🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страна за пример

Южноазиатските икономики имаха тежка 2022 г. Но Индия остава светло петно

Индия вече е петата по големина икономика в света    ©  Reuters

Малко части на света ще докуцукат до 2023 г. както Южна Азия. Помислете за годината, която регионът тъкмо преживя. В Шри Ланка икономиката се срина, инфлацията удари 70%, храната и горивото свършиха, а президентът беше прогонен от страната от народен бунт. Пакистан флиртува с фалита, претърпя наводнения с библейски мащаби, които причиниха щети за около 32 - 40 млрд. долара, и трябва да се примирява с постоянните сътресения, причинявани от Имран Хан - бивш министър-председател, който разбунва тълпите и прави страната неуправляема. В Бангладеш имаше ужасяващи промишлени инциденти, още наводнения и общество, чието търпение спрямо 1 млн. бежанци от етноса рохинга, които трябва да подкрепя, се изчерпва. Непал се изправи пред намаляващи резерви в чуждестранна валута.

И все пак сред целия този мрак има едно светло петно. По повечето стандарти Индия премина през 2022 г. сравнително невредима. Вдигането на пандемичните ограничения позволи на нормалния живот да се възобнови и на мигрантите отново да се движат в страната. Повишаването на лихвените проценти от страна на централната банка не беше толкова брутално, колкото в богатите държави. Инфлацията от около 7% определено изглеждаше спокойна в сравнение с Америка и Великобритания, камо ли пък с Пакистан и Шри Ланка. Прогнозите за икономиката бяха за ръст с респектиращите 6.8% за цялата година, изпреварващ всяка голяма икономика с изключение на Саудитска Арабия. Измерено в долари по текущи цени, Индия вече е петата по големина икономика в света, като заема мястото на Великобритания. През 2023 г. пропастта между двете само ще се разширява, смята МВФ.

Убедителното преизбиране на управляващата партия "Бхаратия Джаната" (BJP) в големия щат Утар Прадеш, както и в множество по-малки носи стабилност в един неспокоен регион. Зад граница министър-председателят Нарендра Моди постига труден баланс между историческия съюзник Русия и Запада, към който Индия се доближава все повече. Външният му министър С. Джайшанкар ловко защитава правото на Индия да даде приоритет на националните си интереси. Забележителният ход на Индия, изглежда, ще продължи и през 2023 г. Докато Китай страда от самопричинено забавяне, а части от Запада се олюляват на ръба на рецесията, растежът на Индия почти няма да се забави. Очакванията са икономиката ѝ да нарасне с 6.1%. Отчасти това се дължи на интерес от чужбина. Докато отношенията на Запада с Китай стават все по-враждебни, компаниите търсят възможности да преместят производствените си бази другаде. Индия е голям бенефициент.

Целият регион плаща цената за войната на Русия в Украйна.

Другият фактор, който движи растежа на Индия, са вътрешните инвестиции. Най-големите конгломерати в страната влагат пари в чиста енергия, в това число слънчева, вятърна и водородна. Много компании са привлечени от държавните субсидии, насърчаващи производството в 14 "ключови индустрии", сред които електроника, лекарства, дронове и батерии. Индийските гиганти като Adani и Reliance, както и по-нови фирми като стартиращата компания за споделени пътувания и електрически скутери Ola се възползват.

И все пак Индия няма да расте в прекрасна изолация. Подобно на останалата част от Южна Азия, и тя е изправена пред рисковете от събития и тенденции извън контрола й. Три фактора заплашват да дестабилизират региона през 2023 г. Първият са разходите за живот. Икономическите и климатичните кризи направиха живота непосилен за мнозина в Шри Ланка и Пакистан, но целият регион плаща за войната на Русия в Украйна, която изстреля цените на храните и горивата. Инфлацията в Индия може и да не е толкова висока, колкото другаде, но все пак оказва натиск.

Друго голямо притеснение е все по-непредвидимият климат. Рекордна гореща вълна през март и април доведе до застой в градовете в Пакистан и Северна Индия, тъй като на хората беше казано да си останат вкъщи. И двете страни пострадаха и от екстремни валежи. Регионът е особено уязвим на променящия се климат. Очаквайте още рекордни горещи вълни, суши и наводнения. Третият дестабилизиращ фактор е геополитиката. Индия и Китай все още не са разрешили граничния спор, който възникна в планините на Ладак през 2020 г. В среда на взаимни подозрения малките сблъсъци могат да се превърнат в по-големи, особено на фона на сближаването на Индия със Запада.

Измъчените от 12 месеца катаклизми страни в Южна Азия ще се надяват новата година да е по-спокойна, по-стабилна и по-благополучна. Индия, която достигна повратна точка за икономиката си, ще се надява до голяма степен на същото.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ricardo avatar :-|
    ricardo

    lyji zaviti s istina

    Нередност?
Нов коментар