Бавно затихване

Укротяването на коронавируса прикрива провали в общественото здраве, твърди Едуард Кар

Този имунитет е придобит на ужасяваща цена    ©  Reuters

Пандемиите не изчезват - те избледняват. И най-вероятно точно това ще се случи с COVID-19 през 2022. Действително, ще има местни и сезонни припламвания, особено в недостатъчно ваксинираните държави. Епидемиолозите също така ще трябва да бъдат нащрек за нови варианти, които може да успеят да заобиколят имунитета, създаден от ваксините. Въпреки това през следващите години, докато ковид се превръща в ендемична болест, подобно на грипа и обикновените настинки, животът в голяма част от света вероятно ще се върне към нормалността - или поне постпандемичната нормалност.

Тази перспектива се дължи както на изумителен успех, така и на депресиращ провал. Успехът е, че огромен брой хора са ваксинирани и че вече има нови лекарства, които могат до голяма степен да намалят риска от смърт на всеки етап от инфекцията - от първите меки симптоми до попадането в интензивно отделение. Лесно е да приемем това за даденост, но бързото създаване и одобрение на толкова много ваксини и лекарства за нова болест е научен триумф.

Ваксината за детски паралич отнема 20 години от ранните изпитвания до първото одобрение в Америка. До края на 2021, само две години след първото идентифициране на SARS-COV-2, светът изработва близо 1.5 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 всеки месец. Компанията за научни данни Airfinity прогнозира, че до края на 2022 може да бъдат произведени общо 25 млрд. дози ваксини. На среща на върха през септември президентът Джо Байдън призова 70% от световното население да бъде ваксинирано до една година. Доставянето не би трябвало да бъде пречка.

Ваксините обаче не предлагат пълна защита, особено сред по-възрастните. Но и тук медицинската наука е на висотата на предизвикателството. Например ранните симптоми могат да бъдат третирани с молнупиравир, антивирусно лекарство, което трябва да се приема два пъти дневно и в изпитанията намалява смъртните случаи и приеманията в болница наполовина. Сериозно болните могат да приемат дексаметазон, евтин кортикостероид, който понижава риска от смърт с 20-30%. За междинните симптоми има лекарства като ремдесивир и коктейл от антитела, произведен от Regeneron.

Представете си комбинацията от ваксини и лекарства като поредица от стени, всяка от които блокира част от вирусните атаки, за да не станат смъртоносни. Издигането на всяка нова стена намалява допълнително смъртността от COVID-19.

Но редом с успеха има и провал. Допълнителна причина защо ковид ще причинява по-малко щети в бъдеще е, че вече причини толкова много в миналото. Огромен брой хора са защитени от настоящите варианти на ковид само защото вече са преболедували. И много други, особено в развиващия се свят, ще останат незащитени от ваксини и лекарства и през 2022.

Този имунитет е придобит на ужасяваща цена. The Economist проследява прекомерната смъртност по време на пандемията - тази, която е много над нивото, което би се очаквало в нормална година. Нашата калкулация към 22 октомври показва общо 16.5 млн. смъртни случая в глобален мащаб (с диапазон от 10.2 млн. до 19.2 млн.), което е 3.3 пъти повече от официалните данни. С изчисления със задна дата и допускания за дела на инфекциите с фатален изход се получава груба сметка, че тези смъртни случаи са резултат на 1.5-3.6 млрд. инфекции - шест до 15 пъти повече от официалната статистика.

Комбинацията от инфекции и ваксиниране обяснява защо примерно във Великобритания през есента близо 93% от възрастните имат антитела срещу COVID-19. Както Великобритания показва, хората са податливи на повторно заразяване, но с всяко съприкосновение с вируса имунната система става все по-тренирана да го отблъсква. Като се добавят новите лекарства и фактът, че повече млади хора се заразяват, това обяснява защо смъртността в страната сега е около една десета от нивото в началото на 2021. Други държави също ще тръгнат по тази траектория по пътя към ендемичност.

Всичко това може да се преобърне от опасен нов вариант. Вирусът постоянно мутира и колкото повече и по-дълго циркулира, толкова по-голям е шансът да се появи по-заразен нов щам. Дори обаче вариантите омикрон и ро да връхлетят, те може да не са по-смъртоносни от делта. Освен това съществуващите лекарства вероятно ще продължат да бъдат ефективни, а ваксините може бързо да бъдат адаптирани към мутациите на вируса.

Просто още една ендемична болест

Ето защо все по-често хората ще умират от ковид, тъй като са възрастни или немощни, или неваксинирани, или не могат да си позволят лекарства. Някои ще останат уязвими, защото отказват ваксина, когато им бива предложена - пропуск на здравното образование. Но в същото време богатите държави трупат запаси от ваксини, а имунизирането в бедни и отдалечени места е трудно. Ще има съсипани и изгубени животи само заради липсата на спасителна инжекция, която струва едва няколко долара.

COVID-19 не е приключил. Но до 2023 вече няма да бъде животозастрашаваща болест за повечето хора в развития свят. Но все още ще бъде смъртоносна опасност за милиарди в бедния свят. Уви, същото е вярно за много други зарази. COVID-19 е на път да се превърне в просто поредната болест.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар