🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рецепта по здравна каса да не се изпълнява, ако ги няма всички изписани лекарства

Това предлага НЗОК и настоява да знае кой пациент коя точно опаковка медикамент е купил

Ако задължението аптеките да отпускат всички лекарства в рецептата накуп, влезе в сила, пациентите ще получават отказ да вземат само наличните от тях и да търсят останалите в друга аптека
Ако задължението аптеките да отпускат всички лекарства в рецептата накуп, влезе в сила, пациентите ще получават отказ да вземат само наличните от тях и да търсят останалите в друга аптека
Ако задължението аптеките да отпускат всички лекарства в рецептата накуп, влезе в сила, пациентите ще получават отказ да вземат само наличните от тях и да търсят останалите в друга аптека    ©  Лили Тоушек
Ако задължението аптеките да отпускат всички лекарства в рецептата накуп, влезе в сила, пациентите ще получават отказ да вземат само наличните от тях и да търсят останалите в друга аптека    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако в една рецепта има изписани три лекарства, които се покриват от здравната каса, но в аптеката не е налично едно от тях, пациентът няма да получи и другите две налични. Същото ще се случи, ако и трите са налични, но едно от тях е в по-малка доза. Това стана ясно след неуспешните преговори на Българския фармацевтичен съюз (БФС) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Касата е поискала това задължение да залегне в договорите й с аптеките, но фармацевтите са отказали. В сегашния договор е записано, че при изразено желание на пациента, той може да получи по-малко количество от предписаното в рецептата или протокола и да търси нужното в друга аптека.

Ако текстът бъде наложен от здравната каса, пациентите ще трябва да обикалят аптеките, докато намерят някъде всички медикаменти накуп.

Според председателя на БФС магистър-фармацевт Димитър Маринов, изискването е било поставено лично от изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова по време на преговорите с аптеките. Мотивът й бил, че пациентите са длъжни да спазват лекарските предписания и да се придържат към терапията си.

Фармацевтите обаче смятат, че в живота съществуват много казуси, при които пациентите имат право да получават и да плащат по-малки количества лекарства, ако например имат налични опаковки у дома от предишни лечения. Според Димитър Маринов текстът само ще засили покупката на медикаменти, които не са нужни и ще увеличи плащанията от касата, вместо те да отидат за други нужди.

"Ако текстът влезе в сила и на пациент му откажат лекарство, защото третото го няма, той може да заведе искове и ако НЗОК може да си позволи да плаща неустойки, ние, фармацевтите, нямаме тази възможност. Особено ако пациентът си отиде заради липса на медикамент", казва той.

Заради това и още едно изискване на НЗОК, съществува опасност аптеките да не подпишат договор и пациентите да останат без лекарства от 1 април, пишат БФС в писмо до служебния премиер, служебния министър на здравеопазването, председателя на надзора на НЗОК и самата д-р Пенкова. Според условията за договор на касата с аптеките, договорът изтича на 31 март и няма опция да бъде удължен автоматично. Това означава, че ако до тогава не се договорят, аптеките няма да имат основания да продават лекарства, платени от НЗОК.

"Капитал" изпрати въпроси на здравната каса защо се стига до това недоразумение с аптеките. Вечерта НЗОК качи своя позиция по въпроса, в която не отстъпва от исканията си и не дава хоризонт какво ще се случи след 1 април.

В търсене на изчезналото лекарство

Според българското законодателство аптеките не са длъжни да държат налични всички близо 3000 лекарства, които НЗОК заплаща. Доста често има и недостиг на определени продукти, а годишно близо 300 медикамента се дерегистрират и престават да се продават в страната.

"В момента част от инсулините са дефицитни. Съществува случай, в който на пациент са изписани пет флакона инсулин и две лекарства за кръвно. Аптеката разполага с двете лекарства, но има четири флакона инсулин. Ако текстът за получаването на по-малко от предписаното количество отпадне, пациентът няма право да получи нито двете налични лекарства, нито пък четирите флакона инсулин. Фармацевтът трябва да каже, че според НЗОК пациентът трябва да получи или цялото количество, или нищо", коментира Маринов.

В случая, ако пациентът иска да получи четирите налични флакона, той трябва да отиде отново при ендокринолог и след това при личния си лекар, които да му напишат нова рецепта. Има и много случаи, в които липсващи лекарства се появяват в аптеките, но пък други от рецептата не са налични. Случаят е идентичен - пациентът не може да купи едно лекарство от една аптека, а друго - от друга.

През лятото например пациентите с високо кръвно ползват по-малки количества медикаменти за свалянето му, тъй като това се случва физиологично от топлото време. Тогава лекарите просто съветват пациентите да намалят дозата на ползвания медикамент, но не винаги изписват нова рецепта само за сезона.

"Сега това ще бъде невъзможно и пациентите просто ще трябва да си купят например две опаковки. Така те ще плащат ненужно, а в домовете им ще се трупат ненужни запаси от медикаменти. Попитахме НЗОК колко допълнително ще плати за лекарства, ако пациентите наистина купуват всичко. Не ни отговориха", казва Маринов. За момента и самите фармацевти не биха могли да изчислят колко милиона лева допълнително ще трябва да плаща здравната каса, ако пациентите пият всички предписани лекарства в пълни дози, нито пък как ще им се отрази това на здравето.

Според Маринов, ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение да купуват лекарства, които не желаят. "Българският фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число - и на достъп до лекарствени продукти", казва той.

Касата иска да знае всяка опаковка

Другата пречка пред подписването на договори с аптеките е да подават в здравната каса номера на всяка отпусната опаковка с името на всеки пациент.

Още от 2019 г. тази информация се съхранява по европейски регламент в Българската организация за верификация на лекарствата, в която са съсредоточени данните за всяка внесена, верифицирана и използвана опаковка. Организацията за верификация и нейната информационна система са свързани с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цените и НЗОК, за да могат те да контролират лекарствения поток.

"И в момента касата има право на достъп до информация от БОВЛ, в която подаваме данни, и няма право да иска данни повторно от аптеките. Да не говорим, че по този начин всякакви служители ще имат достъп директно до информацията кой пациент коя точно опаковка е купил", казва Маринов.

Здравната каса: Пациентът да се върне след 24 часа

В своя позиция вечерта здравната каса обяви, че пациентът е длъжен да си купи и приема всички изписани лекарства, а ако в аптеката няма определен медикамент, фармацевтите са длъжни да го заредят до 24 часа, а болният да се върне и да си получи всички лекарства.

"Необходимо е да се спазва лекарското предписание от гледна точка, както на вида, така и на общото количество на назначената терапия. Само така ще се гарантира провеждане на назначената терапевтична схема в пълния й вид и обем", казват от НЗОК.

По отношение на вмененото изискване за контрол от фармацевтите на всяка опаковка, касата твърди, че така ще се постигне проследимост при отпускането на лекарствените продукти до пациента, като се гарантира произхода им и че същите са отпуснати на конкретен пациент, по този начин също така ще се предотвратят евентуални злоупотреби при отпускането и заплащането на лекарствените продукт, казват от касата.

От БФС отбелязват, че аптеките са длъжни да доставят лекарства, особено ако ги има в склада, а напоследък липсите са много. но никъде няма задължение пациентът да вземе всички изписани лекарства. Това е само негово право. Фармацевтите смятат, че НЗОК има огромен контролен апарат и не те трябва да извършват контролната дейност как се харчат публичните средства за лекарства.