🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да бъде спечелена горещата война в Украйна и студената, която ще я последва

Колкото по-силна е териториалната позиция на Украйна, толкова по-силна ще бъде страната в студената война, след като опцията с боевете е изчерпана

Офанзивата на Украйна се очаква през април или май
Офанзивата на Украйна се очаква през април или май
Офанзивата на Украйна се очаква през април или май    ©  Reuters
Офанзивата на Украйна се очаква през април или май    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След една година има толкова неща, за които да скърбим. Загиналите и от двете страни. Останалите живи, разселени из Европа заради руските ракети. Бедните по света, които едва си купуват хляб. Но в речта си пред нацията миналата седмица президентът Владимир Путин не показа разкаяние.

Съюзниците на Украйна могат да се поздравят, че са свършили своята част от работата, за да се противопоставят на безмилостната атака на Путин, въпреки че със своя кураж и решителност самата Украйна има голямата заслуга. Обособиха се два принципа - че Киев трябва да спечели и че президентът Володимир Зеленски трябва да определи какво означава победа. Когато посети украинската столица миналия вторник, президентът Джо Байдън бе живото доказателство за американския ангажимент към каузата.

Но дори най-стойностните принципи могат да избледнеят, както добре знае Путин. Той вярва, че Западът ще се измори и с възможността за нов американски президент през 2025 г. и по-силна поддръжка от Китай може да се окаже прав. Неговата реч от миналата седмица даде да се разбере, че мобилизира Русия за война, която - гореща или студена, може да продължи едно поколение.

В боевете и в дългите години на тежко въоръжено противопоставяне, което ще последва, Украйна ще надделее само когато Путин - или по-вероятно наследникът му, стигне до заключението, че продължаването на агресията силно ще го отслаби у дома. Западните лидери трябва да покажат своята решителност пред Русия и да подготвят съгражданите си за предстоящата конфронтация. Затова те трябва да отбележат втората година на боеве с ангажимент за подкрепа в една дълга битка.

Първата задача е да се разбере какви са залозите. Някои европейци все още таят надежда, че мирно споразумение може да върне света в етапа от 23 февруари 2022 г. Всъщност Русия, от една страна, и Украйна и Западът - от друга, са в надпревара между съперничещи си системи. Западът смята, че суверенна Украйна трябва да бъде свободна да стане просперираща и демократична нация. Путин отрича нейното съществуване и казва, че руската цивилизация е във война със Запада. Това е война, която ще тества решимостта и силата и на двете системи.

Втората задача е да се спечели предимство на бойното поле. Пролетните офанзиви на Русия и на Украйна ще покажат дали която и да е страна може да завземе територия. Руската офанзива вече започна и не изглежда да напредва. Тази на Украйна се очаква през април или май. Заявената цел на украинската армия е да възстанови границите от 1991 г., като си върне Крим и четирите провинции, които Путин анексира през септември.

Киев трябва да отвоюва всичко, което може. Стратегическата причина е, че една орязана Украйна ще бъде по-бедна и по-трудна за защитаване. Източната и южната част от страната са източник на минерали и зърно, както и индустриални центрове. Безпрепятственият достъп до Черно море осигурява гладкото преминаване на украинския износ. Политическата причина е, че колкото повече територия изгубят руските сили, толкова по-ясно ще стане, че войната е безсмислена, както и ще е по-трудно за Путин или неговият наследник да оправдаят повторна инвазия в Украйна с нова армия.

Трябва ли украинските амбиции да включват Крим? По принцип да. Територията е в рамките на признатите граници на страната. Това също така е територия, която Путин силно цени, и затова нейното освобождение може да доведе до поражението му у дома. На практика връщането на Крим ще бъде трудно. Путин може да заплаши с използването на ядрено оръжие. Зеленски трябва да бъде уверен в успеха си, защото една неуспешна атака може да доведе до сплотяване на руснаците зад техния лидер.

Колкото по-силна е териториалната позиция на Украйна, толкова по-силна ще бъде страната в студената война, след като опцията с боевете е изчерпана. Това може да стане с формално мирно споразумение, но по-вероятно - с примирие, подобно на 70-годишния конфликт между Северна и Южна Корея. Във всеки случай Путин няма просто да се откаже, така че Украйна ще се нуждае от достоверни гаранции за сигурността си.

В идеалния случай това ще означава членство в НАТО. Възпирането на Путин е трудно, тъй като САЩ - напълно оправдано, не искат да започнат война с Русия. Членството в НАТО намалява риска, тъй като нападение над един от членовете се възприема като нападение над всички. Ако Путин нападне, той ще бъде този, който ще е избрал да започне война между суперсили.

На неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността няколко държави заявиха, че подкрепят тази идея, дори Франция може да е "отворена" към предложението. Членството в НАТО обаче изисква консенсус. Ако това е невъзможно, Украйна ще се нуждае от двустранни гаранции и много оръжия, за да бъде един европейски Израел, тоест несмилаема за нова руска инвазия.

Каквото и да стане, украинската нужда от оръжия ще продължи поне едно десетилетие, а вероятно и по-дълго. В момента страната изстрелва грубо толкова гилзи за месец, колкото САЩ могат да произведат за година. Нейната пролетна кампания ще изисква муниции, резервни части, системи за въздушна отбрана, далекообхватна артилерия и, в крайна сметка, изтребители. След войната ще трябва цял арсенал от въоръжение по стандартите на НАТО.

В момента Украйна изстрелва грубо толкова гилзи за месец, колкото САЩ могат да произведат за година.

Политиците твърдят, че са осъзнали тези нужди, но действат бавно. Те трябва да променят своята настройка. Западните страни трябва да приемат, че не могат повече да си позволят мирновременните производствени нива на оръжие - не само за да подкрепят Украйна, но и за да се защитават. Заплахите изобилстват. Те се нуждаят от дългосрочно повторно запасяване с муниции, от инвестиране в разширен капацитет и от доставки в целия алианс, за да се създаде издръжлива индустрия.

Очевидно помощта е жизненоважна. Предвид това, че САЩ осигуряват лъвския дял от оръжията, по-голямата част от нея трябва да дойде от Европа. Но частният капитал също е ключов и той ще потече към Украйна само ако тя бъде възприемана като добро място за инвестиране.

Както в Израел и Южна Корея, които отбелязват напредък въпреки дългогодишната враждебност на техните съседи, най-ценният ресурс на Украйна е нейното население. През тази война то показа, че е находчиво и съзидателно. Важно е, когато боевете приключат, жените и децата, които избягаха на Запада, да изберат да се върнат.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Свърши тя , каквато беше преди разпада на СССР и тогавашната студена война ! Запада имаше реална икономика и производство , сега е изнесено в Китай и работи основно печатнцата ! Даже Арабите взеха да се усещат и започва отвързването на петрола от долара !! А и нуждата от тотално превъоръжаване в предвид уроците от тоталната война в Украйна каквато всички си мислиха , че е невъзможна в 21 век - така , че я камилата , я камиларя !!!

    Нередност?
Нов коментар