🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудна година

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Българското селско стопанство беше изправено пред изпитание през 2019 г. Африканската чума по свинете удари тежко животновъдството и досега изтри около една пета от индустриалното производство на свинско месо. За съжаление взетите от администрацията мерки бяха твърде закъснели, въпреки че предупреждения имаше от две години. Проблемът се разрасна, след като освен на селското стопанство и хранителния сектор заболяването успя да създаде проблеми на цяла екосистема от бизнеси, работещи в горите.

Големите земеделски стопани имат повод за малка радост - стойността на произведената продукция леко нараства след три години на спад. Продължава обаче тенденцията на намаляване на дела на създадената брутна добавена стойност от селското стопанство в българската икономика.

Класацията на "Капитал" за най-добрите компании в отрасъла показва, че те имат възможност да увеличат рентабилността от производството и преработката на основни селскостопански суровини.

Ако има една тенденция, която е специфична за изминалата година, това е опитът на малки и средни предприемачи да излязат от бизнеса. Големите компании обаче не са склонни да купуват всичко и на всяка цена. Изчакването е заради липсата на яснота в бъдещата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 г., а докато тя дойде, компаниите ще продължат да се борят с вечното уравнение висока реколта - ниски цени.

За всички е ясно, че селскостопанският сектор се превърна в твърде зависим от европейските субсидии. Те продължават да облагодетелстват земеделието и отчасти животновъдството за сметка на производството на плодове и зеленчуци. Все пак трябва да се отбележи, че благодарение на Общата селскостопанска политика на ЕС проблемите в сектора се смекчават и повечето успешни земеделски примери, посочени в това издание, дължат успеха си директно или индиректно на европейската програма.

В него може да прочетете кои са най-големите компании в сектора и как са се справили през миналата година. Ще разберете как чумата по свинете може да прекрои животновъдството. Ще научите също, че преработващите предприятия увеличават приходите си, а производители и търговци на зърно имат най-голям ръст на бизнеса.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал