България разполага със зенитни ракети С-200, които Украйна успешно преработва в далекобойни боеприпаси за поразяване на наземни цели
България разполага със зенитни ракети С-200, които Украйна успешно преработва в далекобойни боеприпаси за поразяване на наземни цели    ©  Надежда Чипева

Войната | Нов пакет с военни помощи за Украйна подготвя "некоалицията"

В замяна по крайбрежието на България може да бъдат разположени съюзнически противокорабни и зенитни ракети

България разполага със зенитни ракети С-200, които Украйна успешно преработва в далекобойни боеприпаси за поразяване на наземни цели    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народното събрание подготвя ново решение, с което да се даде още военна помощ за Украйна. То беше внесено от водещи народни представители от т.нар. некоалиция, т.е. от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и гласувано от комисията по отбрана на парламента. Утре предстои спешно да влезе за разглеждане в пленарната зала, където също така ще се прегласува и ветираното от президента решение за изпращане в Украйна на над 100 бройки ненужни бронетранспортьора БТР-60 от складовете на жандармерията към МВР.

По силата на нормативния акт страната евентуално ще трябва да предостави на украинската армия още преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, които са класифицирани като "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни". С предишно свое решение парламентът разпореди на военното министерство да дари на Киев боеприпаси с изтекъл ресурс за зенитните комплекси С-300.

В мотивите сега се отбелязва, че България не разполага с нужната техническа документация, контролно-измервателна апаратура и най-вече резервни части, за да ремонтира въпросните боеприпаси. Не така обаче стояла ситуацията с Украйна, която вероятно има капацитет да ги поправи и да защитава с тях въздушното си пространство по време на продължаващите атаки срещу критичната и енергийната инфраструктура на страната. Засега не е ясно за какъв тип и какво количество противовъздушни боеприпаси става дума този път.

След като даде на Киев въпросните зенитни ракети, правителството ще бъде задължено от парламента да подсили отбранителния капацитет на страната и вероятно най-вече на българското черноморско крайбрежие. Министерски съвет ще трябва спешно да проведе преговори със съюзниците ни в НАТО за разполагане на техни системи за противовъздушна отбрана и противокорабни ракетни комплекси. Последното очевидно се прави в контекста на периодично провежданите от Русия "морски маневри с бойни стрелби" в изключителната икономическа зона на България в Черно море, зад които се крие опит за де факто налагане на блокада срещу украинското търговско корабоплаване.

Заради въпросните учения българското военно министерство неофициално се опита спешно да форсира проекта за придобиване на брегови противокорабни батареи, но очевидно сега е решило да смени формулата с коалиционна подкрепа.

В средносрочен план на базата на настоящото решение Украйна може да получи и още бронирана техника от военновременните запаси на българската армия. Парламентът разпорежда на военния министър да проведе преглед на отбранителните способности и да прецени какви ресурси могат да се освободят след началото на доставките на бъдещите американски бойни машини Stryker. По силата на междудържавния договор между България и САЩ сухопътните сили на страната ни трябва да придобие близо 200 единици бойна и спомагателна техника, като първите от тях би трябвало да започнат да пристигат през третото тримесечие на 2025 г.

"В тази връзка е възможно по-старата допълнителна техника, налична към настоящия момент, също да бъде предоставена на Украйна", отбелязват вносителите в мотивите към решението. Вероятно след като Stryker-ите започнат да пристигат, най-запазената част от сегашната бронирана техника на елитната ни 61-ва бригада на сухопътните войски ще отиде при 2-ра тунджанска бригада, освободеното въоръжение ще бъде консервирано във военновременните запаси, а оттам ще бъдат извадени други, по-стари машини, които ще бъдат дадени на украинците.

България ще подпомага Киев и по линия на коалицията F-16. У нас ще се провежда езиково обучение за украински пилоти на изтребители, а също така страната ще отвори въздушното си пространство за тренировъчни полети от съседна Румъния, на чиято територия ще бъде разположен регионалният център за обучение на авиатори на F-16. Той ще се намира в румънската 86-а авиобаза Борча на около 60 км северно от Силистра. В България също така ще се обучават и военнослужещи от украинските сухопътни сили, като идеята е през страната ни годишно да минават до четири пехотни или механизирани роти с численост до 160 военнослужещи.

Министерският съвет ще трябва да поиска възстановяване на разходите за предоставяното на Украйна въоръжение и боеприпаси по линия на Европейския инструмент за мир и фондове от държави - членки на НАТО, гласи още решението.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 3

    Както винаги ние не сме в час и не знаем какво се случва. САЩ спират парите, Европа няма също за още по-дълга война, а и избирателите няма да позволят повече милиарди. Западната администрация започва да гледа как да изкара нещата така, че провалът да изглежда по-малък. Зеленски скоро ще си ходи, а ако не, изоставената да гние и мре на фронта уморена украинска армия сама ще тръгне към Киев и ще го свали. На този фон пращането на военна техника към Украйна е неадекватно и единствено, за да не се каже НЕ на някое чуждо посолство. Дано идеята на някой не е да остави държавата ни без никаква защита. Даваме "100 ненужни бронетранспорьори" на Украйна и купуваме за 2.5 милиарда лева бронетранспортьори "Страйкър" от САЩ. Найс а!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Продължавам да мисля, че на газетата е останала публика с достатъчно високо IQ, за да не се хване на горните кандърми.
    Защото в коренно променената ситуация по фронтовете след фиаското на бурно одърдореното "контранастъпление" (около 70000 убити украински мъже) в прокси войната на САЩ в (и за сметка на) Украина, БГ правителството на хермафродитозата се натиска по крилатия израз: на 8 септември да си купува фабрика...

    Америка се чуди как малко по-достойно, отколкото в Афганистан да се оттегли от блатото Украина. За да набута на свое място там ЕС. ЕС кучета го яли! Въпросът е по CNN да не дават US военни транспортни самолети, от които свалят ковчези, наметнати с раирани знамена...

    За сведение на високоинтелигентния автор и на този обемен (и леко досаден ми) обзор, според Канвенцията за морско право Изключителната икономическа зона си е международни води. Там всякакви чужди кораби и самолети могат да правят всичко. Единственото, което не могат да правят, е да извършват проучване и добив на полезни изкопаеми.
    Пък и както стана пределно ясно отпреди половин година, украинският зърнен керван минава през териториалните води на Румъния, БГ и Турция до Босфора, тяка че никаква опасност от агресия няма, освен ако в Кремъл не решат да тестват кой как тълкува чл.5 от Вашингтонския.

    От друга страна, нападение от брега на кораб на чужда държава, ако че се намира в нейната ИИЗ, е сasus belli.
    А и под чия юрисдикция ще са лелеяните противокорабни комплекси?
    Всъщност това е основен въпрос, който иначе високоинтелигентният и безкрайно ерудиран автор на обзора си е спестил.
    Ако са британски/американски/холандски и някой тамошен дежурен офицер не издържи на напрежението и даде команда за изстрелване, ответният удар няма да е по Потсмут, Бостън или Ротердам, а ще изпепели Варна и Бургас. С все варненци и бургазлии.

    Това ли искаме?
    Дълбоко се съмнявам.
    И все повече се убеждавам, че всеки ден със сглобката на шията е като с примка на шията за всички ни.
    Просто тия хора не четат вестници.
    Капитал и да го четат - полза няма. На един акъл са.

    Нередност?
  • 3
    radoslavst avatar :-|
    Rado
    • - 5
    • + 3

    Много добра новина, дано се сбъдне всичко написано в статията.

    Нередност?
  • 4
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 4
    • + 3

    Срещу оркското нашествие в Европа трябва да се работи системно и последователно. Орките трябва да бъдат спрени на всяка цена.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    P.S. Един пример за размисъл на по-интелигентната публика.
    През 2015 г в Турция имаше 3 батареи пейтриът - една на бундесфера и две на американската армия. Два месеца след свалянето от турски Ф16 на руския Су24 над Сирия, Германия и САЩ в строен порядък си изтеглиха патриотите от Турция и я оставиха абсолютно незащитена. Вайканията на Ердоган пред Обама не помогнаха.
    Имало защо. На 15 юли 2016 г от натовската ВВС база Инджирлик тръгна опита за преврат. Ако Турция разполагаше с ПРО системи, самолетите на превратаджиите трябваше да бъдат цел. А не е трябвало...

    Просто пример, че чуждото оръжие обслужва чужди интереси...

    Що се отнася до "даряването", трябва ясно да се каже, че предложението на баце, Пеевски и Киро продължава да превръща българската армия в трупен донор на украинската.
    Нужно ли е да припомням, че днешният БГ министър на войната доскоро е бил съветник в украинското военно министерство?
    Няма да е чудно, ако им предаде и канчетата, манерките и кубинките...

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 1
    • + 3

    Никой ли не чете с разбиране? Срещу реално експедирана към Украйна чувствителна военна техника и въоръжение - ракети за С-300, в България МОЖЕ да бъдат разположени натовски оръжейни системи.
    Ама може и да НЕ бъдат, нали? Някакви гаранции? Като гаранцията на Франция за Македония, май...

    Нередност?
  • 7
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • - 3
    • + 3

    Отколешна мечта на местните американски подлоги - да унищожим боеспособността на армията си за да може господарите им да дойдат да ни "пазят" ...

    Нередност?
  • 8
    gol_master avatar :-(
    Гол майстор
    • - 1
    • + 5

    Даваме, подаряваме. А полза имаме ли?! Пак купуваме скъпо и прескъпо оръжия от САЩ. Можеше поне да ни облекчат в цената. Ама като само козируваме, не поставяме ние условия и изисквания и не реагираме като истинска държава.

    Нередност?
Нов коментар