🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите в развитието и обучението на хората са с най-голяма важност и предимство

Донка Терзиева, директор "Човешки ресурси", "ФЬОНИКС Фарма"

Донка Терзиева, директор "Човешки ресурси", "ФЬОНИКС Фарма"
Донка Терзиева, директор "Човешки ресурси", "ФЬОНИКС Фарма"
Донка Терзиева, директор "Човешки ресурси", "ФЬОНИКС Фарма"
Донка Терзиева, директор "Човешки ресурси", "ФЬОНИКС Фарма"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Донка Терзиева е директор "Човешки ресурси" във "ФЬОНИКС Фарма", където работи през последните шест години. Тя има над 25 години опит в областта на човешките ресурси във фармацевтичния, застрахователния сектор и в сектора на бързооборотните стоки.

Притежава магистърска степен по "Международен туризъм" и "Международни икономически отношения" от Университета за национално и световно стопанство и Executive MBA от Американския университет в България.

Компанията е в един от бизнесите, в които машините трудно могат да заменят човешкия контакт, всекидневното общуване, грижата за клиентите, непрекъснатата връзка. Работодател сте на хиляди служители. Какви служители търсите и какви служители работят за "ФЬОНИКС Фарма"?

Мисля, че работата в бизнес, където човешкият контакт е от съществено значение, е не само предимство, но и привилегия. Нашата компания предлага разнообразие от позиции - от работа в складове и транспорт, където се обработват и доставят заявки, до високи търговски и други административни позиции, които предполагат жива интеракция, координация, преговори. Все по-често, когато попитаме за предпочитания как да се проведе дадена среща онлайн или на живо, отговорът е "може ли да се срещнем лично, уморени сме от онлайн срещи". След бума и еуфорията от възможността да работим от разстояние и да се срещаме виртуално идва времето на баланса между онлайн и взаимодействията "лице в лице".

Ние се стремим да привлечем в нашите екипи хора, които на първо място споделят нашите ценности и биха се идентифицирали с културата, която изграждаме. Към нас се присъединяват хора, които търсят нещо повече от работа и се припознават в нашата кауза "по-доброто бъдеще на здравеопазването". Търсим хора, в чието бизнес поведение и етика да разпознаваме нашите #wePHOENIX обещания, а именно: фокус върху клиента, ефективна работа, мислене в перспектива, сътрудничество, създаване на стойност и екипност.

Все по-важно е нашите служители да притежават висока емоционална интелигентност, умения за ефективна комуникация и способност да разбират и предвиждат нуждите на клиентите - външни и вътрешни. Също така ни е важно хората да са готови и да имат желание да учат и да се развиват постоянно.

Ние сме предпочитаният партньор за лесен и директен достъп до здравни продукти и услуги в цяла Европа. Нашият бизнес обхваща широк спектър от дейности - от търговия на едро и логистични услуги за фармацевтичната индустрия до разработването на аптечен софтуер и предоставянето на иновативни ИТ решения за сектора на здравеопазването. Последното става възможно благодарение на нашия европейски ИТ хъб, открит в София. Освен това сме ексклузивен търговски представител на водещи марки във фармацевтичната индустрия.

От една страна, често търсим професионалисти с доказан опит, за да могат веднага да донесат добавена стойност в изключително динамичния ни бизнес, но от друга, търсим и млади таланти, за които "ФЬОНИКС" е доказано най-доброто бизнес училище във фармацевтичния сектор. За една година при нас младите хора придобиват изключително ценни знания и умения.

Разбира се, срещаме и трудности в подбора, особено за роли, които предполагат знания и умения, които са дефицитни на пазара. Ние сме единствената международна компания в нашата индустрия като доставчик на интегрирани услуги. Това означава, че няма изградени професионалисти за определени функции с опит в международна корпоративна среда.

Компаниите от групата "ФЬОНИКС" оперират в 30 държави в Европа и ние имаме ежедневна колаборация с нашите колеги. Работи се по международни проекти, обменяме опит, помагаме си. Нашата амбиция е служителите на "ФЬОНИКС Фарма" да демонстрират висока степен на професионализъм и отговорност. Оттук произтича и нашият стремеж да привличаме служители, които ще се чувстват в свои води в международна компания като нашата. Отличното владеене на английски език често е основно изискване за немалка част от позициите. Сблъскваме се с недостатъчно добро ниво на владеене на английски език независимо от това, че навсякъде ни залива съдържание на английски език. Често обаче отбелязваме, че и нивото на владеене на български език се е влошило. Българският език, разбира се, остава водещ, независимо че официалният корпоративен език е друг.

През изминалата година наехме и служители от Узбекистан. Напред във времето ще се фокусираме и върху тяхната интеграция. Вече имаме опит със служители от Беларус, които работят в нашия ИТ хъб, които независимо от трудностите успяхме успешно да приобщим към нашето семейство.

"ФЬОНИКС Фарма" е мултинационална компания, каква част от културата и визията на компанията е имплементирана в България и какви са чисто българските иновации в работата със служителите и партньорите ви?

Като мултинационална компания ние се стремим да интегрираме глобалните ценности и визия с локалните специфики и културни особености. Групата "ФЬОНИКС" работи активно за създаването и поддържането на общ контекст за мисия, визия и поведенчески указания.

Всички компании се обединяваме под общата мисия "Ние доставяме здраве". За да се улесни международният обмен на кадри, както и създаването на международни програми за развитие на таланти, наскоро бяха въведени общи етични и пoведенчески указания за служителите и мениджърите - #wePHOENIX #iPHOENIX. В тяхното създаване участваха служители от всички 30 държави.

Създаването на локалната визия и ценности, която да ни представи в качеството ни на работодател, беше един ценен и полезен процес за нас. Поканихме колеги от различни отдели, за да ги създадем. Работихме и с ентусиазъм да изградим нашето предложение за стойност към служителите (employer value proposition).

Ние във "ФЬОНИКС Фарма" се гордеем, че немалко бизнес практики и решения, развити в България, са припознати като изключително ефективни и полезни и вече се прилагат и в други компании от групата. Става въпрос за организационно структуриране на бизнес функции, нови идеи за бизнес развитие, практики, свързани със съответствието, и др.

Какви са разликите в изискванията за работа на вашите служители в различните дивизии на компанията - къде е най-трудно според вас и как насърчавате обучението и развитието на служителите си?

В нашата компания изискванията за работа се различават в зависимост от конкретните особености на всяко направление. Сложната структура на нашия бизнес често налага служителите ни да развиват и прилагат разнообразни умения. Най-трудно намираме хора за складовите ни бази в градовете София и Пловдив.

В България отчетливо се усеща и недостигът на магистър-фармацевти - това е една тенденция, която се наблюдава от години в цяла Европа. Имаме административни позиции, които изискват фармацевтично образование. Но освен фармацевтичното образование ние имаме и други изисквания към кандидатите - технически умения, владеене на английски език и др., което често тези кандидати имат нужда да подобряват.

Имаме трудности и при намирането на специалисти за специфични позиции в сферата на продажбите и маркетинга във фармацевтичния бранш. Допълнително предизвикателство е липсата на предварителен опит в сектора сред кандидатите, което често води до недостатъчна информираност за спецификите на фармацевтичния бизнес. Това е трудно да се навакса само в процеса на подбор и въвеждане в работата, обикновено изисква по-голяма инвестиция на време и ресурси.

Най-голямо предизвикателство са областите, където технологичните иновации и пазарните изисквания се променят бързо, изисквайки постоянно обновление на уменията. Често при нас възникват нужди от създаването на нови позиции с профили, които трудно се намират на българския пазар.

Това, което ясно сме осъзнали, е, че поради динамиката на развитие на бизнеса ни и промените във външната бизнес среда инвестициите в развитието и обучението на хората са с най-голяма важност и предимство. Насърчаваме служителите да участват в разнообразни програми и проекти както от стратегическо локално значение, така и в инициативи на ниво групата "ФЬОНИКС". Обмяната на международен опит и работата по групови проекти развива кръгозора и мисленето, иновациите и в крайна сметка води до по-доброто обслужване и грижа за клиентите и пациентите.

Смятате ли, че университетите в България "произвеждат" достатъчно подготвени кадри за работа с лекарства, и как обучавате студенти и специалисти, какви специфични умения могат да придобият във "ФЬОНИКС"?

Въпреки че университетите в България предоставят солидна основа, винаги има място за подобрение по отношение на практическата подготовка и специфичните умения, необходими във фармацевтичния сектор. Университетите полагат доста усилия да направят нужните промени, за да адаптират обучителните си програми към нуждите на бизнеса. Някои медицински университети са много активни и те самите ни търсят с покани за участие в дискусии, както и в техни кариерни и други събития. Радваме се, че виждат в наше лице надежден партньор, който може да донесе стойност за университета и образованието на студентите. Студентите по фармация са наши чести гости, посещението на фармацевтичен склад е част от програмата им.

Ние подпомагаме и студентски асоциации на фармацевти, организираме международен обмен на млади бъдещи фармацевти в различните локации в Европа на групата "ФЬОНИКС". Чертаем заедно със студентите какви биха били кариерните им пътища. Винаги ги съветваме и каним да станат част от нашата стажантска програма, която организираме всяка година.

Специфичните умения, които служителите могат да придобият при нас, включват приложно познание за фармацевтичния сектор, знания относно регулаторните изисквания, знания и умения за работа в мултикултурна среда и много други.