🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски кредити за младите фермери

ЕК и Европейската инвестиционна банка отделят 1 млрд. евро за финансирането им

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Държавите от ЕС могат да изберат и допълнителни инструменти за субсидиране в комбинация с кредитните линии.
  • Средствата ще се управляват от банки и лизингови дружества в държавите членки.
  • Целта е да се осигури финансиране с по-гъвкави условия за производители до 40 години.

Да се насърчат младите хора да се включват в иначе доста "застаряващия" сектор на земеделието е една от основните цели, която Европейската комисия (EК) и държавите си поставят по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС. А това започва да има все повече финансови измерения: от въведените в настоящия програмен период добавки към субсидиите за млади производители до схеми за подпомагане в програмата за развитие на селските райони (виж карето). В близко бъдеще тези възможности ще бъдат допълнени и от кредитни линии.

През пролетта ЕК и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха пакет от заеми от 1 млрд. евро, предназначени специално за младите земеделци, които ще се управляват от правителствата и с участието на банки и лизингови дружества. По този начин според първоначалния план сумата се очаква да бъде удвоена до 2 млрд. евро заедно със средствата, осигурени от участващите банки. Схемата е нова и в момента се прилага пилотно във Франция с ресурс от 274 млн. евро, включително и чрез мерки за борба с измененията на климата.

Каква е идеята

През европейската статистика лесно се вижда, че има сериозен проблем с подновяването на поколенията в земеделския бизнес - в момента земеделците под 40 години в ЕС са едва 11% от всички, а една огромна част от заетите вече са в пенсионна възраст. Това се смята за един от дългосрочните рискове пред сектора. Но навлизането на повече млади хора в него е свързано и с доста бариери. Наскоро проучване по поръчка на дирекция "Земеделие" на ЕК показа, че през 2017 г. 27% от подадените искания за кредити до банки от млади фермери не са получили одобрение, докато при останалите стопанства делът им е 9%.

Това, което ЕК съвместно с ЕИБ предлага сега, е осигуряването на 1 млрд. евро за държавите от съюза, който ще бъде насочен изцяло към младите фермери. Очакванията са, че чрез този механизъм ще могат да бъдат осигурени различни възможности, включително по-ниски лихвени проценти по кредитите, гратисни периоди до 5 години за първата вноска до тях, по-дълъг период за изплащане на целия заем - в рамките до 15 години, и др. Предвижда се и гъвкавост при нестабилност на цените в отрасъла, които да позволят земеделските стопани да запазят способност да обслужват задълженията си - става въпрос за гратисни периоди, през които фермерите да прекъснат за няколко месеца плащането на вноски, докато се стабилизират.

Какви са възможностите

Кредитната линия на ЕИБ е насочена към финансови посредници - търговски банки или национални и регионални банки, които впоследствие я отпускат на кандидати. Гаранционната схема покрива до 50% от загубите на посредника за неизпълнените заеми.

Брюксел иска да насърчи комбинирането на кредитните линии с безвъзмездното подпомагане, което фермерите получават от европейските фондове. За целта такива комбинирани схеми могат да се пробват пилотно още в настоящия програмен период, както и да се заложат в следващия, който започва от 2021 г. Едната опция е свързана с осигуряването на безвъзмездно подпомагане за фермерите за техническа и обучителна помощ, която да подготви кандидатите за подготовката на проекта и изпълнението на заложения бизнес план, представен пред банката. Другият вариант е чрез преки субсидии - в едната има възможност за покриване на лихвите по кредитите с цел намаляване на общите разходи по него, а в другата - за покриване на разходи на кандидата за първоначалния етап на подготовката и изпълнение на инвестицията. Решението дали ще има подобни инструменти трябва да бъде взето от държавите членки, които сега са натоварени със задачата да изготвят т.нар. стратегически планове за земеделието, на база на които ще се разпределя и европейското финансиране в отрасъла спрямо специфичните нужди на всяка държава.

Младите фермери получават и по-високи субсидии

Участието на млади хора в земеделския сектор през настоящия програмен период е стимулирано и от по-високи субсидии, като идеята вероятно ще бъде запазена и след 2020 г. По т.нар. първи стълб на Общата селскостопанска политика - директните субсидии, фермерите до 40 години получават добавки към плащанията на площ. От 2018 г. те са в размер на 50% от основната сума. По-високата субсидия може да бъде получава от стопанства, които са с общ размер до 300 декара и са създадени максимум пет години преди кандидатстването на средствата.

Инструмент за подпомагане на младите производители е заложен и в Програмата за развитие на селските райони. По схемата, известна като "Млад фермер", се осигурява субсидия от 25 хил. евро на производители до 40 години за започване на земеделски бизнес. Тя е и една от мерките, към които има най-висок интерес от кандидатите към момента. През август фонд "Земеделие" одобри 880 договора с млади фермери, а отпусната субсидия за тях ще бъде 22 млн. евро. Кандидатите по нея обаче са били над 1800, а исканата субсидия е за 46 млн. евро или двойно повече от осигурения бюджет. Очаква се България да поиска разрешение от Брюксел да бъдат пренасочени допълнително 2.85 млн. евро по схемата за младите фермери, с което да бъде осигурено финансиране за още одобрени проекти, които сега чакат като резерва. Данните на фонд "Земеделие" сочат, че огромна част от тях - 650, са в сферата на биопроизводството.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал