🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Суровата реалност е, че БТР-60 са морално остарели и едва ли могат да се впишат ефективно в модерните западни доктрини за водене на мобилна война и комбинирани бойни действия.
Суровата реалност е, че БТР-60 са морално остарели и едва ли могат да се впишат ефективно в модерните западни доктрини за водене на мобилна война и комбинирани бойни действия.    ©  Николай Дойчинов

Войната | Президентът пак спъва военната помощ за Украйна с манипулативни тези

Изпращането на 100-те БТР-а може да се забави още, след като Румен Радев върна в парламента закона за ратификация на споразумението с Киев

Суровата реалност е, че БТР-60 са морално остарели и едва ли могат да се впишат ефективно в модерните западни доктрини за водене на мобилна война и комбинирани бойни действия.    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев наложи в понеделник сутринта вето върху закона за ратифициране на споразумението между България и Украйна, с което страната ни дарява на Киев над 100 ненужни бронетранспортьора тип БТР-60 от дълбоките военновременни запаси на национална служба "Жандармерия" към МВР. На практика това означава, че нормативният акт се връща за преразглеждане на второ четене в Народното събрание, като този път депутатите трябва да го подкрепят не с просто мнозинство, а с гласовете на половината от всички народни представители, т.е. поне 121 души. Това обаче едва ли ще е сериозен проблем, тъй като предишния път военната помощ за Киев получи внушителните 148 гласа "за". Срещу подпомагането на украинската армия в борбата ѝ срещу руската агресия се обявиха само 52 народни представители от БСП и "Възраждане".

По този начин основният ефект, който Радев цели да постигне с ветото си, е известно забавяне на военната помощ, както и допълнителен пропаганден шум по темата, гарниран с подвеждащи и демагогски послания. Последните присъстват обилно в мотивите на президентското вето. Там е отбелязано: "Народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост."

(Пълния текст на президентското вето с мотивите вижте тук.)

Държавният глава твърди: "Във водещата парламентарна комисия по отбрана само един неин член е взел участие в обсъждането, а от дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение №1 към Споразумението." В крайна сметка Радев заключва, че не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи. Президентът продължава, че подобна високопроходима техника би могла да се използва за защита на българската граница в условията на мигрантски натиск, както и за оказването на помощ при при бедствия и аварии, вкл. в труднодостъпни зони.

Извадени от контекста, мотивите на Радев може би в някаква степен звучат логично. На практика обаче президентската реторика е изключително манипулативна.

Въпросните над 100 бронирани машини БТР-60 са произведени преди десетилетия - през 60-те и 70-те години на миналия век, като страната ни ги е придобила за нуждите на т.нар. Вътрешни войски по време на т.нар. Възродителен процес, както е популярното наименование на насилственото преименуване на българските турци. След края тези събития бронетранспортьорите са консервирани за евентуално използване в случай на тотална мобилизация при пълномащабна война война между НАТО и съветския му еквивалент - т.нар. Варшавски договор.

Разпадането на СССР и краят на блоковото противопоставяне обаче водят след себе си девоенизация на българското общество, като Вътрешни и Гранични войски са преобразувани в Жандармерия и Гранична полиция - чисто полицейски структури със съвсем различни функции и без нужда от по-тежко, чисто армейско въоръжение. Така повечето от въпросните бойни машини се оказват почти неизползвани, но са държани близо три десетилетия на склад и до голяма степен са в запазена форма. В момента МВР директно заявява, че не се нуждае от тях, тъй като са с отпаднала необходимост.

Подвеждащ е и доводът на президента, че БТР-ите биха могли да се използват на българско-турската граница за спиране на миграционния натиск. В крайна сметка засиленият приток на бежанци и нелегално влизащи у нас датира още от началото на гражданската война в Сирия, която избухна през пролетта на 2011 г., т.е. преди почти 13 години. Ако МВР наистина искаше и можеше да използва тези борнетранспортьори за защита на граничната полоса, това със сигурност щеше да се е случило през изминалото повече от десетилетие.

Същото важи и по въпроса за използването на бронетранспортьорите в случай на бедствия и аварии - ако държавата е искала, спокойно е можела да го направи по време на катастрофичните събития през последните три десетилетия. В този контекст доста циничен е президентският пример с наводненията в Карлово и Царево, "когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия". Да, въоръжените сили наистина подпомагат населението в случай на природни катаклизми, но не защото МВР и пожарната са безсилни и/или са абдикирали от задълженията си, а защото това е основната законово фиксирана мирновременна мисия и на армията, както и най-логичното нещо, което военните би трябвало да направят в подобни ситуации.

Когато говорим за чисто армейския аспект на проблема, суровата реалност е, че БТР-60 са морално остарели и едва ли могат да се впишат ефективно в модерните западни доктрини за водене на мобилна война и комбинирани бойни действия. Тези бронетранспортьори предпазват войниците само срещу леко стрелково оръжие, имат слаба противоминна защита, а бойците на борда им са принудени да излизат от тях по изключително неудобен начин, който излага живота им на допълнителен риск. За съжаление Украйна в момента се намира в толкова тежка ситуация по отношение на бойната техника, че най-вероятно е принудена да приема с отворени обятия каквито и да е бронирани машини. В крайна сметка БТР-60 все пак предлагат умерено адекватни бойни способности, ако не бъдат използвани в непосредствена близост до фронтовата линия, където могат да бъдат цел на по-тежки оръжейни системи на врага.

Реално към момента единственото, за което биха могли да потрябват тези БТР-и, е при евентуално нахлуване на Русия и в България. Непосредствена заплаха за това засега няма, но всъщност даването им на Украйна парадоксално работи за допълнително намаляване и отдалечаване на този риск, тъй като в момента Кремъл e фокусиран във войната там почти изцяло. Колкото по-бързо Москва постигне спиране на огъня, замразяване на конфликта или траен мирен договор, без да бъде прогонена от окупираните територии, толкова повече се приближава моментът, когато тя ще започне да възстановява офанзивния потенциал на армията си и съответно рисковете и заплахите за страната ни ще започнат отново да нарастват.

В контекста на президентското вето срещу изпращането на БТР-ите за Украйна е доста интересно да се види как Радев ще действа по отношение на закона за ратификация на договора за придобиване на близо 200 бройки модерни американски бойни машини Stryker и спомагателна техника, който той би трябвало да подпише и изпрати за обнародване през следващите дни. И дали там той отново ще е воден от убеждението, "че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет".

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 15
    • + 8

    Прави впечетление,че единственно статиите с "война" могат да се четът от всички независимо дали имаш абонамент или не.Към автора.Време да започнете да правите разлика между война и СВО.Война е в Газа,а в Окраина СВО.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 12

    Защо както дяволът, така и Капитал чете евангелието - оттук-оттам и винаги наопаки?

    Да, БТР-60 са не само морално, но и физически остарели за съвременни бойни действия. Това са модерни, спрямо последната голяма война (1939-1945) "консерви", които дори една големокабрена картечница отдалеч прави на подвижен ковчег.

    В моивите на президента се изтъква, че тяхната висока проходимост може да е полезна за спасителни и евакуационни действия в БГ при все по-честите наводнения, свлачища и пр. бедствия.

    Клакираното от газетата правителство на ПП-ДБ превърна българската армия в трупен донор на ВСУ, чийто съветник до неотдавна беше и изпълняващият длъжността министър Тагарев.
    От засекретените протоколи, които минават на серии на конвейр в НС, никой извън депутатите няма представа ние бойни самолети имаме ли или щурмовите Су-25 отдавна се отпътували за нататък?Имаме ли противоракетни комплекси, след като изведнъж рязко се оказа, че едни ракети били "дефектни" и в БГ не можели да се употребяват. А в Украина - можело...
    Остана ли ни стволна артилерия? Танкове?
    Никой нищо не знае.
    Просто от време на време в НС се внасят поредните секретни списъци, които деби...пардон - депутатите гласуват.

    И друго - чета, че между Залужни и Герасимов се водят преговори, тикани от американците, за прекратяване на войната.
    Да не се окаже, че 100-те сини БГ БТР-а ще отидат при руснаците?

    Нередност?
  • 6
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • - 9
    • + 7

    Резидентът на путлеристкия режим трябва да бъде изправен пред Съд за държавна измяна, съучастие и подпомагане на военнопрестъпниците и терористите на путин!
    Импийчмънт и Съд!

    Нередност?
  • 7
    ebq17016973171207788 avatar :-@
    E. Gradev
    • - 10
    • + 7

    До коментар [#6] от "J. J.":

    А за избиваните безарабски българи през 2015г., а и не само за избиването и терора на деца, жени и мъже от страна на укронацистите това не го виждаш , защо сигурно ти е забавно да гледаш как избиват неинни хора , ама всички се мислите за големи професори ,а всъщност сте стадо овце и не можете да видите по далеч от наса си.

    Нередност?
  • 8
    kikminev avatar :-P
    whatever
    • - 8
    • + 2

    На Момчил Милев му имам пълно доверие, понеже е доказал, че когато пише за войната, поне знае името на българския министър на отбраната, за разлика от повечето журналисти. В този смисъл, ако имам възможността, бих го попитал защо не написа нито една статия за министър Тагерев и по-конкретно Да, България, които в предизборната си кампания обещаваха самолети, танкове и C-300 за Украйна, а след като влязоха в управлението успяха да обещаят единствено "дефектни ракети" и въпросните БТР-и, за които ни се смяха дори в западната преса.

    Горния коментар го пиша като избирател на ДБ, също и редовно четящ Момчил Милев, преди някой да ме обвини, че гласувам за Възраждане.

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 8
    • + 9

    Ехе статия за Украйна, излезе от хибернация пропагандата и то само защото президентът е решил да позащити малко нашия национален интерес, а не украинския.

    България през комунизма е разполагала с 900 БТР-90РВ. Какво се случва с тях, че да останат само 20 в армията и 100 в жандармерията май ще трябва да питаме всичките знайни и незнайни оръжейни търговци през последните 30 и отгоре години. Те са морално остарели, но също такива са и заместващите ги Stryker-и, които трябва да се появят към края на десетилетието. Описанието на автора за БТР-ите ни важи с пълна сила и за Stryker-ите – и двете машини имат бронировка за предпазване от 7.62 мм картечни патрони, нямат противоминна армировка и компановка на пода. Дори въоръжението на БТР-60РВ е по-добро от това на APC версията на Stryker – 12.7 мм срещу 14.7 мм картечница.

    Снимката на БТР-60 в действие на статията е доста показателна. Съветските машини са по-леки, с по-добро разпределение на тежестта и по-добра проходимост. Дори да извадим амфибийните възможности, БТР-60 се справя по-добре в кал и наводнени местности. Идеални са за извънредни ситуации. Stryker-ите се обръщат лесно, затъват още по-лесно и то базовата APC версия. Dragoon моделът с 30 мм купола добавя 2 тона отгоре, а ако искаме защита от 14.7 мм патрони – още 6 тона отгоре. Така и не стана ясно дали взимаме нови или стари шасита, защото Тагаренко само мърмори, как това е най-модерното на пазара и дали куполите ще ги плащаме отделно, защото те са най-новото в цялата компановка и то само на половината машини.

    Stryker е емблемата за корупция в американските военни поръчки за последните 30 години, заедно с F-35. Дългогодишният щатски анализатор и яростен критик на шапкарите в Пентагона – Blacktail го е обяснил напоително. Че е и сравнил двете машини в тяхната БТР конфигурация - https://www.youtube.com/watch?v=lqaENzh3mQU

    Затова какво сме дали на Украйна продължаваме да гадаем. Знае се за няколко системи „Град“ и верижни машини МТ-ЛБ. Останалото е мътна и кървава. Тишина от Министерството на отбраната, както и от „Капитал“ за ситуацията в Украйна. С недомлъвки авторът казва, че май, може би, вероятно, ВСУ има големи загуби и затова толкова напират за тези морално остарели, ръждясали и разпадащи се като ги види американски експерти наши БТР-и. Украйна е разполагала с над 16 хиляди бойни машини и системи преди войната, НАТО дарява още над 10 хиляди. И хоп – изчезват безследно, като еврофондове в България.

    Нещо няма „да живее десантът“, ВСУ не може да вземе напълно селцето Кринки. Няма десант в Крим нещо, Зеленски обяви официално край на контранастъплението и почва великото окопаване. Ще строят линия като тази на Суровикин, ама двойно по-дълга. Как ще я построят толкова плътна, с какво месо ще я пълнят, механизиран резерв ще имат ли да покриват потенциалните пробиви – все такива интересни въпроси.

    Парите свършват, месото и консервите също, всички нови доставки са от обещаните през първата част на тази година, за следващата ако има то ще са някакви подаяния от европейското ВПК. Вече по украинските степи трябваше да се изявява страшилището от Студената война – Leopard 1A5, цели 200 от тях. Един руснаците гръмнаха при това само с осколките от артилерия, а доставените са между 14 и 54. Крепостта Маринка от укрепната линия от времето на войната в Донбас падна, до средата на зимата това ще се случи и с Авдеевка. След тези фортификации остават малки селца насред полето.

    Загубите на ВСУ все още са енигма като варират между 450 000 убити и ранени или само убити. Зеленски готви пълна мобилизация, докато Путин още не е развърнал напълно новите подразделения. От началото на войната до миналия декември, ВСУ имаше числено предимство, с частичната мобилизация руснаците докараха до паритет, а от този декември май се готвим за превъзходство на руските сили. Инициативата минава изцяло в Кремъл, като Киев ще пали свещи в католически църкви и ще съживява езически славянски ритуали, за да повтори руската защита при Запорожие.

    Докторе това за Залужни и Герасимов изглежда да е партенка. Защото условията, които са обсъждали никога няма да се съгласят нито руснаците, нито американците. Дали този фейк идва от Зеленски, щото му пари на столчето от „великия“ генерал или от руснаците, които само потъркват ръчички и чакат двете Z-та да се хванат за гушите – не знам. На американците им се иска да замразят конфликта, но руснаците няма да го позволят това, освен ако не се обявяват за победители. Войната е до последния герой или докато на героите не им писне и не си спретнат един бърз военен пуч.

    Нередност?
Нов коментар