🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ескалацията на конфликта по оста Иран - Израел

Войната в Близкия изток излиза от сенките

Атаката на Иран променя правилата на конфликта в региона. Израел отвърна на удара и увеличи напрежението в региона, след като не прецени внимателно отговора си

Войната в Близкия изток излиза от сенките
Войната в Близкия изток излиза от сенките
Темата накратко
  • САЩ и Великобритания загърбиха нарастващите критики към израелския премиер Бенямин Нетаняху и използваха своите изтребители и системи за противоракетна отбрана за отблъскване на атаката на Иран.
  • Израел отвърна, като рискува да разпали война и да разгневи САЩ и други съюзници.
  • Ударът на Иран измести Газа от световния дневен ред и това е от полза за израелския премиер.

Дългоочакваният удар на Иран срещу Израел започна шумно и завърши тихо. Още преди стотиците изстреляни дронове, крилати и балистични ракети да доближат Израел, иранската мисия в ООН обяви операцията за приключена. Близо 99% от ракетите и безпилотните летателни апарати бяха прехванати от международна коалиция още преди да достигнат Израел, и не нанесоха сериозни поражения.

Иранското нападение обаче променя правилата на играта в региона. След десетилетия "война в сянка" между заклетите врагове Израел за първи път беше подложен на пряка атака от Иран. Това приближава Близкия изток все повече до пълномащабен регионален конфликт, от който западните и арабските лидери се притесняват, откакто атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. предизвика ответната война на Израел в Газа.

След като Иран направи прецедент с директен удар вместо чрез прокси организации, сега топката е в полето на Израел и за всички би било добре отговорът му да е внимателно преценен. Техеран дава сигнали, че не желае допълнителна ескалация. А западните партньори на Израел начело със САЩ призовават премиера Бенямин Нетаняху към сдържаност, докато те обмислят дипломатически отговор.

Отговорът на Израел

Няколко дни бяха нужни на Израел, за да вземе решение. В ранните часове на петък иранската противовъздушна отбрана се задейства на фона на съобщения за експлозии - първите признаци, че Израел е предприел ответни действия за нападението на Техеран. След съобщенията за взривове в градовете Исфахан, в централната част на Иран, и Табриз, в северозападната част на страната, иранските държавни медии омаловажиха щетите от предполагаемите нападения, а Иран отмени ограниченията за полети, наложени през нощта. Отделно от това сирийската държавна информационна агенция "Сана" съобщи, че израелски ракети са били насочени към позиции на противовъздушната отбрана в южния регион на страната, като се позова на военен източник.Израел не е направил официален коментар. Израелски политици обаче посочиха, че страната е нанесла удар по Иран. Американската телевизия ABC News съобщи, че високопоставен американски служител ѝ е казал, че Израел е изстрелял ракети в рамките на ответен удар срещу Иран рано сутринта в петък. CBS News също така съобщи, че двама американски служители са потвърдили, че израелска ракета е ударила Иран. В Исфахан се намира и иранска военновъздушна база, и важен обект от иранската ядрена програма, за която Техеран настоява, че е изцяло мирна, но за която Западът се опасява, че може да постави Ислямската република на прага на оръжейния капацитет.

Информационната агенция Tasnim, която е близка до елитната Иранска революционна гвардия, съобщи, че въздушната база и ядреният обект край Исфахан са в безопасност и отхвърли съобщенията за нападение отвън. Високопоставен военен служител в Исфахан заяви пред държавните медии, че противовъздушната отбрана е стреляла по неидентифицирани обекти и не е имало щети.

Международната агенция за атомна енергия, ядреният надзорен орган на ООН, заяви в петък, че може да "потвърди, че няма щети по ядрените обекти на Иран". В публикация на Х тя добави, че "продължава да призовава всички за изключителна сдържаност и отново заявява, че ядрените обекти никога не трябва да бъдат цел във военни конфликти".

Но Тали Готлив, депутат от управляващата партия "Ликуд" в Израел, написа в платформата, че израелците трябва да са с "високо вдигната глава" заради своята сила, като добави "дано да възвърнем силата си на възпиране". В по-загадъчен пост Итамар Бен-Гвир, крайно десният министър на националната сигурност на Израел, който призова за "съкрушителна атака" срещу Иран, написа в Х: "Слаб!"

Потенциално разширяване на конфликта би имало сериозни геополитически и икономически ефекти, които ще засегнат и България. Още повече че ескалацията се случва по време на руската инвазия в Украйна, където Иран подкрепя с оръжие Москва, а САЩ - Киев. В Близкия изток се намират едни от най-големите производители на петрол и газ и пълномащабна война ще доведе до ново поскъпване на енергийните суровини.

Играта на Иран

Опасенията, че войната в Газа ще прерасне в регионален конфликт, избухнаха с нова сила късно вечерта на 13 април, когато Иран изстреля своя залп от дронове и ракети. Атаката е отговор на израелски въздушен удар, при който на 1 април в консулството на Техеран в Дамаск бяха убити седем души, включително висш ирански генерал. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви, че "злонамереният ционистки режим ще бъде наказан". Отговорът на Израел засилва напрежението в Близкия Изток, което е нежелано от САЩ и западните им съюзници.

Нападението на Иран не доведе до значителни щети, но последиците са дълбоки. След удара в Дамаск израелските служители по сигурността смятаха, че Техеран няма да отвърне със собствени сили, в съответствие с дългогодишната си политика да разчита на проксита. Сега изглежда, че тази оценка е била погрешна - втора поред, след като Тел Авив не предвиди атаката на "Хамас" на 7 октомври. Две седмици ръководителите на Иран търсеха вариант, който да успокои населението в страната и да възпре Израел, без да предизвика още по-голяма израелска ответна реакция. Въпросът сега е дали отговорът, който избраха, няма да навреди на интересите им.

Досега Иран беше облагодетелстван от шестмесечната война на Израел в Газа. В този период иранските лидери дадоха ясно да се разбере, че се стремят да избегнат директен конфликт с Израел и САЩ или пълномащабен регионален конфликт, въпреки че подклаждаха нестабилност. Иран изглеждаше доволен да проектира своята враждебност към Израел чрез "Оста на съпротивата", мрежа от подкрепяни от Техеран регионални екстремистки организации, която включва ливанската "Хизбула", милиции в Ирак и Сирия, бунтовниците хути в Йемен и "Хамас".

"Президентът беше ясен. Не искаме това да ескалира. Ние не търсим по-широка война с Иран."



Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ

Нещо повече - тези марионетни милиции направиха впечатляваща демонстрация на сила в целия регион: "Хизбула" в Ливан е изселила вероятно около 80 хил. израелци от градове и села в северната част на страната заради почти ежедневен ракетен обстрел, а хутите в Йемен нарушиха световната търговия, като атакуват кораби в Червено море. В същото време Иран успя да запази своите отношения на разбирателство с арабските държави, които искат да избегнат конфликт. По този начин режимът в Иран си гарантираше оцеляването, като държеше войната на една ръка разстояние. А междувременно Израел ставаше все по-изолиран заради войната си в Газа, а САЩ изглеждаха неспособни да се справят със ситуацията.

Анализ на The Economist обаче отбеляза, че иранският удар срещу Израел може да е изтрил тези положителни ефекти за Техеран. Ударът беше по възпиращата сила на Израел, като Иран не искаше да причини масови жертви. Ако искаше, нямаше от дни да предупреждава за атаката, нито да започне с бавно движещи се дронове, на които са необходими часове, за да достигнат целите си. Но Техеран също така не се задоволи със символично отмъщение - изстрелването на около 350 ракети и безпилотни самолети по друга държава е много повече от очакваната реакция. Макар щетите за Израел да са минимални, предприемайки подобно масирано нападение, Иран изпрати съобщение: че е готов да рискува собствената си сигурност, като се сблъска директно с Израел и потенциално въвлече САЩ във война.

В Техеран ударът в Дамаск се разглежда като израелска провокация. Точно както Израел се опита да възстанови своята възпираща сила, след като беше хванат неподготвен от атаката на "Хамас", ислямският режим сега се опита да направи същото, без да иска да изглежда слаб пред иранските граждани и своите регионални прокси групировки.

"Отсега нататък, ако ционисткият режим атакува нашите интереси, активи, хора или граждани в който и да е момент, ние ще отвърнем на атаката от Ислямска република Иран", заяви по иранската телевизия Хосейн Салами, ръководител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Съмнително е, че Иран би могъл да превърне подобни обстрели в редовно събитие, но намерението е тревожно. В официалната позиция на иранското посолство в София, изпратена до "Капитал", се казва, че израелските "нарушения изострят регионалното напрежение", като Техеран твърди, че не търси ескалация, но "няма да се поколебае да предприеме допълнителни необходими отбранителни мерки, за да защити законните си интереси срещу всеки акт на военна агресия или незаконна употреба на сила".

Пред "Капитал" 50-годишен иранец, който живее в София и се занимава с изкуствен интелект и търговия на валутните пазари, но по време на удара срещу Израел е бил в родния си град Урмия, разказва, че е разбрал за атаката на Техеран от чуждите медии и от свидетели, видели изстреляните ракети в небето. "Официалните новинарски агенции оповестиха новината със значително закъснение", посочва той. Според него много иранци са недоволни от действията на правителството си. "Ударът срещу Израел струва скъпо и разходите за него ще тежат на хората, особено с тази лоша икономическа ситуация и с инфлацията от 40%. Вече сме преживели осемгодишна война с Ирак и изобщо не сме съгласни с друг конфликт", допълва иранецът.

Проблемът за Техеран е, че вместо възпиране резултатът от атаката може да бъде ескалиращ цикъл от насилие. "Правителството на Иран, изглежда, е стигнало до заключението, че ударът над Дамаск е бил стратегическа точка на пречупване, при която липсата на отмъщение би донесла повече щети, отколкото ползи", казва пред The New York Times Али Ваез от Международната кризисна група. "Но по този начин войната в сянка, която той води с Израел от години, заплашва да се превърне в много реален и много вреден конфликт", който може да завлече САЩ, добавя той.

Докъде ще стигнат нещата зависи от мащаба на отговора на Израел. Ако реши да "ескалира още повече и да удари ядрени съоръжения, ще сме на съвсем нова територия", предупреждава пред в. Financial Times Санам Вакил, директор за Близкия изток в Chatham House.

Какво печели Израел

Ударът на Иран обедини западните и арабски държави в подкрепа на Израел. САЩ и Великобритания загърбиха нарастващите си критики към израелския премиер Бенямин Нетаняху и използваха своите изтребители и системи за противоракетна отбрана, за да помогнат за унищожаването на иранските безпилотни самолети, преди да достигнат Израел. Йордания свали десетки снаряди. Държавите от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, може да са изиграли непряка роля, тъй като в тях се намират западни системи за противовъздушна отбрана, самолети за наблюдение и зареждане с гориво, които биха били жизненоважни в тази критична ситуация.

От тактическа гледна точка Израел сега е в изгодна позиция, отбелязва Politico. Иран се превърна в реална заплаха и сега съюзниците няма да могат да откажат подкрепа на Нетаняху, независимо от действията му в ивицата Газа. А и ударът на Иран вече измести Газа от световния дневен ред. Преди седмица по-голямата част от света се обедини около възмущението от ужасяващия брой жертви сред цивилното население и задълбочаващия се глад, причинени от израелското нахлуване в Газа. Дори някои от най-близките съюзници на Израел говореха за налагане на ограничения върху продажбите на оръжие.

Днес разговорът изглежда съвсем различно. Израел може да се представи като жертва (въпреки че именно израелски въздушен удар предизвика иранската атака). Разговорите за ограничаване на продажбите на оръжие ще бъдат оставени настрана. Катастрофалната ситуация на жителите на Газа ще бъде второстепенна пред перспективата за по-голяма регионална война.

Рисковете

Атаката на Иран носи "нетна печалба" на Израел, отбелязва в свой анализ Емил Хокайем, старши сътрудник по въпросите за сигурността в Близкия изток от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Но и поставя Нетаняху пред трудна дилема. Ако иранският удар беше по-смъртоносен, щеше да направи неизбежно отмъщението на Тел Авив. Ако не беше толкова масиран, Израел можеше да не отговаря.

След нападението Тел Авив изпраща смесени послания за начина, по който може да отвърне на удара. Източник, запознат с правителствените обсъждания, казва пред Financial Times, че решението, пред което е изправен военният кабинет от петима души, включително премиерът Бенямин Нетаняху, е дали отговорът да е насочен към Иран, или да отговори по по-премерен начин. Хардлайнерите в правителството настояват за решителни действия. "Нуждаем се от смазваща атака", написа след атаката на Иран Итамар Бен-Гвир, известният с радикалната си реторика министър на националната сигурност на Израел, в платформата X. Финансовият министър Бецалел Смотрич заяви, че ако Израел "се поколебае", "ще поставим себе си и децата си в екзистенциална опасност".

Байдън настоятелно съветва Израел да предприеме премерен подход. "Президентът беше ясен. Не искаме това да ескалира, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, пред NBC. Ние не търсим по-широка война с Иран." Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също призовава за деескалация на конфликта между Израел и Иран. "На ръба на пропастта сме и трябва да отстъпим от него", заяви той. И препоръча: "Трябва да настъпим спирачката и да превключим на друга скорост." Борел очаква отговор от страна на Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но че се надява, че той няма да предизвика по-нататъшна ескалация. Пред Израел няма лесни възможности. Той би могъл да отвърне на удара, изстрелвайки дронове и ракети срещу армейски бази или ядрени обекти в Иран. Но това крие реален риск Иран да отговори отново и по-силно. Това би разтревожило и съюзниците на Израел, които не са приятели на Иран, но се страхуват от регионална война.

Има и други възможности. Израел би могъл да атакува ирански цели в други части на региона, което би било сигнал, че не е възпрян, но би било по-малко вероятно да предизвика по-нататъшна ескалация. Широко разпространени са и спекулациите, че Израел вече е решил да започне инвазия в Южен Ливан това лято, налагайки със сила Резолюция 1701 на ООН, която призовава "Хизбула" да се оттегли на 20 мили (около 32 км) от ливанско-израелската граница. Дори това да не се случи, ситуацията по границата се нажежава опасно. Интензивността на насилието в района се увеличава от януари насам и, изглежда, набира скорост отделно от боевете в Газа. Ако това продължава, не е изключено да въвлече Израел, "Хизбула" и в крайна сметка Иран в нова спирала на ескалация.

"Оттук нататък се очертават няколко сценария за развитието на конфликта между Израел и Иран. Първият е Израел да отговори конвенционално, което може да доведе до ескалация на напрежението в региона. Другата опция е Тел Авив да заложи на асиметрично сдържане - с помощта на киберсредства или други технологии, като в това отношение израелските отбранителни сили разполагат с неограничен арсенал", коментира за "Капитал доц. Искрен Иванов, преподавател по международна сигурност и управление на конфликти в СУ "Св. Климент Охридски". Според него, ако консерваторите в правителството на Бенямин Нетаняху надделеят, отговорът ще е конвенционален. Ако натискът на САЩ да няма ескалация надделее, отговорът ще е асиметричен и по всяка вероятност конфликтът ще бъде изнесен в Газа или в друг удобен за двете държави регион.

Всъщност Иран сгреши и направи услуга на Израел. Но съвсем не е сигурно, че неадекватното и доминирано от крайнодесни правителство в Тел Авив ще успее да се възползва от грешката на Техеран, като демонстрира сдържаност, запази подкрепата на съюзниците си и избегне пълномащабен конфликт, който би имал ужасяващи последици за световната икономика и съдбите на десетки милиони души. "В Израел политическата класа изтъква линията, че успешно е отблъснала драматичен ирански опит за разруха, а публиката вярва, защото иска да чувства сигурност и иска да се довери отново на армията си. Това може да не отговаря на действителността, но може да помогне в дългосрочен план, като позволи на армията да деескалира ситуацията във времето. Но това, разбира се, също така е политическо решение, което не е взето и е малко вероятно да бъде взето от правителството", казва пред "Капитал" Даниъл Лийви, президент на U.S./Middle East Project (USMEP).

Никой от съюзниците на Израел не желае неконтролируема ескалация. Същото важи и за Иран. А най-очевидният урок от атаката е, че изолацията би била смъртоносна за Израел и сигурността му зависи пряко от неговите съюзници. Остава Нетаняху и компания да покажат, че са го разбрали.

Има ли опасност за България

На този етап няма директна заплаха за националната сигурност на България. Външното министерство определи атаката като "безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност". По-скоро в тази ситуация правителството трябва да защити и гарантира сигурността на българските граждани в Иран и Израел.

"В дългосрочен план, ако кризата ескалира, може да има нови бежански вълни към Европа. Но се съмнявам случващото се пряко да ни засегне, тъй като сме под ядрения чадър на НАТО", казва доц. Искрен Иванов, преподавател по международна сигурност и управление на конфликти в СУ "Св. Климент Охридски". Той обръща внимание на това, че Европа не трябва да си затваря очите за ставащото в Близкия изток, макар да изглежда, че за ЕС войната в Украйна е приоритет. Действията на Иран няма как да не са съгласувани с Москва, "Хамас" и "Хизбула", което означава, че случващото се е част от един по-голям сценарий, в който участва Русия, заключава експертът.

По темата работиха още Марина Станева и Мария Кокова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Събитията от вчера (в СС на ООН) и от ранните часове днес (поредното израелско нападение срещу територията на Иран) правият абсолютно безсмислени горните пропагандни опити за преместване на гл.т.от кланницата, която Израел организира за палестинците в Газа, към мнимата агресивност на персите!

    В Газа ЦАХАЛ - засега! - са избили 34 000 палестинци, от които 2/3 са жени и деца!
    Колко са 34 000 трупа ли?
    Ами един избит до крак Ловеч или Силистра, за да го възприемете по-ясно!

    И докато Израел безчинства, разрушавайки поголовно най-гъстонаселения район на света, и изтласква в Синайската пустиня към затворената граница с Египет 2.2 милиона от оцелелети му жители-палестинци, пропагандните глашатаи занимават света колко справедливо би било Израел да продължи с провокациите към Иран с цел да запали ядрен конфликт и така да отклони вниманието от касапницата, която провежда в Палестина.

    Кланетата в Газа са факт!
    Много неудобен факт, защото светът вижда, че Западът не само нищо не прави, за да ги спре, а напротив - всячески поддържа и въоръжава Израел.
    А конфликтът на еврейската държава с Иран е крайно нужен на САЩ и сателитите му, за да отклонят вниманието на света от масовите убийство на мирни палестинци в Газа.
    Опитът Израел да се изкара жертва - целият в бяло! - е противоестествен, както е противоестествена цялата пропагандна политика на САЩ и васалите му!

    Нередност?
Нов коментар