🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
По време на днешното заседание на комисията по отбрана от МВР отново потвърдиха, че в момента жандармерията вече не се нуждае от подобна тежка бронирана техника.
По време на днешното заседание на комисията по отбрана от МВР отново потвърдиха, че в момента жандармерията вече не се нуждае от подобна тежка бронирана техника.    ©  Николай Дойчинов

Войната | Бюрокрация може да забави пращането на българските БТР-и за Украйна

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи решението Киев да получи над 100 бронетранспортьора от запасите на българската жандармерия

По време на днешното заседание на комисията по отбрана от МВР отново потвърдиха, че в момента жандармерията вече не се нуждае от подобна тежка бронирана техника.    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 10 гласа "за" и 5 - "против" парламентарната комисия по отбрана подкрепи в сряда проекта за решение на Народното събрание, с което България да изпрати нова военна помощ за Украйна. Този път става дума за над 100 бронетранспортьора, които МВР е наследило от т.нар. "Вътрешни войски", чийто приемник сега е Национална служба "Жандармерия". Както се предполагаше, зад решението застанаха депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и ИТН. Твърдо против очаквано бяха от "Възраждане" и БСП.

Оказва се обаче, че има риск трансферът на бойните машини да не може да стане толкова бързо, колкото се иска на политиците от "проукраинската коалиция".

Причината е, че БТР-ите се водят собственост на вътрешното министерство, а страната ни има сключено споразумение за отбранително сътрудничество с Украйна по линия на военното. Така, за да могат бронетранспортьорите да бъдат изпратени, те трябва да бъдат прехвърлени от МВР на отбранителното ведомство. Притесненията обаче са, че това може да се окаже доста дълга и тежка административна процедура, която да отнеме повече време. Алтернативният вариант бил да се сключи още едно споразумение с Украйна, този път по линия на вътрешното ни министерство. Така щели да се избегнат всички перипетии покрай прехвърлянето на собствеността върху бойната техника.

"Процесът е по-труден и изпълнен с определени препятствия. Точно поради тази причина инициативата е на парламента", коментира, след заседанието на военната комисия депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, без да влиза в излишни детайли. Той е един от вносителите на сегашното проекторешение за предаването на жандармерийските БТР-и. "Препятствията са повече от политически характер. Няма нищо лошо да има решение на парламента и той да възложи съответно на правителството", добави той, като призова "да сме градивни, а не да си прехвърляме топката".

"Ние не спорим дали да ги дарим или не, а как да стане по-бързо", коментира и зам.-военният министър Атанас Запрянов, косвено също намеквайки, че наистина съществуват някакви процедурни пречки.

Точната бройка на бронетранспортьорите, които страната ни се готви да даде на Киев, е класифицирана информация. Най-вероятно обаче става дума за приблизително около 120 машини. С тях украинската армия би могла да оборудва до четири леки механизирани батальона, което е между полк и бригада. Става дума основно за машини от доста старата модификация БТР-60, които са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век. България ги е придобила за нуждите на т.нар. "Вътрешни войски" по време на т.нар. "Възродителен процес", както е популярното наименование на насилственото преименуване на българските турци.

Повечето от тези машини не са били използвани, но са държани на склад над 25 години. Поради това само част от тях в момента функционират, но сравнително лесно могат да бъдат ремонтирани или пък евентуално биха могли да бъдат използвани за резервни части. Според проекторешението на парламента те трябва да бъдат предоставени на Украйна заедно с въоръжението им и наличните резервни части. Във военната комисия се завързал и спор точно през кое министерство трябва да мине трансферът на оръжията, с които БТР-ите са оборудвани.

"Ще предадем наличната техника във вида, в който е. МВР няма да се ангажира с ремонт", коментира по време на заседанието на комисията по отбрана зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев. От МВР за пореден път потвърдиха, че в сегашния си вид жандармерията не се нуждае от подобен тип по-скоро армейска бойна техника.

От чисто военно гледна точка готвената помощ за Украйна по-скоро изглежда мащабна, но едва ли би могла да повлияе бързо и пряко на украинската контраофанзива. На практика БТР-60 са твърде леко защитени машини, които, макар да са оборудвани с 14.5-милиметрови автоматични оръдия, не могат да бъдат използвани безопасно в авангарда на военните операции. Тяхната бронировка би могла да предпази екипажа и войниците само от леко стрелково оръжие и осколки от снаряди, които са се взривили на по-голямо разстояние, но не и от пряко попадение от гранатомет и дори от огъня на тежка картечница.Бронетранспортьорите принципно могат да бъдат използвани за бърз превоз на войски на няколко километра зад фронта, за евакуация на ранени и евентуално за жандармерийски операции и "прочистване" в наскоро завладени зони. В този смисъл машините най-вероятно ще бъдат изпратени на украинската териториална отбрана или на националната гвардия. При всички положения обаче те ще са ценна помощ за украинската армия, която дори набира чрез дарения средства за закупуване на цивилни, небронирани пикапи и джипове "втора ръка", също предназначени за транспортиране на военнослужещи зад фронтовата линия. В този контекст българските жандармерийски БТР-и, макар лекобронирани и с половинвековна история зад гърба си, ще бъдат приети радушно от украинските въоръжени сили.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1
    • + 3

    Това си е ковчег на колела. Метално кенче, което ще го подритва всяко малко по-висококалибрено оръжие. Да не дава господ да си в подобно на фронтовата линия.

    Нередност?
Нов коментар