🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Руският военен министър Сергей Шойгу (в средата) инспектира във вторник сирийската авиобаза "Хмеймим". В момента там са разположени руски стратегически бомбардировачи Ту-22 и изтребители МиГ-31, способни да нанасят тактически ядрени удари по целия южен и югоизточен фланг на НАТО.
Руският военен министър Сергей Шойгу (в средата) инспектира във вторник сирийската авиобаза "Хмеймим". В момента там са разположени руски стратегически бомбардировачи Ту-22 и изтребители МиГ-31, способни да нанасят тактически ядрени удари по целия южен и югоизточен фланг на НАТО.    ©  Reuters

Русия започва изненадващо учение на своите ядрени сили

Лично Путин ще надзирава военните маневри на стратегическата триада, които ще се проведат в събота

Руският военен министър Сергей Шойгу (в средата) инспектира във вторник сирийската авиобаза "Хмеймим". В момента там са разположени руски стратегически бомбардировачи Ту-22 и изтребители МиГ-31, способни да нанасят тактически ядрени удари по целия южен и югоизточен фланг на НАТО.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата по украинската граница започва да придобива все по-заплашителни форми, след като въоръжените сили на Руската федерация изненадващо насрочиха за утре мащабна проверка на бойната готовност на своите ядрени сили. Според руското военно министерство по време на учението ще бъдат демонстрирани възможностите на цялата ядрена триада - междуконтиненталните балистични ракети, ядрените подводници и руските стратегически бомбардировачи. В маневрите ще се включат военновъздушните сили на страната, части на Южния военен окръг, както и плавателни съдове от Черноморския и Северния флот.

Стратегическото учение ще бъде ръководено лично от руския президент Владимир Путин, като официален гост ще бъде и държавният глава на Беларус Александър Лукашенко, в чиято страна Русия в момента е струпала около 30 хил. свои военнослужещи в близост до границата с Украйна. По принцип подобна проверка на бойната готовност се извършва ежегодно през октомври, но в контекста на настоящата криза руското държавно ръководство явно е преценило, че трябва да демонстрира твърдост и решителност именно сега.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция ТАСС, Русия е действала прозрачно във връзка с учението в събота, оповестила е организирането му по всички надлежни канали и затова то "не трябва да тревожи никого". Той обаче обяви, че в момента ситуацията в сепаратисткия регион Донбас е "много притеснителна" и "потенциално много опасна". Според украински източници през последните 24 часа е имало поне 60 нарушения на примирието по линията на съприкосновение с бунтовническите бойни части.

На фона на кризата с Украйна

Изненадващите маневри на ядрените сили се организират на фона на усилващата се реторика от страна на западните лидери, че Кремъл е в готовност да извърши нахлуване в Украйна в рамките на следващите няколко дни, като изфабрикува политически претекст, за да го направи. Според западни разузнавания властите в Москва може да се опитат да обвинят Украйна в геноцид срещу рускоезичното население в сепаратистките региони.

В петък следобед американският посланик в ОССЕ Майкъл Карпентър обяви, че руското военно присъствие край украинската граница не само че не намалява, но вече е достигнало между 169 и 190 хил. военнослужещи. В края на януари американското разузнаване говореше за струпване на сили от порядъка на 100 хил. души, като през следващите две седмици числото набъбна до 130-150 хил. души. "Това е най-голямата мобилизация на въоръжени сили в Европа от времето на Втората световна война", коментира Карпентър. Русия от своя страна отрича да подготвя инвазия, обвинява Запада в "истерия" по темата и заявява, че е започнал изтеглянето на своите части след края на военните учения - твърдения, които западните разузнавания оспорват.

Същевременно притеснението сред източноевропейските държави - членки на НАТО, продължава да не спада и най-застрашените от тях продължават да повишават бойната готовност на своите сили. Днес стана ясно, че Полша се е договорила със САЩ да закупи още 250 танка Abrams, за да укрепи своя възпиращ военен потенциал. Ориентировъчната цена на сделката е 6 млрд. долара. "Това е най-модерната версия на Abrams и тя ще осигури на Полша съвременни танкови способности", коментира военният министър на САЩ Лойд Остин във Варшава в петък.

Нидерландия от своя страна обяви, че ще се включи в групата на държавите, които ще осигурят допълнителна военна екипировка за Украйна. Доставките ще включват леко стрелково оръжие, муниции, радарни системи и роботи за откриване на мини.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 7

    Надявам се поголовното триене на коментарите ми в последно време да е просто вследствие на неовладени емиции, а не на редакционна политика да се запушва устата на различно мислещите.

    Конституцията гарантира свободата на словото. Прякото й действие би трябвало да се разпростира и на Иван Вазов 20. Ако не - ще му помогнем да стигне и до там.
    Щото олигархия-олигархия, ама по-горе от Конституцията ли е?

    Та по темата: изненадана от ученията на руската стратегическа триада може да бъде само някоя маникюристка от Красно село.

    Точно преди два месеца Русия се обърна към "партньорите" си отзад океана и им предложи мерки за гарантиране на взаимната сигурност. Ония се отнесоха доста презрително към логиката, че при сигурността е като при скачените съдове - няма как един да има повече за сметка на друг.

    Хайде да вземем да мислим!

    Геополитическата теория за сдържането на Джордж Кенън, (посланик на САЩ в Москва след Втората война), е актуална и днес. Според Кенън тя гарантира поддържането на мира като следствие от заплахата от неизбежно тотално възмездие на дръзналия да нанесе първи удар.

    Въпросът всъщност е да не се допусне остро противопоставян между велики сили, защото започнатият сутринта конвенционаленен конфликт на обед вече ще е ядрен.
    Това е съвременната логика, базирана на теорията на Кенън.

    Прави ми впечатление, че при целенасоченото натягане на напрежението между Русия и САЩ на предмостието Украина, никъде в публичното пространство не се чува гласа на американските генерали! Пенсионерина с мокри обувки напомнят за сече си, но не съм попаднал не действащи, на които това им е работата.
    Мълчат.
    И с основание, защото американските политици, докато се мъчат да създадет за пред латиносите и чернокожите подходящ образ за междинните избори наесен, тласкат света към ръба на противопоставянето, само те знаят най-добре, че американските ядрена триада е за светлинни години зад руската. Сстратегическите МБР Минитмънт-3, например, са от 1970 г и са скромно модифицирани и на като лък и стрели пред Сатана, Ярс, Воевода.

    За тоталното изоставане при свързвуковите оръжия и тяхното противодействие знаят и маникюристките от Павлово.

    Та, както руските корпуси в Ростовска и Воронежки области на РФ (дно британската външна все пак си е припомнила прогимназиалната георгафия) маркираха способност за участие в реални бойни действия, така и ученията на руската стратегическа триада напомня за възможности.

    Защото, както преди година-две каза Путин: ако нас ни няма, за какво ни е светът?

    Хайде пак да мислим.
    Не с идеологеми, а за бъдещето на децата ни.

    Нередност?
  • 2
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Хайде да вземем да мислим.

    "Поголовното" триене на коментарите ви е заради:

    а) "Неудобните" Ви мнения, които се споделят от около половината население на България

    б) Призивите Ви за "нов народен съд" и отнемане на живота на журналисти, с които сте несъгласен (по вашему: "грантаджии"), под чиито статии всъщност пишете

    Защото, както преди година-две все някой, предполагам, е казал: ако тях ги няма, къде ще коментирате?

    Хайде сега пак да мислим.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#2] от "Yoan Zapryanov":

    Йоан, благодаря за отговора.

    Моля, не си го трийте, за да го прочетат колкото може повече читатели.

    1. Неловко е признанието ви, че се триете: "Неудобните" (ми - б.м.) мнения, които се споделят от около половината население на България. "

    Да разбирам ли, че горите от желание за зачеркнете ценностите на половината българи и възможността им да ги изразяват?!

    2. Що се отнася до т.н. Народен съд, ако познавахте историята на страната си, щяхте да знаете, че такъв Държавен съд се е провеждал след всяка национална катастрофа в Третото царство. Просто по първия и втория сега не се тръби толкова, защото няма идеологическа окраска. Иначе в google, ако желаете, може да потърсите инфо за самообразование.

    3. Не може да ми набутата в устата призиви за умъртвяване на журналисти! Аз познавам тази професия донякъде, защото закратко съм я практикувал. Едно време.
    Съдене не е еднозначно на умъртвяване. Познаването богатството на езика все пак е задължителен елемент за професията, с която мислите, че се занимавате.

    4. Коренът на презрителното съществително "грантаджии" е "грант". Не от ген. Грант, а от субсидия/транш/подаяние/безвъзмездно плащане. Който се препитава от грантове как се нарича според вас? "Зависим" е синоним. Оттам идва и бъркането коя е първата и коя е втората най-древни професии и няма ли връзка помежду им.

    5. За последното сте абсолютно прав.
    Аз чета Капитал от първия му брой. Май дори го имам и на хартия. С кратко прекъсване. Мисля, че мога да позная старите журналисти по изказа им все още. Тях, обаче, отдавна ги няма на Иван Вазов - Филип, Йово, Росен.
    Точката на бифуркация настана през 2014 г.

    Винаги съм го казвал и не съм преставал да го твърдя: форумът на Капитал е най-ценното нещо от короната на Прокопиев. Може да не му носи пари, но е престиж с шепи.

    Както сте се убедил, правя всичко, каквото зависи от мен, да увеличавам престижа на медията ви, като ви карам да сте поне малко плуралистични.
    Ей толкова /./!

    От своя страна обещавам, че занапред няма да употребявам гадното и за мен "грантаджии".
    И - честно казано - вие сте най-различимата БГ медия.

    Пак си ме трийте, но нека да е по-смислено аргументирано, моля.
    Все пак - да сме си на нивото.

    Нередност?
  • 4
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    И аз Ви благодаря.

    По точка едно: сарказъм. И аз преди да работя тук мислех, че в "Капитал" всички са откачени на тема идеология. Истината е, че на никой не му пука, а и почти никой от авторите не чете коментарите. Само "Дневник" си запази форумната култура.

    По същество.

    Конкретният Ваш коментар, който е бил изтрит:

    "Мислите ли върху кармичната обреченост на БГ "елита", който поколения наред не може да вижда по-далеч от дупката на клозета си и затова го разстрелват до дупка? Нямам представа дали ще се нарича отново Народен или Държавен съд, но е наложително да го има."

    Факт е, че съм запомнил грешно, че е призив към журналисти. Но за да повторя - не е по никакъв начин свързано с идеологическите Ви виждания, които не са от интерес за когото и да било.

    Впрочем, не е изтрит от мен - нямам такива правомощия. Администраторката на форума не би се занимавала да Ви отговаря, както го правя аз. Всъщност май аз съм единственият автор, на който му е интересно да пише тук.

    "Икономедиа" е получавала един грант, между 2014 и 2017 г., за "умопомрачителните" 3 млн. лв. - това също е сарказъм. Днес не получава, затова и "Капитал" е с платен достъп. Ще Ви цитирам отново: "хайде да мислим". Пропагандната машина би работила по-добре, ако е безплатна, нали така?

    Ще ми е интересно да извадите статии от преди 2014 г., които да показват някакъв поголовен завой в идеологическите позиции на "Капитал" - съвсем сериозно, бих предположил, че сте чел повече "Капитал" от мен, дори и по чисто възрастови причини. Впрочем, аз уж също не се вписвам в предполагаемата идеологическа рамка, но виж ти - още нито са ми сменили пола, нито са ми сваляли статии.

    Йово все още си е тук, ще му пратя поздрави.

    И не забравяйте най-важното: пред "обаче" не се пише запетайка и коментарите/анализите Ви са добре дошли, стига, разбира се, да не подстрекават експлицитно към насилие или да съдържат обиди и нецензурни изрази.

    Иначе, както виждате, и Вие, и Scuby, сте все още тук.

    Нередност?
  • 5
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 1

    До коментар [#4] от "Yoan Zapryanov":

    Направих ретроспективен преглед на мненията и коментарите ти Йоане, които затвърдиха първоначалното ми впечатление от опитите ти да даваш акъл на личности като"Dr D", и да се правиш на компетентен, независим и обективен. Не си нищо повече от един незрял, без житейски опит, изкушен от хонорарите от зелени пари; с промит от либерални клишета мозък; млад човек непознаващ светът с цялата му сложност и противоречия; затворен в собствения си ограничен мироглед формиран от внушенията на перфидната пропаганда, завладяла социалните мрежи и медии! Ти ли, дето не знаеш какво е съвременна геополитика ще ми цитираш Кенън и доктрини отпреди 80г. Колко мъка и страдания носят на хората конфликтите и войните не ти е ясно, защото си млад и зелен. Не знаеш как изглеждаше София в началото на 50-те разрушена от бомбардировките; нямаш представа , какво е да чакаш в студът като мен с баба ми с купоните в ръце за 1 черен хляб; да имаш един чифт платнени обувки импрегнирани с разреден битум с два номера по-големи и с картонени подметки, които носих през зимата с галоши.Аз момчето родено и израсло в центъра на София? Знаеш ли изобщо какво е мизерия? Лесно ти е да се правиш на многознайко, добре нахранен с пържоли и с айфон за 3 хил.лв. Стегни се и когато възрастните си говорят с трвога за случващото се , не се прави на мъж! Ясно ли ти е?!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "Yoan Zapryanov":

    Възнамерявам да приключа културната дискусия поради нейното очевидно безсмислие. Видимо ме притеснява качеството на вниманието ви.

    Писаното слово остава. Остава и признанието ви, че се трият коментари без да се четат просто заради дразнещия nickname на автора им някой там горе над вас.

    Очаквам от вас извинение заради обвинението, което написахте, за уж призива за саморазправа с журналисти в мой пост. Който пост, отгоре на всичко, сте цитирал и всеки може да се убеди в празнословието ви. От което обаче има последствия за мен - триене на мои коментари на кило, за да се постигне бройката за отнемане достъпа ми до форума.

    Та, едно извинение би свършило работа.

    И, моля, престанете с трафаретите, че постовете ми подстрекават "към насилие или съдържат обиди и нецензурни изрази".
    Най-нецензурния израз, който съм употребил, е грантаджии (което за мен наистина е много презрителна квалификация), но както дадох дума - няма да го ползвам по ваш адрес повече.

    Това, естествено, не значи, че не го мисля.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "glaxo11":

    Благодаря за подкрепата.
    Не я разбирам като лична, а по-скоро като пореден призив към толерантност, зачитане на различното мнение и вслушване в него.

    Макар че...

    Знаете, че прочутият афоризъм: "Децата не слушат бащите си. Всеки пише, а никой не чете" е от древен каменен надпис.

    От след неандерталците ментално сме се преместили напред два пръста.

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • + 1

    До коментар [#7] от "D-r D":
    Споменавайки "неандерталците" ме насочихте към едно полу-хумористично мислене. Неандерталците са преживявали като ловци на едър дивеч -мамути и подобни екземпляри. Предполага се, с доста доказателства от археологичните разкопки, че с изчезването на едрите животни са угаснали и неандерталците, които все пак са имали някакви спорадични интимни връзки с представителите на оживелия приспособил се вид - homo sapiens.
    Та, в резултат на тези разсъждения си зададох въпроса: А дали нещо подобно не става и с медийната журналистика? Постепенно изчезват сериозните изследователски журналисти и "опасните" големи тематични разследвания на недъзите в обществото, както и сериозните и подготвени аналитици на международната политика и глобалната икономика. Мисля си, дали това не е поради увеличаване на дребнотемието и борбата за кратковременен успех и материални стимули, пък дори и страх пред разравяне на "големите проблеми на деня"? От поне десетилетие чувам в дискусии споделената тревога на лидери от големите световни огранизации за "загуба на вкуса към риск", без който угасва прогресът. Чувам и от учители, че в образователната система работата е "уподготвяме ги за теста, не за мислене".
    Оставам все пак в очакване на, макар и редки и затова ценени, прояви на редкия и силно разреден ген на "неандерталците" в журналистиката...

    Нередност?
  • 9
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 5

    Кой ви дърпа за езика да подхващате изключително смрадливата тема за грантовете си? Твърдите нелепици, с които още повече насочвате вниманието към грантовете. В последния публикуван отчет на дружеството за 2019 г., който е публичен и може да го прегледате, при 7,34 млн приходи от дейността има и една 1,9 млн в графа Други приходи, от които 1,1 млн са финансови приходи, без да е конкретизирано откъде са. Благодарение на тия 1.1 млн лв дружеството реализира 288 хил лв печалба. Близо до ума е, че единствено те ви държат над водата. А и като се има пред вид текста, който се мъдри долу вляво в сайта ви, че Америка за България финансира (в сегашно време) проект на Икономедиа, просто трябва да се събере 2 и 2 откъде са парите.
    Проблемът е, че след като донори ви хвърлят спасителния пояс с 1,1 млн, можем да заключим, че има вероятност да влияят и на редакционната политика. А това вече е друга, много по-сериозна тема. Неразделно свързана с първата.

    Нередност?
Нов коментар