🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът на земеделска техника расте, но недостатъчно

Високата конкуренция води до предлагане на по-гъвкави схеми за покупка на машини

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Продажбите на земеделска техника през миналата година са нараснали, но този ръст се приема от компаниите в сектора по-скоро като част от постепенното нормализиране на пазара след резкия спад на сделките през 2016 г. и отчасти през първата половина на 2017 г. Независимо от постепенното стабилизиране на пазара бизнесът с агротехника остава труден и с недостатъчни темпове на растеж, твърдят големите компании в бранша. Близо една четвърт от фирмите, участващи в класацията "Капитал 100" в сектор "Търговия с агротехника", отбелязват намаление на приходите си през 2018 г. Високата конкуренция сред търговците ги кара да предлагат все по-гъвкави инструменти за закупуване на земеделска техника, нови решения за нейното сервизиране и цялостното обслужване на клиентите.

Ръстове и спадове

Продадените зърнокомбайни през изминалата 2018 г. са с 25% повече от предходната година - 198 срещу 158 сделки, показват данните на служба "Контрол и техническа инспекция" към Министерството на земеделието, храните и горите. Регистрирани са били със 63% повече нови телескопични и челни товарачи. Продадените колесни трактори са намалели с 3%, а новозакупените колесни багери и товарачи са с 60% повече. В сделките участват както големи, така и по-малки земеделски производители, които вече са спечелили добро име пред финансовите институции, доставчиците и търговците, което улеснява сделките.

Малки крачки към трудни сделки

Повечето от търговците не отчитат голям ръст на продажбите си в един или друг сегмент на земеделската техника. Според Веселин Генев, управител на една от големите компании в бранша - "Оптиком", в изнесените от министерството числа не става въпрос за рязък скок на продажбите през 2018 г., а по-скоро за постепенно нормализиране на пазара след спирането на европейските субсидии за закупуване на земеделска техника.

Генералният мениджър на "Мегатрон" Стефан Христов отбелязва, че при липсата на европейски субсидии обичайните нива на продажба в България са около 1000 трактора годишно и между 120 и 150 комбайна. Тенденцията за промяна на машинния парк все още не е ясно очертана, тоест темповете, при които това се случва, не са силно изразени, казва търговският директор на "Варекс" Филип Лазаров. Според него търсене има, но клиентите държат подмяната на техниката да става при изключително благоприятни за тях условия. Често сделките за закупуване на нова техника са обвързани със задължително изкупуване на старата техника. Подобни изисквания подсказват, че пазарът не е в перфектна форма, смята Лазаров.

Влияние върху продажбите оказват и климатичните условия, които през последните години са непредсказуеми. Така например в началото на 2019 г. сушата при есенниците е довела до колебание от страна на земеделските стопани при сключване на сделка за закупуване на нова земеделска техника.

Очаквания

През първото полугодие на 2019 г. министерството отчита лек спад в продажбите на агротехника. Продадените комбайни са 87 - със 7 по-малко спрямо същия период на миналата година, а колесните трактори - с 83 по-малко.

"Мегатрон" държи около 35% пазарен дял при продажбите на големи трактори и комбайни. Очакванията на мениджърския екип са продажбите на трактори през настоящата 2019 г. да бъдат с около 4-5% по-ниски от предходната година. Същата е тенденцията и при комбайните. Причините се коренят в по-ниските очаквани добиви през 2019 г.

Изпълнителният директор на "Тайтън машинъри България" Филип Цветков очаква пазарът през 2019 г. да остане сходен с този през миналата година, въпреки че през първото полугодие компанията отчита лек спад на продажбите, който обаче ще бъде компенсиран до края на годината с нови сделки. На това мнение е и управителят на "Оптиком" Веселин Генев. "Необичайната суша през пролетта направи така, че някои фермери да се въздържат от инвестиции. През юли, дори по време на жътва, реализираме сделки за комбайни, което не е обичайно", казват от фирмата. В "Оптиком" отчитат 15% ръст на продажбите си за първото полугодие спрямо същия период на миналата година.

Новите технологии стават основен акцент

Акцентът при новите машини, демонстрирани тази година на 12-ото поредно издание "БАТА Агро" в Стара Загора, беше върху използването на компютри и изчислителна техника в управлението им. Машините стават все по-интелигентни и гарантират прецизно земеделие и контролиран добив. Те предават бърза информация за това какво се случва на полето, какви са добивите, каква е производителността, изпращат сигнал за евентуални технически проблеми. Това дава възможност на фермера да прави прогнози и да оптимизира работата си, а на сервизните дилъри - да диагностицират проблема навреме.

"Изправени сме пред възможността да произвеждаме продукция от пшеница и ечемик, която се конкурира с продукцията на Молдова, Украйна, Русия и Румъния. Това налага да търсим възможности да произвеждаме все повече и по-евтина продукция. Единственият начин да бъдем конкурентни са новите машини и технологии, новите сортове семена, препарати, торове. Ако преди 10 години добив на пшеница 350 - 400 кг/дка се считаше за изключение, сега добив 700 - 800 кг/дка сякаш дори не е достатъчен", казва собственикът на "Булагро" Христофор Бунарджиев.

Във връзка с прилагането на новите технологии, оптимизирането на разходите и повишаването на дохода от декар в страната тече окрупняване на отделните стопанства, добавят от "Мегатрон". Според Христов в България има около 700 стопанствата, които се грижат за и обработват над 50 000 дка земя, 2000 стопанствата, които обработват между 10000 и 50 000 дка, и около 7000 - 8000 стопанства, които разполагат с по-малко от 10 000 дка земя.

Все по-ефективни и все по-скъпи

Цените на агротехниката бележат ръст от по 2-3% годишно. "Като дилъри всеки пък се опитваме да запазим цените от предходната година. През последните години обаче маржовете станаха толкова малки, че ако драстично не увеличаваме оборотите, няма да може да инвестираме", коментират търговците.

Производителите на земеделска техника търсят ръст в цената на предлаганата от тях техника от порядъка на 3 до 5%, смята Филип Лазаров от "Варекс". Всеки дистрибутор и дилър преценява как да отрази увеличението в цената, което получава от производителите, като се съобразява със спецификата на българския пазар.

Земеделските стопани имат възможност да ползват атрактивни лизингови схеми за закупуване на техника. В много случаи се предлагат схеми за изплащане с 0% оскъпяване, което ги прави атрактивни и предпочитани от клиентите.

Инвестициите в сервиз и резервни части

Сред приоритетите в програмите за развитие на повечето търговци на агротехника в страната са инвестициите в нови сервизни центрове и резервни части. Така например "Мегатрон" планира да вложи близо 5 млн. евро през 2019 г., като предвижда 4 млн. от тях да отидат за изграждането на сервизен център и централа на фирмата в София. Компанията започва реновиране и на сервизния си център в Плевен, като за целта е планирала 1.4 млн.евро. В увеличаване на възможностите в областта на сервиза ще инвестира и старозагорската фирма "Оптиком". Тя ще изгради в Стара Загора сервизен център с площ 600 кв.м за 6 сервизни клетки с възможност за едрогабаритна техника. От началото на 2019 г. "Тайтън машинъри България" отвори два допълнителни магазина за резервни части – в Шумен и Видин, както и електронен магазин. Електронните услуги добиват все по-голяма популярност в бранша. На този етап те се ползват предимно за набавяне на резервни части, не толкова за закупуване на нови машини.

Премиери на българския пазар:

1. В България беше представен най-големият комбайн с марка John Deere към днешна дата - автоматизираният роторен комбайн модел S790i. Машината е високопроизводителна, оборудвана с най-съвременните технологии за управление, наблюдение и комуникация. Автоматичната система за интегрирана настройка на комбайна (ICA2) гарантира постоянно качество на зърното и ниски загуби независимо от условията. Технологията JDLink свързва собственика, машината и офиса. Тя дава важна информация за местоположението на машината по всяко време, разхода на гориво, производителността и др. Комбайнът притежава редица интегрирани интелигентни технологии: датчик за добива и влажността на зърното, активно измерване на текущ добив, система за документиране на добива HarvestDoc, система за автоматично регулиране на скоростта HarvestSmart, автоматична настройка за прибиране на реколтата, безжичен трансфер на данни, анализ на данни, достъпен чрез MyJohnDeere.com, и др.

2. Иновативни сензори за прецизно земеделие в интеграция с трактори Case IH бяха представени по време на изложението "БАТА Агро 2019".

Прецизните технологии от пакета AgXtend на Case IH са революция в работата на полето, защото внедряват съвременни технологии за повече прецизност, икономия на гориво и торове, като допринасят за сериозно повишение на производителността.

"Soil Xplorer е сензор за сканиране и анализ на част от физическите свойства на почвата. Сензорът работи безконтактно. Излъчва електромагнитна вълна и посредством четири приемни бобини сканира на 4 различни дълбочини, като най-дълбоко достига до 1.15 метра в почвата. Дава информация за относителното водно съдържание, компактирането на почвата и за разновидностите на слоевете почва. Всичко това може да се случи по време на обработките или специално да се сканира полето. По този начин събраните бази данни могат да се използват за различни цели - оптимизиране на картите за торене и пръскане, генериране на карти за култивация, управление на влагата в почвата и др.

Сензорът CropXplorer. следи какво се случва над земята при растежа на растенията. Измерва и определя степента на наторяване въз основа на нуждите на културата. Два оптични датчика, работещи в близкия до инфрачервения спектър (NIR), могат с огромна точност да уловят нуждата на културите от азот (N). Разполага със специализиран терминал, съвместим с тороразпръсквачки с ISOBUS, както и с други, които използват VRA технологията за прецизно земеделие, която автоматично определя и контролира нормата на наторяване – в движение. Това е основното и най-голямо предимство на този сензор.

3. JCB Loadall Серия III взе наградата "Машина на годината 2019"

Най-новият телескопичен товарач на JCB - Loadall серия III, който се предлага отскоро и в България, спечели една от най-престижните световни награди в индустрията на голямото френско селскостопанско изложение SIMA 2019 през февруари "Машина на годината" в категория транспортни съоръжения.

Успехът идва след инвестиция от 8 млн. паунда за разработване на новата серия JCB товарачи, които са 50% по-тихи, 12% по-просторни, по-удобни и с 14% по-добра видимост от предшествениците си. Новите кабини Command Plus са по-тихи, по-широки и по-дълги, с подобрена позиция за управление, по-лесни за намиране и използване контроли и оборудвани с голям дигитален дисплей. В кабината има USB гнездо, 3.5 мм жак, Bluetooth, интегриран микрофон и говорители за свързване на смартфон и други мобилни устройства. Луксозната Deluxe кожена седалка е с въздушно окачване, снабдена с подгряване и обдухване, увеличено е с 60% пространството за съхранение на вещи.

Двигателите са 4.4- и 4.8-литрови JCB EcoMAX с мощност 75 к.с, 109 к.с, 125 к.с. и 145 к.с., като отговарят на изискванията на окончателния стандарт Tier 4. Използва се SCR технология с AdBlue, но без филтър за твърди частици (FAP). Вследствие се постига икономична работа и по-лека поддръжка.

Всички машини JCB са с LiveLink - фабрично вградена иновативна софтуерна система, позволяваща дистанционно управление – онлайн, с имейл или мобилен телефон.

4. Премиера на комбайн Massey Ferguson Ideal 9T

Двигател – MAN 15.2 л. – 6 цилидъра, STAGE 5 и система за охлаждане с обръщане на перките на вентилатора AirSenseTM.

Комбайнът има с 32% по-бърза норма на разтоварване (Streamer 210) спрямо конкурентните, както и Dual Helix ротори – двойнороторна технология, най-дългите на пазара - 4.84 м.

- Система STREAMER 210 – 17 100 л бункер – 210 л/сек. разтоварване

- ShortCut – сечка със 112 ножа за фино нарязване

- DriveCenter – директно задвижване на основните системи. Всичко е разположено в един корпус

- IDEAL BalanceTM – специализиран профил на тръскащите дъски, позволяващи работа и под наклони

- TRACKRide – верижни ходови части 26", 30", 36" (660 мм, 762 мм, 915 мм)

- VISION – кабина с изключителен дизайн и пространство с поглед от 2600 върху работата на хедера

- AUTODock – система за автоматично прикачване на хедера за 5сек. със закачване, механика, електроника и хидравлика

- 17 100 литра – най-големият бункер на пазара с разтоварване за 82 секунди.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал