Новите енергийни помощи за бизнеса са по-щедри и ще струват почти милиард

Намалението във фирмените сметки за ток ще бъде около 35% през май и юни. Газът ще се плаща без промяна спрямо април

Премиерът Кирил Петков се среща с представители на работодателски и синдикални организации. Поводът са цените на природния газ и тока.
Премиерът Кирил Петков се среща с представители на работодателски и синдикални организации. Поводът са цените на природния газ и тока.
Премиерът Кирил Петков се среща с представители на работодателски и синдикални организации. Поводът са цените на природния газ и тока.    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Кирил Петков се среща с представители на работодателски и синдикални организации. Поводът са цените на природния газ и тока.    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Цената на тока расте през последните седмици, затова и новата държавна помощ е по-голяма.
  • Протестите на работодателски организации и синдикати се отлагат.
  • Няма да има поскъпване на природния газ през май въпреки по-високата цена.

Работодателите се отказаха да протестират на 18 юли, след като правителството представи новия пакет от мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията и природния газ. След няколко рунда на разговори, буквално в последния момент, бе решено фирмите да получат значително по-големи компенсации от предишните месеци, така че да не усетят увеличението на цената на газа, а токът да бъде дори по-евтин.

Колко точно ще струват на бюджета тези мерки все още не е ясно, но ако се съди по разчетите за предишните месеци, става дума за поне 350-400 млн. лв. за месец. Тази сума до голяма степен ще бъде осигурена от огромните печалби, които реализира АЕЦ "Козлодуй", както и постъпленията във фонда "Сигурност на електроенергийната система" - продажбата на национални квоти CO2, 5% от приходите на енергийните предприятия и такса "Задължение към обществото".

При разговорите между правителството и бизнеса бе решено да се търси и дългосрочно решение на проблемите с цените на енергийните ресурси - чрез въвеждане на автоматичен механизъм в Закона за енергетиката, който да гарантира, че производителите на ток (като АЕЦ, ВЕИ, ВЕЦ и др.) няма да имат свръхпечалби както сега, но ако такива бъдат отчетени - част от средствата ще се събират във фонда.

"Към момента исканията за цените на тока и природния газ ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест не би бил основателен", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев и обяви, че бизнес организациите остават в готовност за протест.

Засега остава неясно дали и превозвачите няма да се откажат от протестите, тъй като срещата им с правителството ще бъде утре. Най-сигурни в намерението си да блокират пътища остават от Столичния автотранспорт, които настояват за държавна подкрепа в размер на почти 180 млн. лв.

Нови мерки: ток и газ

През май и юни бизнесът ще бъде компенсиран за сметките си за ток с 80% от разликата между постигнатата средна борсова цена за месеца и 200 лв. за мегаватчас. Например ако за май средната борсова цена на тока е 400 лв. (415.6 лв./мВтч към 17 май), компенсацията ще бъде 80% от 200 лв. или 160 лв./мВт. Така бизнесът реално ще плаща по 240 лв./мВтч. По новия механизъм една сметка от 2500 лв. на нечий бизнес ще бъде компенсирана с 850 лв., което означава, че реално съответната компания ще плати 1650 лв. за електроенергия. Накратко, една трета от сметката ще плати държавата.

За сравнение - през предишните месеци схемата за компенсиране беше в размер на 75% от всичко над 185.59 лв./мВтч до борсовата цена. Така за април при средна борсова цена на тока от 340.5 лв./мВтч компенсацията беше 116.2 лв. И реално фирмите плащаха по 224.3 лв./мВтч. По същия начин през март крайната цена на електроенергията след помощта беше 260 лв./мВтч.

Освен това вече няма да има таван на помощта, който досега беше 300 лв. на мВтч. Така, ако енергията поскъпне още, фирмите ще получат пропорционално съответната помощ. Досега сумата на субсидията от 300 лв./мВтч не е била достигана.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни още, че разликата между майската и априлската цена на природния газ ще се компенсира. Обявената цена за май от страна на КЕВР е с 20 лв./мВтч по-висока от априлската (162.17 лв. спрямо 142.99 лв. за мегаватчас). Предвид месечното потребление на природен газ в България само това би струвало на държавата около 60 млн. лева.

Очакванията са, че с доставки на втечнен газ от САЩ през юни цената ще се понижи до около 140 лв./мВтч и така няма да има нужда от продължаване на компенсациите.

Освен всичко това вицепремиерът Асен Василев обяви вчера, че ще отпадне акцизът върху електроенергията и газа (което включва и метана). Това също ще има ефект за бизнеса, а и за превозвачите.

Недоволството на синдикати и работодатели

Въпреки по-щедрите помощи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви: "Искам да видя това, което беше обещано, че ще се случи. Преди няколко месеца пак имахме срещи и обещания, включително и за двустранни договори, но оттогава нищо не се случи. Аз лично и колегите имаме едно такова тръпчиво усещане, че може пак нищо да не се случи. Ние не говорим само за цената на електрическата енергия, която касае всеки в България, но и искаме да има разбирателство и компромиси по исканията на строителната камара, нашите колеги от транспортния сектор и минно-геоложката камара."

"КНСБ ще остане в протестна готовност, ако тези мерки не се отразяват върху цените на стоките и услугите. Инфлацията изяжда минималната работна заплата и затова настояваме за спешно увеличаване на доходите, като утре ще произнесем и финалната си дума по темата", заявиха синдикатите от КНСБ.

Дългосрочното решение

За да не се стига до нови критични ситуации, беше обявено, че се работи за автоматични механизми за компенсация на сметките за ток, газ, които да станат част от Закона за енергетиката. "Законопроектът има за цел да произведе дългосрочен механизъм за компенсации на бизнеса, според който срещите да не се провеждат всеки месец, за да има по-голяма прогнозируемост", заяви министър-председателя Кирил Петков.

"Разумно е за електроенергията да се определят две тарифи с конкретен праг - до разумна граница цената да е преференциална за бита, а след това да е пазарна. Така няма да се субсидират хората с басейни. Това ще доведе до допълнителни приходи в системата, така че да се поддържа конкурентна цена за индустрията и да растат продажби и заплати", каза Васил Велев.

Председателят на БСК Добри Митев пък изтъкна, че никой не може да прогнозира цената на енергията след 3, 6, 10 месеца. "Никой предприемач не желае компенсации, помощи, всеки иска да работи и сам да формира разходите и приходите си, системата се бъгна в цяла Европа, компенсациите не са ни необходими, ако отразяват реалната цена на ел. енергията. Напротив, ние искаме да имаме дългосрочни договори и да прогнозираме каква ще бъде цената, особено като има въоръжен конфликт, прекъснати вериги на доставки, когато има опасност газовите хранилища да не се запълнят през лятото", каза още той.

Транспортът на София все пак ще протестира

Протести в сряда обаче все пак ще има. От една страна, транспортните фирми все още очакват да видят дали ще се разберат с управляващите, като срещата им се очаква да бъде утре - 17 май. При тях основният проблем са тол таксите, които правителство каза, че ще вдигне, тъй като сега реално леките коли плащат повече от камионите и автобусите.

Другата гореща тема - цените на горивата, засега остава неясна. Освен отпадането на акциза на метана се обсъжда намаление на ДДС. Конкретни предложения и решения обаче не са обявени.

Утре вечер (на 17 май) се очаква да има коалиционен съвет и е възможно именно тогава да бъде постигнат консенсус как точно да се неутрализира поскъпването на горивата.

Със сигурност обаче протести ще има в градския транспорт на София. "Аз поставих въпроса за подпомагането на предприятията в градския транспорт и отговорът от Асен Василев не беше от най-обнадеждаващи - посочи, че трябва да си оптимизират разходите. Твърдеше специално за София, че трябва да си промени транспортната схема", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.