🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Белият дом премахна митата върху соларните панели от Азия за срок от две години

Производителите на фотоволтаици в САЩ ще бъдат косвената жертва на визията на Байдън за декарбонизация

От Белия дом обявиха кризисни мерки за соларния сектор на енергетиката
От Белия дом обявиха кризисни мерки за соларния сектор на енергетиката
От Белия дом обявиха кризисни мерки за соларния сектор на енергетиката    ©  Капитал
От Белия дом обявиха кризисни мерки за соларния сектор на енергетиката    ©  Капитал
Темата накратко
  • Администрацията на Байдън отваря изцяло соларния пазар от Югоизточна Азия за нуждите на САЩ.
  • Решението на Белия дом раздели соларната индустрия в страната на две.
  • От Сената смятат, че президентът се меси твърде често и директно в икономиката на страната.

В името на прогреса всички принципи, било то пазарни, законодателни или политически, остават край пътя. Поне такова впечатление направи сегашният президент на САЩ Джо Байдън с решението си на 7 юни да премахне митата за внос на соларни продукти от Югоизточна Азия за период от 24 месеца, обезсмисляйки по този начин течащите законодателни процедури, които целят да защитят интересите на американските производители.

Това негово действие е в отговор на все още продължаващо разследване на министерството на търговията, което почти напълно замрази пазара на части за соларни панели в САЩ. Разследването разглежда повдигнатите от Auxin Solar обвинения за това, че китайските производители на соларни модули и артикули използват производствени линии за сглобяване във Виетнам, Малайзия, Камбоджа и Тайланд, за да заобиколят тарифите, наложени на Китай през 2012 г. Като по този начин китайските бизнеси убиват местните производители на соларни продукти в САЩ, понеже те не могат да се конкурират с ниските оперативни разходи и цени на Югоизточна Азия.

Заради обвинението на Auxin Solar 318 проекта за соларни паркове с мощност 51 гВт (за сравнение - наличните към момента соларни мощности в България са 1.3 гВт) и стойност 52 млрд. долара бяха под заплаха да бъдат отменени изцяло, тъй като нямаше да има панели и части за тях.

Евентуален резултат от самото разследване щеше да е, че внесените до този момент соларни продукти могат да подлежат и на допълнително облагане от мита. По този начин управителят на Auxin Solar Мамун Рашид очакваше да се стимулира производството в страната.

Не може да бъде подценен и ефектът, който това щеше да има върху плановете на американския президент - до 2035 г. да има изградена обща соларна мощност от 1000 гВт. Замразеният пазар за части щеше сериозно да забави и да разбие тази визия, като резултат от това администрацията на Байдън щеше да е постигнала по-малко по отношение на декарбонизацията на енергийния сектор и от тази на Тръмп, която се оттегли от Парижкото споразумение и искаше да се фокусира върху въглищата.

Изглежда, че именно тези сравнения, както и силното желание на Байдън да налага политиката за декарбонизация са взели превес над това да надделее върховенството на закона чрез изчакване на отговор от страна на разследващите органи по обвинението на Auxin Solar.

Зелен преход на всяка цена

Сегашното решение на администрацията на Байдън силно поляризира производителите на части и изграждащите соларни централи на две. Вдигането на митата ще стимулира създаването на соларни паркове в страната, но ще ги подложи на силна зависимост от външни доставки. А най-вероятният резултат за сектора на производство на соларни части в страната ще бъде силно негативен, тъй като няма да има възможност да се изправи срещу субсидираните от Китай производители.

"Президентът Байдън значително се намесва в квазисъдебния процес на министерството по търговия. Предприемайки това безпрецедентно - и потенциално незаконно - действие, той отвори широко вратата за финансирани от Китай специални интереси, за да опропастят справедливото прилагане на американското търговско законодателство", коментира Рашид в изявление към американските медии на 7 юни.

Друг интересен факт за решението за вдигането на митата е, че то се извършва под Закона за защита на производството, който е закон, предназначен да бъде използван предимно в периоди на война, където производството на жизненоважни или специфични продукти е застрашено. Това не е и първият път, когато Байдън използва този похват - това е вече третият такъв случай само за тази година. Прекалено честата употреба на закона вече е довела със себе си и критици за прекомерно вмешателство в пазарната икономика на страната.

"Отново @POTUS злоупотребява със Закона за защита на производството - този път, за да ускори своят дневен ред за глобалното затопляне, използвайки парите на данъкоплатците за изграждане на соларни панели. Ако администрацията продължава да злоупотребява със закона за цели, които не са обвързани със защитата на нацията, Конгресът ще трябва да го ограничи", коментира в Twitter сенатор Пат Тууми.

На запитване по време на изявлението към пресата на 7 юни във връзка с това от какво точно ги защитава президентът Байдън с използването на Закона за защита на производството главният заместник прессекретар на Белия дом Карин Жан-Пиер не можа да даде отговор.

Ако до този момент разследването на министерството на търговията в САЩ даваше възможност за по-голямо развитие на плановете на Европа, която налага специални мита за соларни продукти, за енергийна независимост, сегашното решение на Белия дом може да предизвика солидно забавяне в изпълнението им. Това също би могло да предизвика и ненужни търкания между ЕС и САЩ в по-продължителен план.

Все още няма коментари
Нов коментар