🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Борисов опитва да се хареса на САЩ със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"; МОСВ разсекрети писмата, с които е разрешило на ТЕЦ "Бобов дол" да гори боклук; Как бизнесите могат да спечелят от свободния пазар на ток;

   ©  Красимир Юскеселиев

През изминалата седмица кабинетът "Борисов" реши да възроди една поизоставена идея - изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и така да се опита за угоди и на Изток, и на Запад. Дали ще успее все още не е ясно, както не е известна и цената на евентуалната бъдеща сделка.

Засега ситуацията е на етап проучване - както на новите технологии (само от САЩ), така явно и на обществените нагласи в България.

Всичко това идва само десетина дни след посещението на помощник държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън, който отрече проекта АЕЦ "Белене" и заяви, че все още не е ясно дали ще има санкции по отношение на строителството на отсечката на "Турски поток" през България. Съвпадение?

Също през седмицата от "Грийнпийс" - България и "За Земята" се похвалиха, че след две годишна съдебна битка са успели да получат писмата, с които екоминистерството отказва, а в последствие разрешава на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да гори до 500 хил. т боклуци "експериментално".

От ТЕЦ "Бобов дол" обаче обявиха, че именно тя официално е дала право на достъп до документи, касаещи взаимоотношенията на централата с институциите. "Без това писмо, което прилагаме и нашето разрешение, няма как да се "разсекретят" документи", пише в становището на ТЕЦ-а.

Какво още? Великобритания тества прототип на водороден влак; Как бизнесите могат да спечелят от свободния пазар на ток;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- Испанската енергийна група Iberdrola започна работа по първия си проект за възобновяема енергия в Австралия като инсталацията ще комбинира 210 MW вятърна енергия и 107 MW фотоволтаици;

- Франция обяви програма за подкрепа на използването на електрически автомобили, при която субсидии ще бъдат осигурявани и при покупка на електромобил втора ръка;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ