Седмични новини за енергетика

Новата енергийна стратегия обрича България на скъп ток и големи държавни разходи; Идва ли поредната смърт на АЕЦ "Белене"; Цената на природния газ все пак ще се повиши с 20%;

   ©  Надежда Чипева

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

България не изглежда съвсем наясно с енергийната политика, която ще следва в близките няколко десетилетия. Основната причина за това е опитът да се угоди на всички - и на Запада, и на Изтока, и на ЕК, и на синдикатите. Това създава рискове както за самата държавна политика, така и за начина, по който страната ни изглежда отстрани и заявките, които дава.

В резултат се оказва, че България ще подкрепя въглищното производство, но ще въвежда и повече ВЕИ. Това става ясно от проекта на нова енергийна стратегия на страната до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

Ще има и масова газификация, а проектът АЕЦ "Белене" дори не е споменат поименно, а е определен като "инвестиционен проект за изграждане на два нови ядрени блока, всеки от които с мощност 1000 MW, които поетапно да бъдат въведени в експлоатация след 2030 г.".

Как и дали тази промяна в иначе твърдата досега позиция на кабинета ще се отрази на потенциалните инвеститори в проекта ще се разбере съвсем скоро, а сметката най-вероятно ще бъде платена от данъкоплатеца.

Природният газ все пак поскъпна с 20% от 1 септември, въпреки опита на премиера Борисов да задържи цената. Искането на "Булгаргаз" от 1 септември бе за повишение до 22.46 лв./мВтч, без такси и данъци, а КЕВР излезе с доклад, че е съгласна на тази промяна.

В същия ден обаче ресорният министър Теменужка Петкова издаде извънредна заповед "Булгаргаз" да оттегли внесеното в КЕВР искане, тъй като трябвало да бъде направена проверка за начина, по който е изчислена новата стойност. Проверката обаче показа, че разчетите на "Булгаргаз" са правилни.

Какво още? Какво да очакваме от газовата треска в Черно море и какъв е потенциалът на България; Готова ли е Меркел да изтегли Германия от "Северен поток 2"?

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- САЩ ще инвестира 17 млн. долара в проект за проучвания на базата на американския експериментален реактор за термоядрен синтез NSTX-U;

- Находище със запаси от над 110 млрд. куб м откриха Eni и BP в Египет. То се намира в шелфа на Египет в района на Great Nooros Area на 120 км североизточно от Александрия;

- Русия може да достигне 25% дял на ядрената си енергия;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ