🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Африка: За хаоса и превратите

Бъдещето изглежда мрачно за Сахел, най-засегнатия от конфликти регион в света

В Северна Нигерия над 7000 души са загубили живота си през 2022 г.
В Северна Нигерия над 7000 души са загубили живота си през 2022 г.
В Северна Нигерия над 7000 души са загубили живота си през 2022 г.    ©  Reuters
В Северна Нигерия над 7000 души са загубили живота си през 2022 г.    ©  Reuters

Ако нарисувате дъга на картата на Африка южно от Сахара, тя минава не само през пояс от управлявани от хунта страни, но и през най-наситения с конфликти регион в света. Тази суха територия, известна като Сахел, включва джихадистки конфликт в Буркина Фасо, Мали и Нигер; заплашителен бандитизъм в Северна Нигерия; битка срещу терористите от "Боко Харам" и разклоненията на групировката от страна на четири държави около езерото Чад; гражданска война в Судан; тлеещ етнически конфликт в Северна Етиопия; и на юг терористите от "Аш Шабаб" в Сомалия.

Опустошенията са шокиращи. В Мали, Нигер и Буркина Фасо, известни като Централен Сахел, над 10 000 души са били убити във въоръжени конфликти през 2022 г. До септември 2023 г. това число вече е надминато. В Северна Нигерия над 7000 души са загубили живота си през 2022 г. За петте месеца на конфликт в Судан над 9000 души са избити. Консервативната оценка на броя на хората, принудени да напуснат домовете си в региона, без да се смята Сомалия, достига 15 млн. души.

Няма да има внезапно заглъхване на оръжията през 2024 г. Конфликтът в Централен Сахел, в който джихадисти, свързани с "Ал Каида" и ИДИЛ, нападат цивилни, бият се срещу правителствените сили, както и едни с други, вероятно ще избухне в още повече насилие. Джихадистите възприемат скорошния преврат в Нигер като шанс да отбележат напредък срещу разсеяната армия, а тогава армията вероятно ще предприеме по-брутален подход срещу джихадизма.

Конфликтът в Централен Сахел вероятно ще избухне в още повече насилие.

В Буркина Фасо правителствената стратегия за "тотална война", която включва въоръжаването на десетки хиляди мъже като цивилни милиции, вече се превръща в хаос и води до етнически кланета. А в Мали над 10 000 войници от мироопазващите сили на ООН напускат до края на 2023 г., като са обвинявани, че не са успели да спрат джихадистите. Всъщност мирната сделка, която те помагаха да се задържи между правителството и сепаратистите туареги - свързан, но различен конфликт от онзи с джихадистите - вече пропада.

В Судан са почти сигурни още сблъсъци между суданските въоръжени сили и "Силите за бърза подкрепа" - паравоенна група, както и още етническо прочистване в Дарфур. Двете страни в боевете поне имат ясни лидери, което носи възможността, макар и далечна, за внезапна мирна сделка. Което е невъзможно да си представим при джихадистките конфликти другаде.

Въпреки че повечето от тези конфликти са отделни, някои държави като Нигер са засегнати от повече от един. Бежанците преливат във всички посоки. Някои войни се разпространяват. В Етиопия битката между бунтовниците в Тиграй и правителството официално приключи, но сблъсъците с други етнически групи, като например амхара и оромо, изглежда, се задълбочават. А страни като Бенин и Того вече пострадаха от атаки на джихадисти, идващи от Буркина Фасо.

Цялото това насилие идва ръка за ръка с политически хаос, напоследък чрез преврати в Буркина Фасо, Чад, Мали, Нигер и Судан. Ако насилието се разпростре през 2024 г., очаквайте същото да стане и с политическия хаос.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Розовата боза вкисва сами при мисълта, че европейският неоколониализъм, който продължава за ограбва номинално "свободните" си бивши колонии се сблъсква с национални движения, които помитат марионетните корумпета. Най-вече във френската, най-суровата неоколониална система в Централна Африка.
    Отървавайки от правнуците на френските роботърговци, африканците се обърнаха за защита не към Европа или САЩ, а към техните опененти.
    Това трябва да говори много на можещите да мислят.

    Нередност?
Нов коментар