ЕС планира да разхлаби ограниченията за ГМО

Целта е да се помогне на земеделците да се адаптират към изменението на климата

Растенията, при които се използва генно редактиране и които не могат да бъдат създадени по естествен път, ще изискват пълно разрешение за ГМО
Растенията, при които се използва генно редактиране и които не могат да бъдат създадени по естествен път, ще изискват пълно разрешение за ГМО
Растенията, при които се използва генно редактиране и които не могат да бъдат създадени по естествен път, ще изискват пълно разрешение за ГМО    ©  Reuters
Растенията, при които се използва генно редактиране и които не могат да бъдат създадени по естествен път, ще изискват пълно разрешение за ГМО    ©  Reuters
Темата накратко
  • Предлага се много генномодифицирани растения да бъдат одобрявани като конвенционални, а не да преминават през съществуващия в блока режим за ГМО, който е труден и скъп.
  • Само няколко ГМО са разрешени в ЕС, главно за храна на животни, поради обществената и политическата съпротива срещу така наречените "франкенфуд".
  • Предложението все още може да бъде променено, преди да бъде представено от Европейската комисия на 5 юли.

Брюксел планира да отмени контрола върху някои генетично модифицирани култури (ГМО), за да помогне на земеделските стопани да се справят с изменението на климата, което вероятно ще разпали отново общоевропейския дебат за тези спорни технологии. В проект за регламент на ЕС, с който Financial Times се запозна, се предлага много генномодифицирани растения да бъдат одобрявани като конвенционални, а не да преминават през съществуващия в блока режим за ГМО, който е труден и скъп.

Планът предвижда създаването на категория растения, при които е използвано редактиране на гени за създаване на нови сортове, но това е можело да бъде постигнато чрез традиционни техники за размножаване. В нея се включват пшеница, която може да издържа на суша, домати, устойчиви на гъбички, и картофи, съдържащи по-малко акриламид, който става канцерогенен при пържене.

Представители на ЕС твърдят, че новите техники са от жизненоважно значение за поддържане на реколтата, тъй като земеделските стопани се сблъскват с променящите се метеорологични условия като суша и наводнения. Те също така ще намалят използването на пестициди, торове и други химикали. Предложението все още може да бъде променено, преди да бъде представено от Европейската комисия на 5 юли.

"Науката и доказателствата показват, че те могат да бъдат постигнати и чрез конвенционално отглеждане на култури", заяви служител на ЕС. "Икономическата обосновка е много силна. Ако искаме да се справим с изменението на климата и да поддържаме продоволствената сигурност, се нуждаем от тези техники."

По-лек режим

В предложението се посочват различни регулаторни варианти, но се предпочита лек режим за повечето нови растителни сортове - които ще бъдат "третирани подобно на конвенционалните растения и няма да изискват разрешение, оценка на риска, проследяване и етикетиране като ГМО". Според проекта за тези растения ще бъде създаден регистър за прозрачност.

Редактирането на гени е форма на инженеринг, при която могат да се изтриват или добавят гени от един и същ или сходен вид, което ускорява традиционния процес, при който учените смесват различни растителни видове. Пример за това е съчетаването на сорт пшеница с голям кочан, водещ до високи добиви, с такъв с дебело стъбло, което го прави по-устойчив на вятър.

Това е различно от генетичното модифициране, при което се въвежда ДНК от чужди видове.

Растенията, при които се използва генно редактиране и които не могат да бъдат създадени по естествен път, ще изискват пълно разрешение за ГМО. Въпреки това "ще бъдат въведени мерки за стимулиране на растителни продукти, които биха могли да допринесат за устойчива хранително-вкусова система", а културите, оценени като такива, няма да трябва да носят етикет за ГМО.

Само няколко ГМО са разрешени в ЕС, главно за храна на животни, поради обществената и политическата съпротива срещу така наречените "франкенфуд".

От "Грийнпийс" заявиха, че ще се противопоставят на всякакво облекчаване, и определиха предложението като идващо от "ненаучен фантастичен свят, в който недоказаните твърдения на корпорациите за ползи се приемат за даденост, а рисковете не съществуват".

Ева Корал, отговорник за кампанията на "Грийнпийс" за ГМО в ЕС, заяви, че през 2018 г. Съдът на ЕС постанови, че редактирането на гени трябва да бъде обхванато от регламента за ГМО.

"Съдът на ЕС беше категоричен, че ГМО под друго име все още са ГМО. ЕС трябва да запази регулацията на новите ГМО, за да се увери, че те не представляват опасност за природата, опрашителите или човешкото здраве."

В предложението се призовава за внимателно третиране на устойчивите на хербициди растения, които прескачат видовете и водят до устойчиви на хербициди плевели.

Зелената партия и други членове на Европейския парламент, който трябва да одобри предложението, също се противопоставят на всяка промяна. Въпреки това повечето държави от съюза, които също трябва да дадат съгласието си, са изразили подкрепа за разхлабване на правилата за ГМО според лице, запознато с последните дискусии.

Служители на ЕС твърдят, че ще наблюдават подобни ефекти и ще предприемат съответните действия. Те обаче твърдят, че по-хлабавите правила са необходими, за да се гарантира, че научните изследвания се комерсиализират в ЕС, тъй като много страни приемат генно редактирани култури.

Това ще подпомогне и по-малките предприятия, тъй като има по-малко бюрокрация за комерсиализиране на културите. Премахването на ефективната забрана на ЕС за генномодифицирани култури ще помогне и на развиващите се страни, които се притесняват да ги засаждат, ако те не могат да бъдат изнасяни за ЕС.

"Това може да има положителни последици в световен мащаб", заяви служител на ЕС. "Други държави, особено в райони, където проблемите с продоволствената сигурност са по-остри, наблюдават какво правим. Това може да бъде важно за тях, за да се справят с изменението на климата."