. Външното министерство на азиатската държава нарече пакта "безотговорен" и заяви, че той "подкопава стабилността и мира, като стимулира тенденцията за превъоръжаване".