🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се справихме през 2023 г.

Понякога печелиш, понякога губиш

Икономистите, както гласи старият виц, успешно са предвидили девет от последните пет рецесии. Основното нещо, за което сгрешихме в предишното ни издание "Светът утре 2023", беше твърде мрачното отношение към състоянието на западните икономики, прогнозирайки за 2023 г. кратка рецесия в САЩ, дълбока в ЕС и дълга във Великобритания. Но меката зима в Европа (която смекчи икономическия удар от високите цени на енергията) и силата на пазара на труда в САЩ означаваха, че не сме били прави.

Рецесии, разбира се, все още могат да се случат и през 2024 г., но това е смисълът на вица - всяка прогноза за рецесия все някога ще се сбъдне. Но има значение кога.

Внезапното излизане на Китай от ограниченията за "нулев ковид" през декември 2022 г. също ни хвана неподготвени. Очаквахме известно разхлабване през 2023 г., но не и пълен отказ от тази политика (въпреки че хипотетично предложихме нещо такова в рубриката "Ами ако?"). Нито пък предвидихме изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел през октомври.

Справихме се по-добре в други области. Войната в Украйна наистина зацикли и се превърна в позиционна, като Русия се опитва да проточи конфликта с надеждата, че западната подкрепа ще се срине. Сблъсъкът ускори преминаването към възобновяема енергия, забързвайки прехода към чисти източници с (по наша оценка) 5 - 10 години. Заговори се, че Китай достига своя пик, американската политика се ориентира към реванша между Байдън и Тръмп, БРИКС прие нови членове, аргументите в полза на ESG инвестициите се засилиха, а YIMBY хората (подкрепящите по-активното застрояване - бел. ред.) спечелиха по-силни позиции - всичко това стана, както очаквахме. (Акроними!)

По отношение на изборите - казахме, че Реджеп Тайип Ердоган вероятно ще спечели в Турция, а Питър Оби вероятно ще загуби в Нигерия, колкото и да ни се иска да е обратното. За жалост излязохме прави и в двата случая. Отбелязахме, че напрежението между президента и вицепрезидента на Судан "може да създаде проблеми" и всъщност през април избухна гражданска война. В Аржентина препоръчахме да държите "под око" Хавиер Милей, който действително се класира за балотажа на президентските избори.

В областта на технологиите, както се очакваше, Apple обяви своите очила за "смесена реалност" Vision Pro, но не използва думата "метавселена", като вместо това предпочете термина spatial computing. Не предвидихме обаче "iPhone момента" в областта на изкуствения интелект (ИИ), а именно пускането на ChatGPT в края на ноември 2022 г., което внезапно катапултира ИИ в културния мейнстрийм.

А попитахме ли някой чатбот какви са неговите прогнози за 2024 г.? Не защото смятаме, че човешкият опит поне засега превъзхожда машинното самообучение. Но кой знае какво може да се случи в бъдеще?

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved