🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проекти за над 80 млн. евро ще се приемат по програмата за селските райони до края на годината

Основната част от средствата ще бъдат насочени за напоителна инфраструктура

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Есенната сесия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони през тази година включва прием на проекти за над 80 млн. евро според актуализирания график на фонд "Земеделие". Огромната част от средствата ще бъдат отделени за няколко дългоочаквани схеми за подпомагане: за инвестиции в поливна инфраструктура, за иновации и къси вериги на доставки.

Основният бюджет - за напояване

Най-голямата схема за подпомагане, която предстои да бъде отворена до края на годината, е свързана с инвестициите в поливна инфраструктура. За целта ще бъдат отделени 50.46 млн. евро. Средствата могат да бъдат ползвани за ремонт и възстановяване на напоителни съоръжения, като сред възможните кандидати са държавното дружество "Напоителни системи", сдруженията за напояване и юридически лица и кооперации, доставящи вода за напояване. Максималната сума на финансирането за проектите, която може да бъде получена от държавното предприятие "Напоителни системи", е 6.5 млн. евро. Таванът при останалите потенциални кандидати е по-нисък - 1.5 млн. евро.

Пари за иновации и къси вериги на доставки

До края на годината ще бъдат отворени и още две чакани от бизнеса схеми за подпомагане според предварителния план. Едната е за т.нар. къси вериги на доставки, които целят да насърчат земеделските производители да реализират продукцията си без или със минимален брой посредници. За целта са отделени 8 млн. евро, като ще се приемат проекти за маркетинг на такива вериги на доставки и фермерски пазари. За финансирането ще могат да кандидатстват организации на земеделски производители, търговци на дребно и малки предприятия, а максималната сума за един е 500 хил. евро.

По схемата за иновации в селското стопанство ще бъде отделен бюджет от 20 млн. евро. Чрез средствата ще се подпомагат специално създадени оперативни групи, чиято цел е разработване на иновации. Във въпросните групи, чиято регистрация трябва да бъде по закона за задълженията и договорите, могат да участват земеделски производители, представители на науката и др. Средствата, които са максимално 450 хил. евро за един проект, могат да бъдат ползвани за сътрудничеството в рамките на оперативната група и преките дейности за изпълнение на иновацията.

Преработка при най-малките фермерите

В оставащите месеци до края на година фонд "Земеделие" планира и прием на проекти от най-малките производители - по тематичната подпрограма за малки стопанства. Ще бъдат отделени 1.68 млн. евро, които ще бъдат за инвестиции в маркетинг и преработка на земеделска продукция. Максималната помощ, която може да получи един кандидат, е 75 хил. евро, като средствата могат да бъдат ползвани за инвестиции в материални активи, включително и купуване на оборудване. По схемата ще бъде допустимо и подпомагане на пчеларския бизнес - за инвестиции в преработка на мед и други пчелни продукти.

По Програмата за развитие на селските райони предстои прием и на проекти, свързани с местните инициативни групи. Средствата ще се отпускат за подготвителни дейности, като например за популяризиране на местната идентичност или въвеждане на иновативни дейности в конкретния регион. В този случай списъкът с кандидати е ограничен до такива, които вече са получили оценка за допустимост и нямат одобрена стратегия по т.нар. Водено от общностите местно развитие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал