🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна: Травмата от войната

Дара Масикот от фондация "Карнеги" казва, че украинците се нуждаят от помощ, за да се възстановят психически и физически

Военната, икономическата и дипломатическата цена, която Украйна плаща заради руската инвазия, е очевидна вече почти две години. Но има много други невидими последствия, като например менталните и физическите белези от конфликта с висока интензивност, които бойците от двете противникови страни натрупват.

Докато Украйна и нейните поддръжници правят дългосрочни планове за възстановяване на страната, украинското правителство се стреми да прилага политики за подкрепа на неговите войници, за да им помогне да се справят с последствията и да се излекуват. То обаче ще се нуждае от помощ, за да осигури информирана грижа за травматизираните в огромен мащаб.

В Украйна съществуват много общности, които преживяват различни видове травми: милионите войници и техните семейства; медицински лица и други служители, които оказват първа помощ, докато са изложени на боен риск и сами стават жертви; вътрешно и външно разселени хора и военнопленници.

Украйна е изправена пред няколко предизвикателства, докато се опитва да отговори на менталните потребности на своите граждани, и ще има нужда от сериозна външна подкрепа, за да го направи. На първо място е мащабът на проблема: правителството изчислява, че ще след войната в страната ще живеят 1.8 млн. ветерани, което прави 5 млн. засегнати, ако се включат роднините им по пряка линия. Това означава, че около 11% от предвоенното население на Украйна ще бъде директно засегнато от бойни травми.

Официалните служби в страната изчисляват, че от 2014 г. досега една четвърт от ветераните са развили някакъв вид посттравматични стресови разстройства (PTSD). И все пак, тъй като всеки войник е нужен, дори онези, които преживяват тежък психически стрес, често получават само кратка отпуска, преди да бъдат изпратени обратно в техните бойни части.

Бюрократичният процес за достъп до грижи и обезщетения за ранените украински войници и техните семейства е тромав. В страната няма достатъчно специализирани клиницисти, които да провеждат терапии.

Около 11% от предвоенното население на Украйна ще бъде пряко засегнато от бойни травми.

Второто предизвикателство е тежестта на травмата, причинена от естеството на самата война: интензивността и продължителността на битките, масовостта на раните от артилерия и противопехотни мини, системните военни престъпления, извършвани от руските сили. Тези обстоятелства създават сложни и преплетени помежду си физически и психически травми за украинските войници и цивилни. Лечението на тежки физически политравми (ампутации, изгаряния, черепно-мозъчни травми, загуба на слух и зрение или наранявания на гръбначния стълб) е много ресурсоемко, а Украйна не разполага с достатъчен капацитет.

Украинското правителство повишава националната осведоменост относно тези предизвикателства и значението на това да се търси помощ. Все още обаче има социална стигма относно това да се търси помощ при психични разстройства. Дори след инвазията на Русия в Украйна от 2014 г. посттравматичните разстройства често не биваха лекувани, отчасти защото бойците гледаха с подозрение на системата за военна психологическа подкрепа - ехо от съветското минало на страната.

Окуражаващо е, че в Украйна нараства отвореността на обществото по отношение на грижата за ветераните. Информираността за психичното здраве се увеличава, отчасти поради смяната на поколенията, отчасти заради самата война.

Правителството и неправителствените организации активно търсят подкрепа за подобряване на грижата за завърналите се от фронта и техните семейства. Например те искат да използват модерни технологии като приложения за смартфони, за да улеснят достъпа на ветераните до терапевтична помощ.

Много международни партньори са готови да предоставят подобрен вид подкрепа и да споделят най-добрите си практики. С финансовата подкрепа и трансфера на знания по линия на международни програми за обмен, които са в ход от началото на войната, Украйна се опитва да внесе в страната най-качественото ноу-хау за информирано лечение на травми.

За разлика от нея Русия няма партньори, които да й помогнат с грижите за ветераните, а секретността възпрепятства разработването на подходящи политики по въпроса. Макар приключилите своята служба руски бойци в момента да са малко, лекарите тихо предупреждават, че онези, които се връщат у дома, не получават подкрепа и злоупотребяват с алкохол и наркотици. Някои са склонни към насилие и извършват жестоки престъпления.

Осигуряването на информирано лечение при травми е съществена част от възстановяването на Украйна. Правителствата, които подпомагат възстановяването на страната, могат да кодифицират тази подкрепа в дългосрочен план, като я включат в своите пакети с помощи.

Международните структури и неправителствените организации вече играят важна роля, работейки с украински партньори, като повишават осведомеността, предоставят подкрепа и като продължават да обучават местни медицински специалисти както у дома, така и в чужбина. Заедно можем да помогнем на украинците, засегнати от травмата от войната, да възстановят живота си, дори докато те търсят начин да възстановят своята страна.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар