🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Шенген само на теория за Пловдив, медиен подарък за 600 хил. лв. от "Св. Георги" и изненадващо назначение в пловдивската митница

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Не знаем за вас, но някои от нас се пренаситихме през последните седмици на "извънредни новини" със заглавия като "никаква надежда" и "всичко свърши", провокирани от цирковете в политическия живот на републиката. Очевидно (поне към момента) тази година ще се ходи на още едни избори освен тези за Европейски парламент през юни.

Бъдете спокойни, няма да нищим и в "От седмото тепе" националната политика. Важната национална новина е с дата 31 март, или неделя, когато ще стане присъединяването на България по въздух и вода към Шенген. Благодарение на това пътуващите със самолет от и до страни от зоната ще спестяват по около 30 минути на летищата в посока. Това обаче не засяга особено пловдивчани: на летището край града няма редовни полети до страна от Шенген.

Другото, което няма, е карго терминал, заради което не може да се очаква ръст на товарите, превозени по въздух оттук (въпреки че те ще са освободени от проверки). "Летище Пловдив" е обслужило едва 1.67% от пътникопотока миналата година и незначителните 25 тона товари на фона на общо 21 хил. тона национално. Повече четете в текста от темата на броя ни тази седмица.

Все пак положителна пловдивска новина ще има - също този уикенд. Тогава трябва да бъде пусната Източната порта на Филипополис, под Стария град, чиято реставрация тече заедно с любимо пловдивско място за съзерцание на залеза: Небет тепе. Историческият хълм обаче ще е готов чак края на април. Но изненада: има опасност тепето да бъде заключвано вечер, така че ще трябва да планирате романтичните си нощни разходки другаде. Цялата история четете в текста на Йоана Иванова.

Още в този бюлетин:

- Пловдивската митрополия с BMV за 216 хил. лв.;

- ОБС - Пловдив, гласува 32 милиона за седем учебни и детски заведения;
- Пловдивското гейминг студио "Репулс", или кой живее в къщата до Амфитеатъра.

Тема от седмицата:

Да си поръчаш медийно здраве за 600 хил. лв.

Какво се случи:

Най-голямата държавна болница в страната, университетската "Св. Георги" в Пловдив, дава над половин милион лева, за да рекламира дейността си, включително и чрез специално поръчани и редактирани от нея статии в пловдивски медии. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на 24 януари тази година, с прогнозна стойност 600 хил. лв. Тя е без никакви условия към кандидатите и вече е спечелена от единствения явил се участник - близката по няколко линии с управата на болницата "Медия лайв груп". Съдружник в нея е вече бивш общински съветник от БСП, избран през времето, когато Георги Гергов все още беше главно действащо лице в местните структури.

Защо е важно:

Според специалисти от медийния и рекламния сектор сумата е огромна. С нея държавната болница би могла да си плати за реклама в праймтайма (най-гледаното време от 19 до 22 часа) по национални телевизии като bTV и Nova. Също така от опита ни като местна медия можем да кажем, че това би покрило доста годишни бюджети.

Принципалът на болницата в Пловдив, Министерство на здравеопазването, не е извършило съгласуване, тъй като предметът на поръчката не попада в обхвата на стандартите за финансова дейност на държавните и общинските болници.

С други думи, огромно държавно учреждение дава огромна сума на местна медийна група по своя собствена преценка, за да се рекламира в града си. Това не би било грешно, ако имаше ясна цел, ясни правила, конкуренция и справедливост за публичните пари. Направена по този начин, поръчката прилича на канал за отклоняване на средства.

Това е огромен проблем - финансирането на местните медии става предимно по такъв начин, което далеч не помага на публичната среда и качеството. Някои, като "Под тепето" (които пратиха право на отговор до авторката), гарантират че подобни отношения не развалят нивото на истинската им журналистика. За други обаче далеч не можем да твърдим същото.

NB!

За малко да забравим, че същото лечебно заведение твърдеше в началото на 2023 г., че няма пари, за да вдигне възнагражденията на лекарите и медицинските сестри съответно до 2000 и 1500 лв. За сравнение - стартовата заплата на касиер в Lidl според обява за работа в Пловдив е между 1600 и 2000 лв.

Цялата тема четете в текста на Десислава Николова.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. В очакване на Пловдивската крепост.

Реставрацията на Небет тепе - най-наситеният с история пловдивски хълм, трябва да свърши в края на април.

2. "Домекс инвест" започва финала на мегапроекта си в столичния "Кръстова вада".

The Green District, който се очаква да бъде завършен след три години, обединява 21 сгради с 60 - 70 хил. кв.м РЗП върху терен 50 дка южно от мол Paradise.

3. Saab се върна в България с оферти за 150-километрова "реактивна артилерия" GLSDB и брегови противокорабни ракети.

Шведският отбранителен гигант за първи път показа и специално произведените от нея пускови установки за "умните" планиращи бомби GLSDB, дебютирали на фронта в Украйна през последните седмици.

4. "Репулс": Гейминг студио на третия етаж.

След петгодишна разработка пловдивската компания пусна първата си видеоигра "Ирагон".

5. Revolut ще предлага мобилна услуга в 108 държави чрез eSIM.

Новата услуга е достъпна за българските потребители от 25 март.

Графика на седмицата

Снимка на седмицата



Всичко е театър!

С шествие по главната бе отбелязан 27 март, Международният ден на театъра. По-късно бе отворен и площад "Театрален", над Римския стадион, който ще остане известно време с новото си име.

По този повод ето театралните препоръки от нашия културен афиш (останалите вижте долу)

Не на шега Драматичен театър Пловдив представя на 1 април постановката "Коприна" по романа на Алесандро Барико.

На 16 април в Държавен куклен театър Пловдив сдружението "Мултикулт" представя комедията "Смях от прахта", която досега е играна в София и Стара Загора.

Гаф на седмицата

Екипът на "Капитал" забеляза, че в синя зона на улица "Д-р Георги Вълкович" пред седалището на Пловдивската митрополия е паркирано BMW i7. Пловдив е заможен град, така че това не би изненадало, ако на предното стъкло не прави впечатление стикер с герба на митрополията, част от неплащащата данъци Българска православна църква. Отдолу се вижда син общински стикер, а се набива в очи още един детайл - немският номер с еднакви цифри. Според сайта на BMV в България каталожните цени на модела автомобил от 2023 г. започват от 216 хил. лв.

Личност на седмицата

Мирослав Беляшки е новият шеф на Митница Пловдив. Назначението е доста изненадващо предвид предишната позиция на Беляшки, който беше... шеф на Протокола на общината при Здравко Димитров.

Истории, които видяхме другаде

Plovdiv24 отбелязват, че на сесията си на 28 март общинският съвет в Пловдив одобри предварителното планиране на 32.1 млн. лв. с ДДС. Сумата ще бъде заложена в бюджета на общината за 2025 г. и ще бъде предназначена за съфинансиране изграждането на седем учебни и детски заведения.

Турската компания Sistem Teknik Industrial Furnaces е въвела в експлоатация нови производствени мощности за 7 млн. лв. на територията на "Тракия икономическа зона", четем в "Под тепето".

Ден преди сесията на ОБС - Пловдив, от TrafficNews обръщат внимание, че в квартал "Прослав" се готви изграждането на комплекс от къщи, който ще се разгърне на терен 54 дка.

"Фокус" пише, че общинският съвет "даде разрешение на Община Пловдив да кандидатства за евросредства за рекултивация на запълнената клетка 1 в екозавода в Шишманци".

От БТА отбелязват, че "Тракия икономическа зона" започва паневропейски интермодален проект с италианско дружество.

Свободно време и култура

През 2024 г. емблематичната от края на 90-те години на миналия век българска група D2 празнува 25 години на сцена. Преди големия концерт на 10 май в зала 1 на НДК групата идва в Пловдив на 29 март.

На 29 март в Cinema city ще се проведе среща с екипа на българския филм "Защото обичам лошото време" с участието на Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева и Елени Декидис.

На 2 април Държавна опера Пловдив и Кирил Манолов представят популярни баритонови арии из опери на Джузепе Верди, включени в неговия премиерен диск ТUTTO VERDI.

В Асеновград, само на няколко километра от Пловдив, на 13 април от 17:30 ще бъде открита изложбата "Пътуващи филмови портрети на български фотографи", проект на Кино-фото клуб "Бистрица". По време на събитието освен кадри на дългогодишния фотограф на "Капитал" Надежда Чипева ще бъдат представени филмите "Уша" и "СЦветовете на Надежда Чипева".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    В Германия номера с еднакви цифри не струват повече от тези с различни. Всеки може да си резервира номер онлайн, като плаща минимална сума за 6м резервация и след това може да продължи резервацията. Важното е номерът да е свободен. Може да е с 1 до 4 цифри, може да са еднакви или различни и т.н. След като човек си купи кола, на която иска да сложи номера отива в службата по регистрация на автомобили и регистрира автомобила с тези номера. Преди това може да си поръча табелите по интернет, иначе ако не го направи на място до службата има контейнери, където пресоват номера. Държавата не се занимава с производството на табелите. Табелите са собственост на регистриралия автомобила. Като се сваля колата от движение табелите не се прибират, защото не са държавна собственост. Могат да бъдат оставени в службата за рециклиране, а може човек удома да си ги окачи. При сваляне от регистрация номерът може да се запази и така доста дълго време. През това време спира да се плаща пътен данък, а от вече заплатеното се връща за периода за свалена регистрация. Спира да се плаща и за гражданска и каско (ако има), като застрахователят връща надплатеното.
    BK е Бакнанг, малко населено място до Щутгарт. Такъв номер не е труден за получаване. В България много често лъскавите коли са с номера от Швебиш Хал - SHA. Вероятно има някаква схема за лизинг през Германия. Там автомобилът минава лесно за фирмен разход, вкл. много скъпите, вкл. кабриота и двуместни (Поршета и други).

    Нередност?
  • 4
    iqp461106382 avatar :-|
    Георги Куманов

    До коментар [#2] от "ekp351157130":

    Много благодаря за описаното - изключително полезно е. Все пак, независимо дали крайният собственик на авомобила е пратил или не за специален номер, цената на BMW-то не се връзва с привидните възможности на църквата.

    Нередност?
Нов коментар