Производители и търговци на зърно с най-голям ръст на приходите в селското стопанство

Постъпленията на 30-те най-динамични компании са нараснали с 52% през 2018 г.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

В класацията не влиза нито едно дружество, което се занимава с производството и преработката на плодове и зеленчуци.

Приходите на производителите и търговците на зърнени култури са нараснали най-много в сектора на селското стопанство през изминалата година. Това не е изненада на фона на структурата на отрасъла през последните години – по-малък брой компании, отглеждащи зърнени култури, получават най-големия дял от европейските земеделски субсидии, което изкривява в значителна степен пазара. В допълнение към това реколтите през последните години са добри, а печалбите на компаниите нарастват. В класацията на "Капитал" на 30-те най-динамични компании в сектора за 2018 г., изготвяна според ръста на приходите, седем са търговци на зърнени култури, а осем – производители на зърно.

Постъпленията на влезлите в подреждането са нараснали с внушителните 52% през миналата година и са достигнали 2.24 млрд. лв. Измерено през приходите, превъзходството на търговците и производителите на зърнени култури е още по-видимо – на тях се падат 60% от общите приходи през 2018 г. на компаниите в топ 30. Значително по-скромно е присъствието на производители на птици и свине – само по две компании, а в подреждането няма нито едно дружество, което се занимава с производството и преработката на плодове и зеленчуци.

Водачите

Лидер е "Сидс ойл грейн", която отчита увеличение на приходите от почти 600% до 61.2 млн. лв. Тя предлага съхранение на зърно и отдаване на силози под наем. Фирмата разполага с бази в Добрич, Вълчи дол и Две могили. От началото на 2018 г. тя е собственост на регистрираната в Кипър "Сага меритайм лимитед". Създадена през 2010 г. от регистрираната в Швейцария "Рисойл" и в средата на миналата година е преименувана на "Рисойл Европа", което подсказва, че има връзка между "Сага меритайм" и "Рисойл". От своя страна "Рисойл" е собственост на украинския гражданин Александър Дмитриевич Минов. Чрез "Рисойл" Минов държи 48.9% в "Бисер олива", част от групата "Градус" – собственост на братята Иван и Лука Ангелови.

С ръст на приходите от 400% подгласник на лидера е шуменската фирма "Норд табак", която се занимава с обработване и търговия с тютюн. Дружеството е реализирало приходи от близо 15 млн. лв. през 2018 г. То е създадено през 2011 г., когато "Норд табак – Никотиана" АД е преобразувано на две дружества - "Норд табак" и "Никотиана лийф". В момента компанията е собственост на регистрираната в Кипър "Ормекс трейдинг лимитед" и се управлява от Николай Тончев, който е известен още с това, че е инициатор и двигател на проекта за изграждане на "Индустриален парк Шумен".

Челната тройка се допълва от производителя на зърно и маслодайни семена "Агрикорн стар". Приходите на дружеството от Търговище, собственост на Яна Христова, са се увеличили с 325% и са били почти 12 млн. лв. през миналата година.

Най-големите

Компаниите с най-големи приходи в класацията са "Каргил" и "Олива", които са едни от най-мощните в земеделския сектор. Най-много постъпления за изминалата година има българското дружество на американската група Cargill – те са нараснали със сериозните 55% и са надхвърлили 617 млн. лв. Освен търговската си дейност "Каргил България" има в страната един от най-големите центрове за изнесени услуги на международната група. Поделението в София обслужва дейности на холдинга в Европа, Близкия изток и Африка в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставките, както и в управлението на човешки ресурси.

В отчета на компанията се съобщава, че през стопанската 2016 г. тя е извършила 9% от износа на зърно от България, а през 2017 г. - 10%. Увеличаването на количествата заедно с ръста в цените са довели до този висок скок на приходите.

Един от най-големите производители на олио в страната - "Олива", е реализирал приходи от 560.5 млн. лв. през 2018 г., което е увеличение от 32%. Компанията притежава маслодобивни заводи в Кнежа и в Полски Тръмбеш и е собственост на Ангел Георгиев. Георгиев също така притежава и "Билдком" ЕООД, която извършва търговия на едро със зърно и фураж. През миналата година "Олива" продължи изграждането на новата си мощност край с. Разделна до пристанище Варна-запад. Инвестицията в третия маслодобивен завод на дружеството е 40 млн. евро, от които 31 млн. евро са корпоративен заем он Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер" (или Европейския фонд за стратегически инвестиции).

Третата компания с най-големи приходи в класацията е "Топаз трейд", която е собственост на алкохолния бос Миню Стайков – той държи "СИС индустрийс", в която е концентрирано производството на алкохол. През миналата година Стайков беше задържан и обвинен за организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари. "Топаз трейд" е увеличила приходите си с почти 64% до 170 млн. лв.

Затвърждаване на тренда

Част от компаниите редовно попадат в класацията с най-голям ръст на приходите. Една от тях е старозагорската група "Аякс" - през тази година фигурира в подреждането с едно от петте си дружества - "Аякс 1", което е на осмо място. Приходите на компанията почти са се удвоили за една година – от 28.5 млн. на 52.3 млн. лв. Тя се занимава с отглеждане на свине и оперира свинекомплекса в село Пъстрен и този край Добрич. Групата притежава също така свинекомплекса в село Боздуганово, фуражен завод, верига фирмени магазини и охранителна компания, която следи за сигурността на обектите от структурата. По всяка вероятност чумата по свинете ще се отрази на групата. В края на юли директорът "Бизнес развитие" в "Аякс" Венцислав Славов определи ситуацията като доста критична. Групата е вторият най-голям производител на свинско месо в страната, като отглежда 120 хил. животни.

"Агрия груп холдинг" има две дружества в класацията, които се представят постоянно - "Корн трейд" и "Кристера агро". "Корн трейд" е експортното дружество на групата и през него преминава стоковият износ, основно на зърнени култури. "Кристера агро", която оперира в Североизточна България, пък е от най-големите зърнопроизводители в страната. "Агроном I холдинг" от Добрич също запазва доброто си развитие. Компанията е еднолична собственост на Тодор Губатов и се занимава с производство и търговия на семена. Тя създава собствени сортове пшеница и работи основно за българския пазар.

Сред водещите динамични компании е и бизнесът на едноличния търговец Светлин Илчовски, който е голям арендатор и се занимава със зърнодобив и отглеждане на маслодайни семена в региона на Кнежа. Той вече в продължение на няколко години е сред най-бързо развиващите се в бранша. През миналата година приходите му са нараснали с 35.6% до 15.25 млн. лв.

Светлин Илчовски не бива да се бърка със Светослав Илчовски, който през 2012 г. създаде скандал, като обвини тогавашния депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов в изнудване. Двамата са представители на една фамилия, която управлява голяма част от земите в региона, като и двамата са регистрирани като еднолични търговци, но бизнесът на Светослав е многократно по-голям.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал