"Булгаргаз" е на загуба през първото тримесечие на 2022 г.

Миналата година завършва с над 60 млн. лв. печлаба, а приходите се увеличават повече от три пъти - до 2 млрд. лв., заради повечето продажби и по-високите цени

Продадени са общо около 35 млн. мВтч при само 25 млн. мВтч през 2020-а
Продадени са общо около 35 млн. мВтч при само 25 млн. мВтч през 2020-а
Продадени са общо около 35 млн. мВтч при само 25 млн. мВтч през 2020-а    ©  Георги Кожухаров
Продадени са общо около 35 млн. мВтч при само 25 млн. мВтч през 2020-а    ©  Георги Кожухаров
Темата накратко
  • "Булгаргаз" обаче отчита минимална загуба за изминалото тримесечие - 2.8 млн. лв.
  • Държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще имат нужда от държавни гаранции за над 1 млрд. лв.
  • През първите три месеца на тази година приходите са нараснали почти четворно.

Над 2 млрд. лв. приходи отчита държавният газов доставчик "Булгаргаз" за изминалата година. Това е абсолютен рекорд за компанията и той се дължи на два фактора. Единият е, че са продадени с 36% повече количества газ спрямо пандемичната 2020 г., но и с 10% повече от 2019 г. Другият фактор е цената на газа, която се повиши значително през последните месеци на 2021 г.

В резултат на това нетната печалба на дружеството се повишава от 39.6 млн. лв. до 63.9 млн. лв., което е най-високият резултат от 2008 г. насам.

През първите три месеца на тази година продадените количества природен газ остават почти същите, но приходите са нараснали почти четворно - от 345 млн. лв. на 1.29 млрд. лв. Това е провокирано от огромния ръст в цената на горивото през март, след началото на войната в Украйна. Именно тогава бяха достигнати и рекордните стойности от над 180 евро за мВтч. За сравнение - преди година по това време газът се търгуваше за около 20 евро/мВтч.

"Булгаргаз" обаче отчита минимална загуба за изминалото тримесечие - 2.8 млн. лв. при печалба над 19.8 млн. лв. за същия период на 2021 г. Това е заради опитите на КЕВР да се задържи максимално ниска цената на газа на регулирания пазар, както и заради валутните разлики и плащането на лихви.

Твърде е възможно през второто тримесечие финансовите резултати на държавния газов доставчик да се влошат още заради спирането на доставките на руски газ в края на април. Това доведе до експресни покупки на LNG и друг газ, които са на пазарни цени.

Защо се увеличава потреблението

От отчета става ясно, че увеличението в продажбите се дължи основно на по-висока консумация на клиенти в отрасли "Енергетика", "Стъкло" и "Разпределителни дружества" (тези, които снабдяват крайните потребители).

Като цяло след локдауните през 2020 г. и затварянето на икономиката, през 2021-а имаше огромен скок на производството. Това доведе до свръхпотребление на газ, най-вече за производството на електроенергия в топлофикациите.

Продадени са общо около 35 млн. мВтч при само 25 млн. мВтч през 2020-а и около 31 млн. мВтч през 2019 г.

Освен това обаче "Булгаргаз" има и законово задължение да продава определени количества на борсата - газовия хъб "Балкан". А тъй като началните цени на продажба при тези търгове са били значително по-ниски от борсовите в региона (но по-високи от регулираните цени за вътрешния пазар), е имало интерес за цялото количество, което е било предложено - над 4 млн. мВтч. За сравнение - през 2020 г., когато икономиката нямаше нужда от много газ, продажбите са били само за 700 - 800 хил. мВтч.

Дългове и финансиране

Към края на март търговските и други вземания на "Булгаргаз" се увеличават почти двойно - до над 300 млн. лв. Основна причина за това вероятно са просрочените плащания от страна на топлофикациите и най-вече софийската, които купуваха газа на много по-високи цени от определените в тарифите им от КЕВР на 1 юли 2021 г.

Освен това обаче "Булгаргаз" задлъжнява силно през въпросния период - от 2.8 млн. лв. заемите се увеличават на 288 млн. лв. Две трети от тази сума е кредитна линия от БЕХ, а останалото са овърдрафти от банки. Не е ясно за какви точно цели ще използва "Булгаргаз" въпросните пари, но може да се предположи, че с тях се покрива ликвидна криза от забавеното плащане на потребения от клиентите газ и нуждата от повече средства за закупуване на количества от пазарите при по-високите цени.

От проекта за актуализацията на бюджета се разбира, че държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще имат нужда от държавни гаранции за над 1 млрд. лв. (532 млн. евро). За да се обезпечи сигурността от алтернативни доставки, Министерството на енергетиката очертава необходимостта от използване на заемен ресурс с държавна гаранция, като от "Булгаргаз" ще се търси заемно финансиране за 150 млн. евро.

По всяка вероятност става дума за гаранциите по дългосрочни доставки на втечнен газ. По същия начин е договорът с AGSC (Azerbaijan gas supply company), според който "Булгаргаз" е осигурил гаранция 109 млн. долара.

Останалата част от единия милиард ще отиде за финансиране на инфраструктурни проекти на "Булгартрансгаз" като разширението на газовото хранилище в Чирен и изграждането на интерконектора със Сърбия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Всичко от тук нататък ще е на загуба. Няма да има нещо в тази държава което да не е на загуба. Чакат ни дългове, кредити, обедняване. Скоро ще фалирате всичко държавно и ще го пуснете за приватизация. За това сте сложени, за това докопахте власт с лъжи, манипулации и демагогия!

    Нередност?
Нов коментар