🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
   ©  Велко Ангелов

Войната | България, изглежда е предлагала МиГ-29 на Украйна чрез "триъгълна сделка"

Министерството на отбраната отрича да е преговаряло за безвъзмездно предоставяне на български изтребители на Киев

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Министерството на отбраната заявява, че не е провеждало разговори за "безвъзмездно" предоставяне на бойните самолети.
  • От позицията обаче се разбира, че явно все пак е правен опит за "небезвъзмездно" предоставяне срещу замяна със западни "междинни" изтребители.
  • Повод за обяснението е публикация на CNN, според която на 23 февруари страната ни е изразила желание да дари своите бойни самолети на Киев.

България явно се е опитала да сключи т.нар. триъгълна сделка със съюзническа държава за замяна на използваните от бойната ни авиация стари изтребители МиГ-29 със западни, като старите съветски машини се предоставят на Украйна по подобие на Полша и Словакия. Това става ясно от днешната официална позиция на Министерството на отбраната по повод публикация на американската телевизия CNN, според която на 23 февруари страната ни е изразила желание да дари своите бойни самолети на Киев.

Материалът, базиран на изтекли щатски секретни материали с все още неизяснена достоверност, твърди също така, че според доклада подобен ход би бил "предизвикателство", тъй като би оставил България без бойни спосoбности за осъществяване на мисията еър полисинг до доставката на новопроизведените F-16 Block 70. Първите 8 от въпросните изтребители трябва да преминат в българско владение чак в началото на 2025 г.

Подобна теза се застъпва и в днешната позиция на българското военно ведомство. "Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България", се казва в разпространената днес следобед негова позиция.

По-нататък от нея обаче се разбира, че явно все пак е правен опит за "небезвъзмездно предоставяне", по всяка вероятност по време на официалното посещение на служебния ни военен министър в Киев в края на миналата година. "В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 г. Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. триъгълни сделки, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности", се казва в днешната информация от военното министерство.

Макар да не се казва в прав текст и въпреки всички шумни декларации на Румен Радев, че докато управлява неговото служебно правителство, повече българско оръжие и боеприпаси няма да бъдат изпратени на Украйна, горното би трябвало да означава, че страната ни все пак е направила опит за "триъгълна" замяна на самолетите МиГ-29 с използвани западни "междинни" изтребители.

От публикацията на CNN не става ясно от коя съюзническа държава е трябвало да дойдат "заместващите" бойни самолети, но българският министър на отбраната Димитър Стоянов нееднократно е заявявал, че официално разговори по въпроса са водени с Франция, Швеция, Израел и САЩ.

Още преди няколко месеца пък министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте също нееднократно заяви, че страната му е готова да даде свои стари F-16 на онези източноевропейски страни, които са готови да дадат свои стари съветски изтребители на Украйна. Подобни заявки направи и Великобритания, която разполага с консервирани бойни самолети Eurofighter Typhoon Tranche 1. И Стоянов, и назначилият го президент Радев обаче коментираха тогава, че преговорите с Нидерландия за предоставяне на заместващи изтребители за българската бойна авиация не са достигнали до успешен завършек. За разлика от България обаче съседна Румъния успя да договори през миналата година придобиване на цели 32 броя стари, но поддържани, норвежки изтребители F-16 за безпрецедентно ниската сума от 513 млн. долара.

Ако съдим по развитието на събитията около сформирането на т.нар. "коалиция МиГ-29", доста по-вероятно е "заместващите" изтребители първо за тръгнат към Полша и Словакия, които вече изпратиха на Киев свои екссъветски бойни самолети и имат или скоро ще имат на въоръжение F-16. А през това време българското министерство на отбраната отчаяно ще се мъчи да намери къде и как да ремонтира двигателите на своите МиГ-ове.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Цикличното изтичане на американски тайни документи нулира старанията на пропагандата. Някой някого яко лъже: дали местните американци лъжат ония там или нашите политици ни плакнат - все тая, защото пропагандистите винаги са от спестяващите истината.

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    Винаги когато има изтичане на секретна документаци

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1
    • + 2

    Извинявам се, грешен клавиш. Та, винаги, когато има изтичане на документи, възниква въпросът дали това наистина е "изтичане", или контролирано изхвърляне. Нямам мнение по въпроса, не е моето поле на експертиза, нито моето ниво на анализ. Мога обаче да препоръчам един такъв, от наистина добър военен блог, без да съм напълно съгласен с тезата. И особено ми хареса една мисъл: ...the proxy had become a parasite...Ето линка: https://bigserge.substack.com/p/russo-ukrainian-war-leak-biopsy

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Изразът "The proxy has become the parasite" е брилянтно обобщение на цялото недъгаво американско импромптю в Украина.

    Видимо накрая на руски с тексаски акцент ще промърморят: хотели лучьше, а стало как в Сагоне/Багдаде/Кабуле.

    Yankee, go home!

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Не знам защо толкова се възбудиха всички "войнолюбци" от тази новина с нашите МиГ-ове. Радев си го обяви индиректно още преди месеци - България няма да предостави изтребитлите, докато не се намерят заместващи такива и те поемат дежурствата, тоест - са боеспособни. С други думи, ако някоя държава ни предостави Рафали, Грипени или Тайфуни, докато не дойдат, с оборудването, въоръжението и подготвения персонал няма да даваме нищо. Самите преговори са били част от усилията на Радев да се представи като добър съюзник на янките - тоест са били задължителни.

    Относно прословутият теч - той е почти сигурно контролиран, въпросът е от кого. Фактът е, че се появиха две версии и едната "подкрепена" от руснаците, говори по-скоро, че документите са пуснати от Киев или някой близък до Украйна в САЩ. В самите тях има няколко типа данни - вече известни такива (оръжейните доставки, например), изцяло украински без проверка (тези за загубите) и по-общи. Малко след тяхното публикуване и огласяване започна и наратива, който Киев иска - да се отложи офанзивата. Защото не е в техен дългосрочен интерес и е прекалено хазартна. Ако не успеят - губят войната и то грубо, ако успеят - шансовете им за щастлив край не са гарантирани.

    Ще видя какво е писал Големият Сарж, че сега го видях, но от моя страна мога да кажа, че могат да се извадят две интересни заключения:
    - Украинците са загубили 3/4 от системите С-300 за 1 година война, което ги спасяваше от руските ВВС. Системите Бук се оказаха изненадата и за двете страни, но тук силите на Киев разполагат с по 2 ракети на установка, което обяснява и защо видеата от последните няколко месеца се виждат, че всяка такава носи точно 2 от 4 възможни ракети.
    - От новосформираните бригади само 2 са с пълна численост (82 въздушно-щурмова и 23 механизирана ако не ме лъже паметта), останалите са с между 20 и 30% намалена такава. Което кореспондира с цялостното намаляване на танковите подразделения в досегашните сили.

    Нередност?
Нов коментар